PROIECTIL de tun DESCOPERIT sub prispa unei case dintr-o comună gălăţeană

PROIECTIL de tun DESCOPERIT sub prispa unei case dintr-o comună gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un bărbat din comuna gălăţeană Lieşti s-a aflat la doar un centimetru de o tragedie, sâmbătă dimineaţă, 23 mai. Omul săpa în curtea casei când, chiar sub prispă, a lovit cu cazmaua un obiect de fier ruginit. Imediat şi-a dat seama că este vorba despre un proiectil neexplodat şi a sunat la 112.

„Echipajul de pirotehnişti al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi a constatat că e vorba de un proiectil de tun de 120 de milimetri, care conţine o cantitate mare de explozibil. Norocul bărbatului a fost că a atins proiectilul la 1 cm de focos. Dacă lovea focosul din vârf exista riscul unei explozii. Deşi pe dinafară sunt ruginite, astfel de dispozitive rămân intacte în interior, putând oricând exploda”, a precizat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt la ISU Galaţi.

La Rogojeni, în comuna Suceveni, un bărbat a descoperit pe marginea unui drum judeţean, tot în cursul zilei de sâmbătă, o grenadă defensivă. Şi în acest caz a fost anunţat ISU. Cele două dispozitive au fost preluate în siguranţă şi depozitate pentru a fi ulterior distruse.

Maiorul Eugen Chiriţă recomandă ca în astfel de cazuri dispozitivele găsite să nu fie nici măcar atinse, pentru a evita riscul unei explozii. În ceea ce priveşte proiectilele de tun neexplodate, acestea au fost deja armate în momentul în care au ieşit pe gura tunului, fapt ce le face extrem de instabile. Astfel, chiar şi cea mai mică presiune le poate detona.

Citit 2286 ori Ultima modificare Duminică, 24 Mai 2015 14:49

3 comentarii

 • postat de cetatean
  Miercuri, 27 Mai 2015 08:39
  5.13.209.***
  pai da,inseamna ca nu ai citit articolul cap coada sau nu intelegi sensul cuvintelor scrise negru pe alb in ultima fraza cu punct si virgula clar ,, În ceea ce priveşte proiectilele de tun neexplodate, acestea au fost deja armate în momentul în care au ieşit pe gura tunului, fapt ce le face extrem de instabile.,,ti-am dat si paragraful sa nu ramana loc de interpretare.Alea nefolosite sunt alta poveste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pai da
  Luni, 25 Mai 2015 09:30
  193.194.132.***
  @cetatean ,exista posibilitatea ca acel proiectil sa nu fi fost "tras" niciodata, sa ii zicem ca este in starea de "munitie"...
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Duminică, 24 Mai 2015 23:47
  79.116.101.***
  Eu sunt un novice in ale tunului, dar cine ne explica si noua ce inseamna ca un proiectil ramane armat dupa ce iese din teava tunului? iar in alta ordine de idei citi mai cunosc acum tehnicile militare si munitia din dotatea armatei daca tinerii nu mai satisfac stagiul militar de multi ani.Apelul facut de reprezentantul ISU pare inutil atata timp cit tinerii nu mai stiu nimic.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.