Inspecţia Socială Harghita face verificări la DGASCP Mureş în cazul licitaţiei pentru ţigări

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O echipă de inspectori de la Inspecţia Socială Harghita a început, luni, o anchetă în cele cinci centre ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mureş, instituţie care intenţiona să cumpere prin licitaţie 25.000 de pachete de ţigări pentru persoane din centre de asistenţă.

Directorul DGASPC Mureş, Lorand Schmidt, a declarat, luni, că inspectorii sunt pe teren şi verifică aspectele semnalate de presă, respectiv că ar fi fost cumpărate ţigări pe bani publici. El îşi menţine declaraţia făcută sâmbătă, potrivit căreia unii asistaţi cu afecţiuni neuro-psihice au nevoie de asigurarea unei raţii de nicotină, transmite corespondentul NewsIn.

"Dacă se va dovedi însă că am greşit, vom renunţa, însă aş dori să ni se ofere şi soluţii. Nu le poţi spune unor oameni fără discernământ că este criză sau că ei fumează din bani publici. Pentru că ei vor fi în stare de orice, subliniez, absolut orice, pentru a obţine o ţigară. Probabil vom încerca şi cu plasturi sau cu acea ţigaretă artificială. Desigur, dacă vom putea să le cumpărăm”, a declarat Schimdt.

Acesta a susţinut că scandalul declanşat este politic, afirmând că se doreşte înlocuirea lui din funcţie. "Eu nu cred că acesta ar fi substratul, dar, dacă cineva doreşte acest post, îl eliberez, dar nu trebuie să folosim nişte oameni fără discernământ într-o astfel de luptă. Pentru că am făcut prea multe eforturi ca ei să ducă o viaţă cât de cât normală”, a spus şeful DGASPC.

Lokodi Edita, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, instituţie în subordinea căruia funcţionează DGASCP, a declarat pentru NewsIn că nu acceptă ca cineva care nu cunoaşte situaţia să se amestece în această problemă. „Aş vrea ca acei care condamnă achiziţia de ţigări să-mi explice cum vor explica unui om cu afecţiuni psihice care a fumat o viaţă întreagă că acum i se interzice asta. Banii, pe care îi dă CJ, sunt pentru diverse nevoi. Ei bine, a fost înlocuită ciocolata sau alte dulciuri cu ţigări. Eu nu am fumat în viaţa mea, dar pot să înţeleg un om care are această nevoie, dar este incapabil să înţeleagă interdicţia. Şi pe vremea lui Ceauşescu exista această practică. Acum, nu există nicio reglementare expresă în lege, deci nici nu prevede, nici nu interzice”, a declarat Edita Lokodi.

Intenţia de cumpărare a 25.000 de pachete de ţigări a fost postată pe site-ul e-licitaţii.ro. Potrivit lui Lorand Schmidt, dintr-un buget de 95 de milioane de lei, preţul acestor ţigări ar fi de 300.000 de lei. În cele cinci centre care aparţin de DGASPC Mureş - Brâncoveneşti, Călugăreni, Căpuş, Reghin, Lunca Mureşului - sunt peste 600 de adulţi, iar mulţi dintre aceştia fumează.

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.