Cum să arzi un miliard

Cum să arzi un miliard
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au ars cinci maşini în valoare de 1.200.000.000 de lei vechi! Patru peturi care fuseseră umplute cu benzină şi special aranjate între un Volkswagen Golf şi un Cielo au declanşat un incendiu devastator ieri dimineaţă, în parcarea blocului 11 I, din strada Doctor Răutu, cartierul Siderurgiştilor Vest.

Durerea vine însă din faptul că nici una dintre cele cinci maşini distruse de flăcări nu beneficia de asigurare, conform datelor obţinute de la I.S.U. Galaţi; aşadar, proprietarii lor sunt în imposibilitatea de a-şi recupera banii pierduţi.

Parcare incendiată

Răzbunare sau plăţi mafiote? Cert este că incendiul care a mistuit în zorii zilei de ieri cinci maşini într-unul din cartierele gălăţene nu este unul pornit de la vreo ţigară.

Detaliile le dă locotentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al I.S.U. Galaţi: „Inspectoratul pentru Situaţiile de Urgenţă «General Eremia Grigorescu» a fost sesizat, la ora 4,51, prin 112, în legătură cu faptul că cinci maşini au fost cuprinse de flăcări pe strada Siderurgiştilor Vest. Trei autospeciale cu spumă au plecat imediat la locul incendiului, reuşindu-se lichidarea acestuia înainte de extinderea lui la celelalte maşini din parcare”.

„Au ars un autoturism Volkswagen Golf – în proporţie de 80 la sută, proprietatea Anei L., un Cielo – 70 la sută, o Dacie break – 70 la sută, un Mercedes C 180 – 50 la sută şi un Volkswagen Passat – 70 la sută. Toate aceste maşini valorau în jur de 1.200.000.000 de lei vechi”.

Totuşi, a existat şi o parte bună: „Datorită intervenţiei prompte a pompierilor, au fost salvate de la extinderea incendiului restul maşinilor din parcare, şi ele valorând peste 1.900.000.000 de lei vechi”, explică purtătorul de cuvânt.

Explozie şi flacără de 10 metri

La câteva ore bune de la stingerea flăcărilor, locatarilor blocurilor de pe Doctor Răutu încă nu le vine a crede: „Aici este un cartier liniştit, să ştiţi! În 20 de ani, de când locuiesc aici nu s-a mai întâmplat aşa ceva! Am crezut că se trage, aşa s-a auzit”, spune Nicu, de 33 de ani. Mihaela, de 29 de ani, completează: „Eu am crezut că bate cineva la uşă! S-au auzit apoi exploziile… ia uitaţi-vă şi dumneavoastră la copacii din jur cum arată”.

În spatele maşinilor-ruină, cei doi copaci, un plop şi un castan se pregătesc şi ei de moarte: sunt arşi pe jumătate, dar „…nu puteţi să vă imaginaţi cât de mare era flacăra, de a ajuns să ardă un copac de peste 10 metri”.

Cea mai arsă

Oamenii spun că nu îşi pot da seama cine a vrut să facă rău şi, mai ales, nu ştiu cui i-a fost destinată imensa pagubă: „Asta… o să vadă Poliţia! Ei or să decidă! Şi pompierii. Da, proprietarii sunt vecini cu noi, dar acum nu sunt acasă. Maşinile? Nu, nu avea nici una Casco”.

Curioşii nu se dau plecaţi cu una, cu două. Preocupaţi de evenimentul petrecut în bătătura lor, oamenii fac topuri: „Golf-ul, care este cea mai nouă, e şi cea mai arsă! Da’ şi Cielo – ai văzut în ce hal e?! La Dacie, uite, a ars tot, dar i-a rămas volanul”, se aud murmurând spiritele româneşti…

Şi bune, şi rele

Ce a declanşat ciudatul incendiu din parcarea blocului 11 I? „Este vorba de patru peturi pline cu benzină şi amplasate în mod special între Volksvagen-ul Golf şi Cielo. Cercetările continuă”, ne asigură locotenentul Chiriţă. A fost o mână criminală sau doar neglijenţă? Care dintre proprietari, a generat atâta ură încât să i se incendieze maşina?

Flăcările au fost stinse la ora 6,15. Deşi multe alte maşini din zonă au fost salvate, acţiunea pompierilor s-a dovedit tardivă pentru cele cinci autoturisme, ca şi pentru proprietarii lor: „Conform datelor noastre, nici una dintre maşinile afectate de flăcări nu beneficia de asigurare Casco”, încheie purtătorul de cuvânt al I.S.U. Galaţi.

Dacă vinovatul va fi prins, are de plătit, nu glumă!

Citit 2008 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.