IARNA LA GALAŢI/ Sute de gălăţeni au ajuns la urgenţe din cauza GHEŢII de pe TROTUARE (FOTO)

IARNA LA GALAŢI/ Sute de gălăţeni au ajuns la urgenţe din cauza GHEŢII de pe TROTUARE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 160 de oameni cu mâinile şi picioarele rupte din cauza căzăturilor pe gheaţă au ajuns la Spitalul Judeţean în doar câteva zile * Medicii spun că se aşteaptă ca numărul celor gălăţenilor cu fracturi să fie ridicat şi în următoarea perioadă


Gheţuşul care a acoperit străzile în ultimele dimineţi a dus la o creştere a numărului de persoane care au ajuns la camera de gardă cu fracturi de mâini, picioare sau şolduri. Bătrânii sunt cei mai afectaţi de această problemă. Astfel, dintre cei peste 160 de pacienţi care ajunseseră până vineri dimineaţă la Spitalul Judeţean, cei mai mulţi erau pensionari. Potrivit doctorului Cătălin Ţâmpău, medic în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe, 25 dintre aceşti pacienţi au rămas internaţi, având nevoie de operaţii ortopedice. 

Coadă la ortopedie

Maria Pătraşcu a ieşit vineri dimineaţă la cumpărături cu o pereche de şosete trase peste ghete. Nu i-au fost de prea mare ajutor însă. Două ore mai târziu, zăcea pe o targă în faţa camerei de radiologie. Spune că o doare bazinul şi că ameţeşte atunci când vrea să se ridice. În situaţia ei sunt alţi câţiva pacienţi, care stau la rând pentru consultul medical. Unii însoţiţi de rude, alţii singuri şi dezorientaţi. Cei care au avut totuşi un dram de noroc trec pe la camera de ghipsat şi pleacă apoi spre casă. Ceilalţi rămân internaţi la ortopedie, unde sunt programaţi apoi pentru operaţie.

Aglomeraţie şi la Ambulanţă

Şi salvările din Galaţi au transportat în ultimele zile la spital mai multe persoane cu fracturi sau cu răni provocate în urma căzăturilor. "Numărul pacienţilor cu fracturi a crescut cu aproximativ 50 la sută în ultima perioadă. Sunt persoane cu fracturi la membrele inferioare, lovite la cap sau care acuză dureri toracice", a precizat doctorul Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi. Medicii din serviciile de urgenţă spun că acesta este doar începutul sezonului de căzături. "Dacă ninsorile vor continua şi zăpada care se va topi peste zi va îngheţa pe parcursul nopţii, ne aşteptăm ca numărul pacienţilor cu fracturi să fie în continuare mare", este de părere dr. Cătălin Ţâmpău.

Cum să nu cazi pe gheaţă

Pentru a reduce la minimum riscul de a cădea pe gheaţă, este recomandat să porţi încălţăminte cu talpa joasă sau cu tocuri late, nu mai înalte de trei-patru centimetri. De asemenea, poţi merge la un cizmar pentru a-ţi lipi pe talpa încălţămintei câteva bucăţele de cauciuc special, care rezistă întregul sezon rece. O altă soluţie este să freci, ocazional, talpa cu şmirghel. Alte metode presupun ungerea tălpii cu cartof, sau lipirea unor benzi de leucoplast sau scoci.

Citeşte şi: IARNA LA GALAŢI/ ECOSAL oferă gratis PATINOARE pe trotuare (VIDEO&FOTO)

 

Citit 1992 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Decembrie 2014 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.