Agenda distracţiei Galaţiului în 2015: Municipalitatea pregăteşte ZECE FESTIVALURI

Agenda distracţiei Galaţiului în 2015: Municipalitatea pregăteşte ZECE FESTIVALURI
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Planul acţiunilor culturale, sociale, sportive şi civice, aprobat în Consiliul Local, cuprinde nu mai puţin de zece manifestări publice majore


Festivalul Scrumbiei în aprilie, Festival de artificii de Ziua Dunării, Festival Antic (în iunie), Festivalul "Fir întins" (17-18 august), Festivalul Ţărilor Dunărene „Kalas” (în august), Festivalul medieval şi "Pop up Cinema" - festival de film (în septembrie), Serbările Galaţiului (28-30 noiembrie), Crăciunul Inimilor - adică pomana porcului şi Revelion 2016, cam aşa ar putea arăta agenda distracţiei în aer liber a Galaţiului în 2015.

Toate aceste evenimente publice, dar şi multe altele sunt cuprinse în Planul acţiunilor culturale, sociale, sportive şi civice pentru perioada februarie - decembrie 2015, pe care aleşii locali l-au votat în şedinţa de vineri a Consiliului Local. Aprobarea a stârnit discuţii serioase, până când aleşii au aflat că este doar un program orientativ, nu obligatoriu!

"Firfirică" şi "Puşlamaua..."

Discuţiile au pornit de la faptul că unor aleşi nu li s-a părut normal să aprobe stagiunea teatrelor, pentru că 80 la sută din plan erau spectacolele propuse de teatre. „Domnule primar, cred că le luaţi din atribuţii managerilor din cultură. O să ajungem să le spunem şi ce recuzită să aibă în spectacole! Nu-i corect! Credeţi-mă, vorbesc ca manager de cultură! Aşa ceva nu s-a mai făcut niciodată", a spus Zanfir Ilie, consilier PSD.

Primarul i-a replicat că planul a venit de la fiecare manager, deci nu li s-a impus nimic. "E o cerinţă clară a Curţii de Conturi, care ne-a cerut să avem un plan de acţiuni anual, în care să se încadreze acţiunile pe care le desfăşurăm în cursul anului, astfel încât să nu mai apară acţiuni în afara programului, ca să suscite discuţii", a spus Stan. Directoarea Direcţiei Servicii Publice, Tincuţa Vrabie, a precizat că şi Legea 273 a finanţelor publice impune Consiliilor Locale să aprobe un asemenea plan anual.

Observaţia pertinentă a fost că în raportul de specialitate şi în expunerea de motive a hotărârii nu se preciza nimic nici de Curtea de Conturi, nici de Legea finanţelor publice. "Dacă nu se poate pune în scenă "My fair lady" şi băgăm "Boema", ce se întâmplă? Se îmbolnăveşte un actor, se amână spectacolul! Cred că nu dăm socoteală pentru "Firfirică" de la Muzical şi pentru "Puşlamaua" de la Dramatic, dacă nu se ţin?", a întrebat Zanfir Ilie.

Precizarea colegului de partid, viceprimarul PSD Florin Popa, l-a convins: "Planul acţiunilor culturale e un drum pe care îl au de parcurs instituţiile culturale, dar mai sunt şi alte manifestări care se organizează cu alte prilejuri: pomul de Crăciun, tăierea porcului, tăierea nasului… dacă astea nu sunt aprobate prin planul acesta, nu se pot face!".

Festivalul Internaţional "Kalas"

Primarul Marius Stan s-a simţit dator să facă precizări legate de Festivalul Ţărilor Dunărene "Kalas", prins şi el în Planul de acţiuni, pentru luna august. "Kalas vine de la denumirea veche a Galaţiului. Este un proiect pe care dacă reuşim să-l accesăm, prin programul de finanţare europeană Europa Creativă, e foarte bine. Dacă nu, nu-l facem! Dar este un proiect deosebit de interesant pentru Galaţi! Toate cele nouă ţări riverane vin şi susţin câte o zi de spectacol la Galaţi.

Deci, avem nouă zile de spectacol, în ideea de a muta Sărbătorile Galaţiului din iarnă, când e foarte frig, vara, de Sfânta Maria. Fiecare vine cu spectacol de folclor în prima parte, după aceea, cea mai importantă vedetă a lor de muzică pop, rock. Totul va fi condimentat cu un festival de Miss, cu participante din fiecare ţară şi un festival de interpretare, cu câte un interpret, cel mai promiţător propus de fiecare televiziune din ţara respectivă, asta implicând şi prezenţa televiziunilor respective aici.

Peste toate astea, va fi un congres mondial al diasporei româneşti, la Galaţi. Este un program care va fi accesat pe bani europeni şi care ne va aduce multă faimă şi foarte mulţi turişti la Galaţi", le-a spus edilul consilierilor.

În cele din urmă, planul a fost aprobat, cu doar două abţineri.

Capitală Culturală Europeană?

La finalul şedinţei, primarul a reiterat ideea ca Festivalul "Kalas" să se desfăşoare pe o scenă imensă, făcută din pontonul uriaş preluat de Primărie de la Poliţia de Frontieră, ponton care, pe bani europeni, ar urma să fie transformat într-o scenă mobilă, cu facilităţile unui hotel plutitor. De ce? Pentru că, nu doar la Galaţi, ci în fiecare dintre cele nouă ţări dunărene ar urma să se desfăşoare un program de câte nouă zile de spectacole.

"Intrăm într-un circuit internaţional, un circuit în care Galaţiul nu cred că a mai fost! Un eveniment de o asemenea amploare din punct de vedere cultural ne legitimează, poate, peste mai mulţi ani, să ridicăm pretenţii pentru a deveni şi noi Capitală Culturală Europeană! De ce nu? Zâmbim acum, şi eu zâmbesc, dar suntem obligaţi să gândim în perspectivă. Şi să ne dorim. Cu cât îţi doreşti mai mult, cu atât ai şanse să obţii ceva. Când nu-ţi doreşti nimic, nu obţii nimic", a punctat Stan.


CITEŞTE ŞI: Cu ce s-a întors PRIMARUL Galaţiului de la Viena/ Idei de un milion de euro pentru un FESTIVAL INTERNAŢIONAL

Citit 10551 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.