FOTO/ "Sărbătoarea de la Brateş" - cu peşte, muzică, voie bună şi artificii

FOTO/ "Sărbătoarea de la Brateş" - cu peşte, muzică, voie bună şi artificii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Cea de-a doua şi ultima ediţie a sărbătorii cu specific pescăresc organizată de Primăria Tuluceşti a avut loc duminică seară * Concursuri, concerte şi un impresionant foc de artificii au atras mii de localnici din satele componente, dar şi din împrejurimi


Cu mic cu mare, câtă frunză câtă iarbă, toată populaţia comunei, dar şi din localităţile învecinate s-au adunat duminică seară în centrul Tuluceştiului la cea mai mare sărbătoare a comunităţii. Evenimentul, intitulat „Sărbătoare la Brateş”, a căpătat rapid popularitate printre localnici, deşi s-a aflat la doar cea de-a doua ediţie şi s-a vrut a fi un omagiu adus tradiţiei pescăreşti. Platoul din faţa Casei de Cultură, unde a fost amenajată scena, dar şi zonele din imediata vecinătate, s-au umplut ochi de localnicii atraşi de acordurile muzicii populare, care a însufleţit spiritele şi i-a îndemnat pe participanţi să mai guste câte o bere, un vin şi mai ales din bucatele cu specific pescăresc. Şi asta pentru că, la orele 17,00 fix, aşa cum era în program, cei mai îndemânatici bucătari, constituiţi în trei echipe, s-au pus pe treabă şi au gătit, evident, din peşte, cele mai gustoase preparate care le-au adus, la final, nu doar aprecieri, ci şi premii.

„Au fost trei echipe formate din câte trei membri şi fiecare a gătit ce a vrut. Desigur, fiecare a primit câte un premiu simbolic, pentru că am vrut ca toată lumea să fie câştigătoare”, ne-a dezvăluit Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti.

Cei care nu au apucat să guste preparatele de la concurs şi-au putut ostoi pofta de peşte datorită unui gălăţean pasionat de gătit, care a venit la Tuluceşti „înarmat” cu două oale imense cu borş de somn şi o saramură uriaşă, însoţite, fireşte, de nelipsita mămăligă.

„Eu ofer din preparatele mele oricui vrea să guste! E gratis! Sunt pasionat pe pescuit şi bucătărie şi am zis să ofer şi oamenilor de aici câte ceva din priceperea mea. Reţeta nu v-o pot dezvălui, e secretă!”, ne-a spus Nicuşor Gârneaţă în timp ce împărţea porţii generoase trecătorilor pofticioşi.

Omagiu pentru cuplurile de aur

Dacă cei mai tineri au preferat să se adune în jurul scenei sau să soarbă câte o bere la cârciuma de vizavi, veteranii comunei au avut parte de un moment special. 17 cupluri care au cel puţin 50 de ani de căsnicie au fost omagiate şi invitate mai apoi la o masă.

„Le-am oferit acestor cupluri câte 200 de lei, o diplomă de excelenţă, o şampanie pentru domni şi o floare doamnelor”, ne-a explicat edilul la finalul ceremoniei. Momentele speciale au fost întregite de urcarea pe scenă a unor artişti cunoscuţi, de la Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, la Elena Merişoreanu, Maria Cârneci, Mioara Velicu şi, în final, Pepe, al cărui recital a precedat impresionantul foc de artificii.

Evenimentul de duminică a fost ultimul de acest gen organizat la Tuluceşti, primul având loc anul trecut, tot la finele lunii mai. Sărbătoarea a fost un proiect finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013.

Citit 4463 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iunie 2015 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.