BINE DE ŞTIUT/ Cum acordăm primul ajutor în caz de infarct

BINE DE ŞTIUT/ Cum acordăm primul ajutor în caz de infarct
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tot mai mulţi oameni, atât trecuţi de prima tinereţe, dar şi tineri în floarea vârstei, suferă de afecţiuni cardiace care uneori duc la accidente grave, cu pericol letal ridicat. Un infarct este prevestit de cele mai multe ori de anumite simptome caracteristice, iar ajutorul venit din partea celor aflaţi în apropierea persoanei suferinde face diferenţa între viaţă şi moarte.

Cum „ghicim” un infarct

Indiferent dacă persoana în cauză are probleme medicale sau este aparent sănătoasă, câteva semne indică iminenţa unui stop cardiac. Cele mai comune sunt durerile în piept care „radiază” spre maxilar, spate, braţe şi stomac, transpiraţia rece, ameţelile, greaţa, amorţeală, dureri sau furnicături în braţul stâng, scurtarea respiraţiei, slăbiciune şi oboseală.

În cazul prezenţei acestor simptome, este absolut necesară solicitarea unui echipaj medical de urgenţă. Până la sosirea acestuia, bolnavul se va odihni, i se va administra o pastilă de nitroglicerină dacă medicamentul i-a fost prescris de medic sau se va administra o aspirină în cazul în care pacientul nu este alergic la aşa ceva.

În cazuri mai grave, bolnavului i se vor face respiraţie gură la gură şi compresii pulmonare.

Ce este interzis să facem

În nici un caz, persoana care suferă un infarct nu trebuie lăsată singură şi nici nu se va amâna chemarea salvării în speranţa că simptomele vor trece de la sine. De asemenea, cu excepţia nitroglicerinei, aspirinei şi a medicamentelor pentru bolile cardiovasculare prescrise de medic pacientului, nu se va administra nici un alt medicament.

Citit 1691 ori Ultima modificare Luni, 10 August 2015 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.