Parisul scrie despre Constantin Frosin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un volum de prezentare a poetului, sub semnătura lui Jean-Paul Gavard Perret *

La Paris, într-o editură de circulaţie mondială – Le brontosaure – a apărut, recent, cartea  «Ce peu qui est tout  (la poesie de Constantin Frosin)»  - “Acest puţin care înseamnă totul – poezia lui Constantin Frosin”, un volum semnat de Jean-Paul Gavard Perret, care realizează o survolare francofonă asupra operei lirice a  împătimitului de limbă franceză.

“Constantin Frosin este cunoscut ca un strălucitor apărător al francofiliei şi francofoniei, ambele făcând casă bună, limba noastră fiind, fără niciun dubiu, cea mai importantă componentă a geniului nostru”. 

Cartea cuprinde 88 de pagini, cu ilustraţii sugestive, şi propune mai multe eseuri despre poezia lui Constantin Frosin. Iată câteva, în traducere: “Poezia, punctul zero”, “Teatrul poeziei, poezia limbii”, “Poezia fără frontiere”, “Poezie şi exil muzical”, “Poezie şi realitate: pluralitate şi purificare a lumii”. Acestora li se adaugă un capitol de concluzii, din care cităm “Departe de orice neutralizare sau neutralitate, găseşti întotdeauna la el o revelaţie, şi nu va  avea niciun motiv să roşească atunci când va fi comparat cu înaintaşii, Ionesco, Cioran, Barbu, de exemplu”.

Partea a doua a volumului, de la pagina 53 la 88, vine cu argumente palpabile: câteva haiku şi poeme în franceză, selectate din opera lirică a lui Constantin Frosin.

Apariţia acestei cărţi este o mare împlinire pentru strădania monumentală a gălăţeanului Constantin Frosin de a promova România, cultura ei de excepţie, în circuitul francofon al lumii. Cunoscut la Paris aproape la fel de bine ca în satul natal, pe alocuri chiar mai bine, profesorul universitar, scriitorul şi traducătorul de la Dunărea de Jos, care editează cu forţe proprii o revistă de francofilie, se împarte cât se poate de armonios între Voltaire şi Eminescu, sau invers… Spre binele României.

Citit 904 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.