Instanţa militară cere Spitalului penitenciar Jilava să-l programeze pe Chiţac pentru operaţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus, marţi, emiterea unei noi adrese către Spitalul penitenciar Jilava, pentru a-l programa pe fostul general Mihai Chiţac în vederea unei intervenţii chirurgicale de extirpare a splinei, sub sancţiunea aplicării amenzii.

Instanţa militară a constatat, la termenul de marţi, că la dosar nu a fost depusă nicio programare în vederea efectuării operaţiei, deşi, în data de 5 mai, tribunalul a dispus o adresă în acest sens.

Totodată, instanţa a respins cererea procurorului de a solicita Institutului de Medicină Legală (IML) să precizeze dacă Mihai Chiţac suferă de o boală atât de gravă care să necesite întreruperea executării pedepsei. "Trebuie ruptă pisica în două", a concluzionat, metaforic, procurorul, considerând că raportul IML nu este foarte clar cu privire la măsurile ce trebuie impuse în cazul fostului general.

În replică, avocata lui Chiţac, Alice Drăghici, a cerut instanţei să rămână în pronunţare, dar magistratul a respins solicitarea, apreciind că nu s-a ajuns la acel moment procesual.

Tribunalul Militar Teritorial va relua procesul în data de 9 iunie.

Mihai Chiţac a declarat, pe 5 mai, că medicul Şerban Brădişteanu i-ar fi recomandat o operaţie pe cord deschis, fiindu-i recomandată şi extirparea splinei, potrivit ultimei expertize care a fost depusă la dosar.

Pe 29 martie, Mihai Chiţac s-a întors la Spitalul penitenciar Jilava, pentru a fi reîncarcerat, deoarece i-a expirat perioada de întrerupere a executării pedepsei pe care a primit-o în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Tribunalul Militar Teritorial a întrerupt, pe 29 decembrie 2008, timp de trei luni, executarea pedepsei de 15 ani de închisoare la care a fost condamnat fostul general de instanţa supremă.

Mihai Chiţac a introdus o nouă cerere în instanţă, prin care a solicitat prelungirea perioadei de întrerupere de trei luni. Tribunalul Militar Teritorial a dispus, pe 10 martie, o nouă expertiză medicală în cazul lui Mihai Chiţac, la cererea apărătorilor, care au susţinut că fostul general nu poate fi operat până la termenul la care expiră perioada de întrerupere a pedepsei şi că starea acestuia s-ar fi înrăutăţit.

Potrivit primelor expertize efectuate la INML,  Mihai Chiţac are nevoie de proteză valvulară şi pentru aceasta trebuie să facă o operaţie by-pass la inimă.

Mihai Chiţac a cerut eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara, în acelaşi dosar cu fostul general Victor Stănculescu.

Citit 672 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.