Patriarhul BOR aduce miercuri MOAŞTELE Sfântului Constantin Brâncoveanu la Galaţi
Foto: Foto arhivă, Bogdan Codrescu

Patriarhul BOR aduce miercuri MOAŞTELE Sfântului Constantin Brâncoveanu la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încep astăzi manifestările premergătoare praznicului Sfântului Apostol Andrei, protectorul Galaţiului. Până duminică, Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează, zilnic, activităţi religioase, culturale şi sociale de amploare.

Seria manifestărilor debutează, pentru publicul larg, cu un pelerinaj intitulat de organizator "Călători pe cărările sfinţilor". Miercuri, la ora 15.00, pelerinii - preoţi şi credincioşi - vor pleca de la sediul din strada Domnească al Universităţii "Dunărea de Jos" către Catedrala Arhiepiscopală, purtând moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, aduse în oraşul nostru de o delegaţie patriarhală. La Catedrală - potrivit programului oficial - pelerinii vor fi întâmpinaţi chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel. În primă instanţă, moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu vor fi duse în biserică şi se va săvârşi, cu începere de la ora 15.30, o slujbă specială de primire. Ulterior, se va oficia şi slujba de priveghere a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de la ora 18.00.

La Catedrala Arhiepiscopală, gălăţenii vor avea ocazia să îl vadă şi să îl asculte pe Patriarh, care - cel mai probabill - va rosti şi un scurt discurs, alături de chiriarhul locului, Î.P.S. Casian. Moaştele Sfinţilor Brâncoveni vor fi scoase apoi şi vor rămâne, într-un baldachin special, pe esplanada Catedralei, până duminică.
Potrivit biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, suntem cu toţii aşteptaţi la închinare, indiferent de oră. Atât timp cât va mai fi chiar şi un

singur credicios la închinare, moaştele vor rămâne afară, pe esplanadă. Şi tot pe esplanada Catedralei vor fi scoase Moaştele Sfântului Apostol Andrei, la care ne vom putea închina în aceste zile.

Cine a fost sfântul

Constantin Brâncoveanu şi fii săi - canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română pe 20 iunie 1992 - au fost ucişi de otomani şi pentru că au refuzat să renunţe la credinţa ortodoxă. În urma unor comploturi politice din ţară, Brâncovenii fuseseră aduşi, în 1714, la lstanbul şi torturaţi. La praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august), din ordinul sultanului Ahmed al III-lea, domnitorul Constantin Brâncoveanu a fost decapitat, chiar în ziua în care împlinea 60 de ani.

Decapitaţi au fost şi fiii săi, dar şi ginerele său, Ianache Văcărescu. De fapt, la solicitarea sultanului, primul decapitat a fost Ianache, apoi fiii cei mari ai Domnului Ţării Româneşti: Constantin, Ştefan şi Radu. Potrivit surselor istorice, Matei, mezinul domnitorului, i-ar fi cerut tatălui să-i dea binecuvântarea să se lepede de credinţa ortodoxă şi să-şi trăiască tinereţea. Domnul Brâncoveanu i-ar fi refuzat dorinţa, văzându-şi astfel şi ultimul fiu decapitat, înainte să fie el însuşi "scurtat de cap", după cum spuneau turcii.

De unde vin moaştele

Iniţial, osemintele lui Constantin Brâncoveanu - care domnise vreme de 26 de ani şi care era supranumit Altîn Bei sau Prinţul Aurului de către otomani - şi-au găsit odihna în pământul sfânt al Mănăstirii cu hramul Adormirii Maicii Domnului din insula grecească Halki. Ulterior, doamna Marica - soţia lui Constantin Brâncoveanu - a reuşit să strămute, în taină, osemintele muceniceşti ale voievodului în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, în anul 1720. În 1943, spre exemplu, osemintele au mai fost purtate într-o procesiune condusă tot de Patriarh, care la vreme aceea era Miron Cristea.

Cele mai recente cercetări arheologice la mormântul lui Constantin Brâncoveanu s-au făcut în acest an, în perioada 12-15 mai. „Într-unul dintre aceste sicrie au fost identificate osemintele Domnitorului Constantin Vodă Brâncoveanu (1688-1714), depuse în cripta de nord a mormântului, încă din anul 1720, de către Marica Brâncoveanu. În sicriu (…) s-au găsit un craniu şi oseminte depuse în formă de cruce“, se arată în comunicatul Muzeului Municipiului Bucureşti şi al Patriarhiei Române.

După finalizare cercetărilor ştiinţifice, moaştele au fost mutate într-o raclă specială, ca să poată fi purtate şi vererate de cler şi ceilalţi credincioşi.

Pelerinaj cu sfintele moaşte ale domnului Constantin Brâncoveanu în anul 1934 (Sursa foto: Arhiva EDJ)

Citit 3719 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 12:00

10 comentarii

 • postat de catre Gabriel Kolbay
  Joi, 27 Noiembrie 2014 06:39
  5.13.221.***
  D-le ziarist , afirmatii precum ''potrivit surselor istorice, Matei, mezinul domnitorului, i-ar fi cerut tatălui să-i dea binecuvântarea să se lepede de credinţa ortodoxă şi să-şi trăiască tinereţea. Domnul Brâncoveanu i-ar fi refuzat dorinţa'' si ''Constantin Brâncoveanu şi fii săi ... au fost ucişi de otomani şi pentru că au refuzat să renunţe la credinţa ortodoxă'' sunt complet false , neacoperite de nici un document istoric , despre acest fapt de propaganda religioasa mai scriindu-se si pe aici , dvs. insa persistand in dezinformare .
  0
  5
  Raportează
 • postat de LASATI PE BRANCOVEANU SA-SI DOARMA SOMNUL OBSTESC AL VESNICIEI
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 22:45
  5.13.166.***
  Dom'le,biserica asta cu alaiul ei de popi lacomi si ipocriti nu mai are pic de decenta;nicI mort nu-l lasa pe bietul domnitor sa -si doarma somnul cel tainic al VESNICIEI,din care nu-i om sa se fi trezit vreodata!!!Nu conteaza pe cine plimba,bani sa iasa,norod amator de pupat moaste sfinte or ba ,este cat cuprinde,putem maine poimaine sa-l scoatem martiri si pe dobitocii ciuruiti la TARGOVISTE,balbaitul gangav si ciuma codoi,daca s-ar face coada la ciolanele lor,sa vezi popime in alai si carduri carduri de cotizanti la visteria nesatula a BOR,CEA MAI RENTABILA AFACERE POSTDECEMBRISTA!AM VOTAT PE DOMNUL RAPOTAN CA FIIND CEL MAI BUN AFACERIST GALATEAN,LA NIVEL NATONAL INSA, PREAISCUSITUL NEGUTATOR(NU DIN VENETIA,LUATI AMINTE!!!) PREA MARITUL MANAGER DANIEL CU A SA FIRMA DE MILIARDE B.O.R. FACE SA PALEASCA ORICE ALTA AMBITIE A VREUNUI AFACERIST RESPECTABIL DE A FI EL FRUNCEA!CAT TIMP VOR FI IB TARA ANALFABETI,OAMENI CARE CRED ORBESTE IN TOATE BRASOAVELE POPILOR ,B.OR. RAMANE DE DEPARTE CEA MAI CEA MAI MARE AFECERE A NEAMULUI,IN FOLOSUL PRIVILEGIATILOR CU SUTANA,DISCIPOLI NU AI LUI DUMNEZEU PREAMARITUL,CI AI DIAVOLULUI!!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Baba Galactica, fosta Ispravitu dupa boul de Mitica, Ijdileanu cand eram cu polenul fecioriei, ijdeleanca din Ijdileni actual legala si cu acte beton pe numele - Doamna Galactica - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 17:38
  92.80.183.***
  Baba Galactica, fosta Ispravitu dupa boul de Mitica, Ijdileanu cand eram io cu polenul fecioriei, ijdeleanca din Ijdileni si noroc ce am, actual legala si cu acte beton pe numele - Doamna Galactica ca am divortat recent, mai o juma' de an, de betivu de Mitica Ispravitu - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial, decretez ... io de azi am blocat din voia nu numa' a mea ca stam mai multi p'acolo, pe Domneasca 13, blocu L, stiti, unde ...e unde e domnu cu scrumbiile turnate pe gratar de mori, putrede de sarbatoarea scrumbiei ce suntem in Galati cu moca sa ne dea, faslaru, nu conteaza, moca sa fie, cel care e si cu partidu nostru si e gratis si prapadit la fel ca Cubasa sau Istrate - Apaterm la utilitati ca e varf de in pesedeu, la parter si am pus poprire - cu drept de amenda cine nu se confoemeaza - de pe la curba ce se face ca e asfalt de pe vremea lu Ceasca si Mariana cur'de'fer, comandai cei la ora zece si-ti aducea coniac tata lu viceprimaru - in iad sa arza criminalii, mai ales Mariana ca avem io cu grasa sector si clienti care o placeau mai mult pe ea, adica de la hotelul lu' Ciumacencu spre Modern cu o masina de la circulatie, sa nu se mai treaca auto decat autobuze- microbuze si cochii - copii - in negru de pe la scoalile de pochi pe unde e teatrul muzical gard in gard si mai jos pompierii, adica de transpor scolari, d'alea galbene si la pompieri era foc si loc de parcare... zic de hotel, Ciumacencu ala adevaratu, nu esecul, plodu care acum e cu unsurosu de Blaga ... de la ce zile frumoase ce va sa urmeze pana pe 30, de ziua lu Sf.Andrei din Betsaida Galileia si dupa' aia tot asa, merg la Bucuresti cu partidu sa vaz de ziua noastra ca o organizam ca avem guvernu unde ce si cum e zice ca Arcul de Triumf, pe sub care, traditional, este în reparatie - a lu boul de Mitica e pe 27 aprilie - parada in în Piața Constitutiei, in genunchi si in coate, nu cu autocaru ca nu ne mai permitem, a pierdut al nostru, mi-am cumparat cotiere si genunchiere ca respect credinta, Klaus Iohannis e de cult neoprotestant, nu ca domnul costica craciun ce pupam moaste ce ne organizeaza... de am fost fluida, incoerenta, spurc cele zeci de zeci de autobuze galbene ce nu' m-a impiedicat sa merg - Baba Galactica - sa fiu ostentativ si in real, nu numa' pe net, in coate si genunchi, penitenta ... m-au obligat soferii sa ma urc !!!
  6
  1
  Raportează
 • postat de DUMNEZEU SA MA IERTE DAR DACA POPII FAC POLITICA DAI DRACU
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 13:56
  109.102.89.***
  DOMNISOARA MTO IMPOZITEAZA BRE BISERICA CA ESTE CEA MAI MARE GOLANEALA ACOLO. DACA TOT FAC POLITICA POPII SI MANCAU RAHAT AN FATA PROSTIMII DESPRE CINE TRE VOTAT IALE BANII DE IMPOZITE FITIAR TRANTORII DE CAP. BISERICA ROMANA TREBUIE SASI REZOLVE PROBLEMELE INTERNE PRIMA OARA, VEDETI CE ILEGALITATI FAC PREOTII ,O MAICUTA ACUM CATIVA ANI A NASCUT LA O MANASTIRE SA LE FIE RUSINE NETREBNICILOR CARE AU TERMINAT CU CELE SFINTE SI AU INTRAT AN POLITICA. BISERICA SA PLATEASCA TAXE SI IMPOZITE NU POLITICA............. RUSINEEEEEEEEEEEEEE. NEA IOHANIS PUNELE PIELEA PE BAT BRE..
  1
  10
  Raportează
 • postat de cetatean
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 13:12
  193.230.156.***
  IN FOND, PARTICIPAREA LA ACESTE PROCESIUNI ESTE LIBERA SI ASA CUM AU MERS O GROAZA DE NEAVENITI SA FACA MITING LA APELUL A DOI PSIHPOPATI GADEA SI BADEA SI CARE NU AU REALIZAT NIMIC PTR. CA FORTAT NU FACE NIMIC CETATEANUL, AICI ESTE VORBA DOAR DE CEI CE CONSIMT SA PARTICIPE. CINE MERGE SA NU JUDECE PE CEI CE NU MERG DAR NICI CEI CE NU MERG SA NU JUDECE PE CEI DCE MERG. ALTFEL SE DOVEDESTE NESIMTIREA.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 10:46
  86.124.203.***
  si cum de nu vin Ponta si Dragnea sa mai adune ceva voturi si decoratii de la BOR?
  2
  11
  Raportează
 • postat de julien
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 09:38
  5.13.197.***
  propaganda religioasa este mult mai scarboasa decat propaganda comunista.scopul ambelor genuri de propaganda este indobitocirea populimii.comunistii ne spuneau ca o sa traim imparateste in comunism,iar popii ne spun ca o sa traim bine pe calalta lume,daca le burdusim lor buzunarele pe aceasta lume.
  3
  16
  Raportează
 • postat de LOra
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 09:34
  89.122.188.***
  A mai ras cineva de la Carcotasi de moastele Sf Cuvioase Parascheva si a patit ce a patit.
  13
  6
  Raportează
 • postat de @ARMIN
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 09:28
  193.230.156.***
  CA PATRIAHUL BISERICII DA AFARA CU TOATE ACTIUNILE PE CARE LE ORGANIZEAZA ESTE ADEVARAT DAR CA POMENESTI DE CHILOTI SI DE MOASTE DENOTA O MARE IDIOTENIE A UNUI OM FARA NIMIC, CHIAR FARA NIMIC.....
  4
  3
  Raportează
 • postat de kiki
  Miercuri, 26 Noiembrie 2014 09:00
  109.101.51.***
  Armin, rautacismele tale ieftine dau dovada de multa prostie. Pacat de tine, dar nu este vina ci a parintili caa nu te-au facut mai destept.
  6
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.