HAOS ÎN FARMACII: Peste 900 de medicamente, scoase de pe lista de compensate

HAOS ÎN FARMACII: Peste 900 de medicamente, scoase de pe lista de compensate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oficialii din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) anunţau, încă din luna aprilie, că preţurile medicamentelor din farmacii va scădea, începând cu luna mai. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar autorităţile au dat un nou termen pentru anunţata ieftinire - 1 iunie. Nici odată cu venirea verii, însă, preţurile la medicamente nu au scăzut.

În schimb, măsurile luate la nivel legislativ de către autorităţi au avut alte urmări, deloc faste pentru bolnavi. Temându-se că ar putea rămâne cu produsele vechi în stoc, odată cu venirea medicamentelor cu preţ redus, mulţi patroni de farmacii au încetat să se mai aprovizioneze. Ca urmare, în majoritatea farmaciilor nu se mai găsesc unele medicamente, multe dintre ele ieftine. Mai mult, producătorii de medicamente au ameninţat că vor retrage numeroase produse de pe piaţa românească, deoarece costurile de producţie nu ar fi acoperite de câştigul obţinut din vânzări. Cea mai recentă urmare a acestui război între autorităţi şi companiile farmaceutice este că peste 900 de medicamente au fost scoase de la compensare. Decizia le aparţine producătorilor din industria farmaceutică, care au preferat să nu-şi mai depună dosarele pentru stabilirea preţului la produsele din portofoliu.

"Produsele pentru care nu s-au depus dosare pentru stabilirea preţului sunt vreo 900 la număr, atât medicamente generice (ieftine - n.r.), cât şi medicamente inovative (scumpe - n.r.), dar pentru ele există alternativă terapeutică, astfel că nu suntem afectaţi de aceste decizii luate de companii", a precizat Mihaela Udrea, directorul Direcţiei Farmaceutice din (MS).

Faţă de lunile aprilie şi mai, oficialii din MS nu se mai hazardează acum să dea o dată precisă pentru ieftinirea medicamentelor, spunând doar că pacienţii vor simţi efectele ieftinirii în această vară.

Citit 2066 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2015 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.