INCIDENT GRAV cu ocazia unui FLAGRANT. Hoţii i-au BĂTUT CRUNT pe doi angajaţi ai Ocolului Silvic

INCIDENT GRAV cu ocazia unui FLAGRANT. Hoţii i-au BĂTUT CRUNT pe doi angajaţi ai Ocolului Silvic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Conflictul dintre angajaţii Ocolului Silvic şi infractori nu este la primul episod * Trei persoane, printre care şi un minor, sunt acuzate de ultraj


Conflictele pornite de la furturile de lemne care îi au ca protagonişti pe localnici din comunele vrâncene aflate la limita cu judeţul Galaţi au escaladat periculos luni seara, o altercaţie din care nu au lipsit focurile de armă şi urmărirea prin pădure soldându-se cu rănirea gravă a unui pădurar şi cu cercetarea penală a trei indivizi prinşi la furat. Totul s-a întâmplat după ce Ionel Rotaru, pădurar în Cantonul 7 Buciumeni, a auzit, în jurul orei 19.00, zgomote de fierăstrău electric într-o pădure din zona Nicoreştiului. Angajatul Ocolului Silvic s-a îndreptat spre acel loc şi, bănuind că este vorba de hoţi de lemne, a cerut ajutorul colegului său Dorin Mardare, pădurar la Cantonul 6 Runc. Amândoi au ajuns în zona din care se auzeau zgomotele şi au găsit la faţa locului vreo şase indivizi care tăiau de zor copaci.

"Au constatat  prezenţa a patru-cinci căruţe şi a mai multor persoane pe care le-au recunoscut ca fiind cetăţeni de etnie romă din satul Argea, judeţul Vrancea. Aceştia tăiau arbori şi îi încărcau în căruţe. S-au executat focuri de avertizare în plan vertical, după care infractorii au fugit", explică ing. Gheorghe Luca, din cadrul Direcţiei Silvice Galaţi.

Pădurarii ar fi luat urma a două căruţe, care se îndreptau spre ieşirea din judeţul Galaţi, dar în dreptul Mănăstirii Sihastru, din judeţul Vrancea, aveau să fie doborâţi de hoţi.

"S-a stabilit că angajaţii Ocolului Silvic Tecuci au procedat la legitimarea persoanelor din căruţele interceptate, descărcând una dintre căruţe fără ca suspectul să se opună. Când i-au solicitat celuilalt să facă acelaşi lucru, acesta s-a urcat în căruţă şi a fugit înspre satul Argea. Pădurarii au intenţionat să oprească atelajul hipo, moment în care unul dintre suspecţi i-a lovit în cap pe amândoi cu un băţ din lemn, provocându-le leziuni", explică scms. Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Dorin Mardare a fost grav rănit la cap şi dus de urgenţă la Spitalul din Adjud. Poliţiştii au stabilit, în urma verificărilor, că în altercaţie au fost implicate trei persoane suspecte de furt, cu vârste de 14, 32 şi, respectiv, 40 de ani, toate din comuna Ploşcuţeni.

"În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, cu suspecţii în stare de libertate", a precizat scms. Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Bătăi şi furturi, în "ţara nimănui"

Furturile de lemn din pădurile din nordul judeţului Galaţi de către vecinii din Vrancea sunt la ordinea zilei, la fel ca şi altercaţiile cu pădurarii, depăşiţi cel mai adesea numeric. Reprezentanţii Direcţiei Silvice se declară neputincioşi în faţa valului de atacuri, în condiţiile în care multe dintre pădurile private nu au pază proprie, iar hoţii acţionează practic nestingheriţi. La aceasta se adaugă şi faptul că infractori profită de limita de jurisdicţie a forţelor de ordine şi mizează pe faptul că acestea intervin greu şi nu îi prind în flagrant.

"În prezent, 45 la sută din suprafeţele de fond forestier existente în judeţ sunt retrocedate prin legile funciare, iar din aceste suprafeţe doar 50 la sută sunt asigurate cu servicii de pază. La limita judeţelor Galaţi şi Vrancea, majoritatea pădurilor sunt în această situaţie, suprafeţele forestiere, de diferite mărimi, nefiind asigurate cu servicii de pază", conchide ing. Gheorghe Luca.

Citit 4200 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 00:30

5 comentarii

 • postat de DNA
  Miercuri, 10 Iunie 2015 20:55
  62.121.74.***
  Sa vedeti voi ce o sa patiti daca taiati padurile. Va fi un dezastru pentru viata, supravietuire, mediu. E o crima sa tai padurile. Pe timpul lui CEausescu taia doar ocolul silvic controlat si doar anumiti pomi si se planta masiv in loc. Nu se taia aiurea si fara sa se planteze. Nu o sa se mai faca nici agricultura, vor fi alunecari de teren, va fi poluare si putin aer curat, vor fi schimbari de vreme, canicula, furtuni violente. Va fi un dezastru si o crima impotriva oamnilor, tarii. Stop in ultimul ceas defrisarilor!
  0
  1
  Raportează
 • postat de gicu
  Miercuri, 10 Iunie 2015 17:54
  5.13.254.***
  cand mai scrieti cate un articol mai uitati va si pe harta judetului.daca era in zona buciumeniului sigur ,sigur nu putea auzi pe cineva din nicoresti care taia cu drujba un copac.padurea se afla in zona poiana,ca sunt proprietari de padure si din nicoresti asta este alt ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de X
  Miercuri, 10 Iunie 2015 12:06
  213.233.104.***
  Daca esti prins la furat pe domeniu privat inainte tras cu arma la picioare sa nu poti sa mai fugi si abia dupa aia intreabat de sanatate!
  O sa ajungem sa ne inarmam ca americanii si o sa ne fie frica sa iesim din casa din cauza nenorocitilor care cred ca lor nu li se aplica legea!
  0
  6
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 10 Iunie 2015 08:57
  82.208.137.***
  Padurarii sa ceara ajutor la 112, sa vina jandarmii, iar in caz de nesupunere sa traga conform legii.
  0
  8
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 10 Iunie 2015 06:07
  5.13.233.***
  De vina sunt legile care nu permit ca dupa somatie sa se traga in plin. Daca padurarii trageau in taganii hoti ,acum dadeau extemporale pe la parchet ,asa nu au tras si si-au riscat viata. Propietarii ar trebui sa aiba legal dreptul sa-si apere propietatile, de orice fel si in orice fel . Cine incalca propietatea , statului sau particulara ,sa stie ce risca ,uneori chiar viata , altfel nu scapam de hoti.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.