Ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a colaborat cu Securitatea, a decis instanţa

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, că ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a fost colaborator al fostei Securităţi, însă decizia instanţei nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafiţa a început în iulie 2008, când ziarul "Adevărul" a anunţat că în cazul ambasadorului României în Portugalia, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că a făcut poliţie politică.

Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafiţa clarificarea situaţiei. Aceasta a intrat, astfel, într-o procedură judiciară. "O decizie a MAE (în privinţa ambasadorului - n.r.) va fi luată după finalizarea acestei proceduri", declara atunci, pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtător de cuvânt al MAE.

Contactat de NewsIn, ambasadorul român în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a declarat, anul trecut, că nu consideră acuzaţiile care i-au fost aduse ca fiind întemeiate şi susţine că l-a informat în acest sens pe ministrul de externe încă de la primirea citaţiei de la Tribunalul Bucureşti.

"Citatele sunt scoase din context şi interpretate în mod voit negativ. Există o procedură judiciară în curs care îmi permite să-mi exprim punctul de vedere la momentul potrivit. Elemente din articol (articolul apărut la 10 iulie 2008 în Adevărul - n.r.), precum «nume conspirativ» sau «recompense», nu au avut nicio acoperire în realitate", a declarat Gabriel Gafiţa.

Ambasadorul a precizat că l-a informat pe Lazăr Comănescu şi în legătură cu poziţia sa faţă de articolul apărut în cotidianul Adevărul. "Domnul ministru Lazăr Comănescu a fost informat despre situaţie încă de la primirea citaţiei de la TMB, adică inainte de apariţia articolului. I-am trimis domnului ministru azi dimineaţă poziţia mea despre cele cuprinse în articolul din Adevărul. De altfel, am transmis o replică ziarului", a explicat ambasadorul României în Portugalia.

"Adevărul" anunţa că în cazul ambasadorului României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că a făcut poliţie politică. "Mărturie ar sta în acest sens notele informative făcute de Gafiţa în perioada 1977–1982. Gafiţa ar fi fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, pe când avea 25 de ani. Numele lui de cod era «Rosetty» şi avea misiunea să deconspire starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor", a scris cotidianul. Colaborarea lui Gafiţa cu Securitatea nu a fost una gratuită, el beneficiind de diverse deconturi pentru informările pe care le făcea, mai informează sursa citată, oferind spre exemplu deconturi făcute cu ocazia zilei de naştere, sticle de coniac sau figurine chinezeşti.

Gabriel Gafiţa este născut în 1952, a abslovit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti (engleză-franceză), ca apoi să se dedice domeniului publicistic. El a intrat în 1991 în MAE, ca secretar şi consilier diplomatic la ambasada României la Londra. Din 1998 până în 2002 a fost ambasador în Canada, între 2002 şi 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa şi America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador în Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador în Republica Portugheză.

Citit 778 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.