Adjunctul ISU Dobrogea şi fostul şef al instituţiei au primit mandate de arestare, urmează recursul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, să emită mandate de arestare pe 29 de zile pentru fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, şi pentru prim-adjunctul şefului instituţiei, colonelul Neculai Coman.

Cei doi au declarat recurs, care se va judeca la Completul de 9 al ÎCCJ.

Procurorii DNA i-au reţinut miercuri, după audieri de câteva ore, pe prim adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, colonelul Neculai Coman, şi pe fostul şef al instituţiei, generalul Petre Trandafir, pensionat anul trecut.

Surse judiciare spun că cei doi sunt acuzaţi de instigare la fals, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. "Practic sunt acuzaţi că făceau parte din grupul care a fost deja arestat. Au fost turnaţi din interior", au explicat, pentru NewsIn, surse judiciare.

Tribunalul Militar Teritorial a respins, pe 15 mai, recursul făcut de cei opt ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea împotriva instanţei inferioare, care le-a dat mandat de arestare pentru 29 de zile.

Cei opt sunt anchetaţi de procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie - pentru falsificarea examenului de admitere din 2007. Inculpaţii au fost reţinuţi pe, 12 mai, iar pe 13 mai, Tribunalul Militar Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile.

Printre aceştia se numără colonelul Niculae Andrei Gabriel şi maiorul Alexandrescu Gabriel, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie; complicitate la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, ambele în formă continuată.

Pe lista DNA se mai află locotenentul Bugnar Adrian Mihai, căpitanul Bugnar Marius Sorin, maiorul Datcu Costel, căpitanul Niculae Florin, locotonent-colonelul Creţu Sorin-Marius şi maior Deoşlea Liviu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Procurorii DNA au precizat că, în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea “servanţi – conducători auto”, cei opt inculpaţi, membri ai comisiei de examinare, au încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” , judeţul Constanţa.

Concret, a rezultat că inculpaţii, în calitate de ofiţeri corectori au falsificat foi de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care 60 au obţinut nota maximă sau notă foarte mare la proba scrisă, fiind în final declaraţi admişi la examen.

La acelaşi examen, inculpaţii Niculae Andrei Gabriel şi Alexandrescu Gabriel au falsificat şi două procese-verbale de predare-primire a mapei cu lucrările de concurs.

Un număr de 27 de candidaţi care, deşi au obţinut peste media “7”, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate, s-au constituit părţi civile în procesul penal, solicitând contravaloarea veniturilor salariale pe care le-ar fi încasat în perioada în care urmau să fie încadraţi ca subofiţeri la I.S.U. “Dobrogea” Judeţul Constanţa.

Prejudiciul total estimat depăşeşte 1.000.000 de lei, sumă cu care au fost avantajaţi material candidaţii declaraţi admişi în urma falsificării lucrărilor de examen. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 12 mai 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. La instrumentarea cauzei au participat şi ofiţeri din cadrul MIRA - Direcţia Generală Anticorupţie.

Citit 1110 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.