FOTO/ Exerciţiu NATO în Poligonul Smârdan. Militarii români, apreciaţi şi lăudaţi de un general american
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Exerciţiu NATO în Poligonul Smârdan. Militarii români, apreciaţi şi lăudaţi de un general american
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Desfăşurare de forţe ieri, la Smârdan, după ce militari din Italia, Spania şi SUA s-au paraşutat în poligonul din localitate. Asaltul aeropurtat face parte din exerciţiul multinaţional Swift Response 15, condus de Forţele Terestre ale SUA, care se desfăşoară în patru ţări europene, în perioada 17 august - 13 septembrie, şi la care participă paraşutişti din 11 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Exerciţiul s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, care i-a felicitat pe militari pentru modul de desfăşurare al misiunii.

La exerciţiul de ieri a participat şi comandantul grupării operative întrunite, care este şi comandantul Corpului XVIII Aeropurtat, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, dar şi consilierul său pentru problemele subofiţerilor, plutonier-adjutant principal Benjamin Jones. Cei doi au făcut parte din grupul de militari care s-au paraşutat în Poligonul Smârdan, unde au interacţionat cu militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

În timp ce militarii italieni, spanioli şi americani se paraşutau la Smârdan, camarazii lor desfăşurau un exerciţiu similar în poligonul din Hohenfels, Germania, şi în poligonul Novo Selo, Bulgaria. În zilele următoare, militarii vor defăşura, în cele trei poligoane, şi antrenamente.

Conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, în Poligonul Smârdan se vor antrena  militari italieni din Regimentul 187 Infanterie Aeropurtată, militari spanioli din Brigada 6 Aeropurtată şi militari americani din Corpul XVIII Aeropurtat, din Brigada 1 Luptă a Diviziei 82 Aeropurtate şi din Batalionul 1 al Regimentului 75 Rangeri.

Swift Response 15 este cel mai mare exerciţiu NATO aeropurtat desfăşurat pe continentul european de la încheierea Războiului Rece. Exerciţiul a fost creat pentru a integra forţele de răspuns rapid ale mai multor naţiuni, care să acţioneze în comun şi să confirme capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a desfăşura rapid trupe şi de a acţiona în sprijinul menţinerii unei Europe puternice şi sigure.

Acest exercţiu se desfăşoară în Bulgaria, Germania, Italia şi România, iar la el participă peste 4.800 de militari din Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii.        

Rezultate bune

Exercițiul din Poligonul Smârdan nu s-a soldat cu răniți, toți cei 200 de parașutiști ajungând la sol în condiții optime. Singurul care a avut un mic incident a fost chiar generalul-locotenent Stephen J. Townsend, Comandantul Corpului XVIII Aeropurtat al NATO. Acesta a sărit pentru prima dată cu parașuta în România și a mărturist că parașutarea a fost ușoară, iar terenul de aterizare moale, dar că cineva a lăsat niște sârmă ghimpată pe teren și s-a înțepat la mână, nefiind însă cevea grav.

Generalul-locotenent Stephen J. Townsend, comandantul grupării operative întrunite şi comandantul Corpului XVIII Aeropurtat, s-a numărat printre cei 230 de paraşutişti din Italia, Spania şi din SUA care au executat în Poligonul Smârdan, în cadrul exerciţiului militar mutinaţional Swift Response 15, un asalt aeropurtat. După efectuarea saltului, oficialul american a explicat că forțele NATO sunt ca un cuțit, iar aceste exercișii nu fac decât să îi ajute să îl ascută. ”La acest exercițiu participă 11 națiuni, care includ și minunații soldați din România. Exercițiul are două scopuri. Primul este să ne îmbunătățim pregătirea, de a ne ascuți cuțitele. Al doilea scop este ne demonstarăm capabilitățile pe care le avem, atât din punctul de vedere al NATO și al aliaților și prietenilor noștri din Europa, cât și capabilitățile pentru potențialii noștri adversari, indiferent care vor fi ei”, a declarat generalul.

Mai mult, acesta a ținut să îi laude pe soldații români. ”România s-a dovedit întotdeauna capabilă de a participa la exerciţiile făcute de NATO, s-a dovedit a fi un partener de încredere şi am luptat alături de soldaţii români în războiul din Afganistan începând din 2001. Întodeauna România s-a dovedit a fi un partener puternic în relaţia cu NATO şi SUA", a afirmat Townsend, care a ținut să precizeze și faptul că România s-a oferit să găzduiască acest exercițiu militar.

Parașutarea militarilor s-a făcut sub supravegherea minsitrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, care anunțat faptul că acesta este cel mai mare exercițiu organizat după încheierea războiului și că seria exercițiilor va continua.

”La aceste exerciții participă peste 4.800 de militari și se desfășoară simultan în România, Italia, Bulgaria și Germania. La Smârdan, din cele șase avioane C130 vor fi parașutați aproximativ 200 de militari din SUA, Italia și Spania, la care se adaugă și 60 de militari de la Batalionul 300 Galați. Vom organiza și alte exerciții militare, unul dintre ele fiind programat pentru septembrie, care vizează apărarea Dobrogei, la care vor participa forțele terestre, navale și aeriene. Este foarte bine că putem organiza astfel de exerciții, ele contribuie la pregătirea și instruirea militarilor români împreună cu ceilalți militari din NATO. Acest lucru este posibil datorită faptului că avem un buget mai mare și în acest an, chiar și la ultima rectificare bugetară am primit bani în plus, fiind o rectificare pozitivă pentru bugetul Ministerului Apărării Naționale, și acești bani sunt destinați pentru organizarea exercițiilor. Noi avem mai multe poligoane certificate NATO, la Cincu, Smârdan și Babadag, și în toate s-au desfășurat anul acesta exerciții militare. În acest moment avem și la Câmpia Turzii o escadrilă de avioane SUA, avioane F15 care se pregătesc în comun cu militarii noștri de la forțele aeriene, în poligonul Cincu se află militarii de la garda națională din Alabama, militarii geniști care pregătesc acolo, câteva fortificații și avem în plan realizarea unui drum în poligon pe care îl vom inaugura săptămâna viitoare”, a precizat Mircea Dușa.

Ministrul apărării a făcut și un anunț în premieră în Poligonul de la Smârdan. ”Vă spun dumneavoastră, deși anunțul îl vom face probabil luni: pe 3 septembrie vom inaugura, simultan, la ora 11,00, în toate cele șase state de pe granița de est a Uniunii Europene comandamentele de tip NFIU, ocazie cu care se va ridica drapelul NATO şi va fi inaugurat primul Comandament NATO care va funcţiona la noi, la Bucureşti”, a conchis Mircea Dușa.

Exercițiile militarilor vor continua zilele următoare în Poligonul de la Smârdan.

 

 

Citit 2536 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2015 15:16

3 comentarii

 • postat de marin
  Joi, 27 August 2015 12:06
  89.136.0.***
  Ce diferenta e intre cum sta uniforma pe american si cum sta pe roman, uitati-va ce tzapan sta gulerul pe omu ala, si uniforma e exact pe marimea lui, o cuta nu se vede in uniformele americanilor in schimb pe romani asta ca pe gard. Pare a fi cu 2 numere mai mari, plina de cute, manecile suflecate la misto, gulerul necalcat, si epoletii parca sunt din hartie. Si cica in armata esti invatat disciplina. Uitati diferenta de clasa dintre ce 2 ce se perinda la microfon, unu arata cum trebuie si unu arata a rachier.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Parașutiștii cu acțiunea, noi cu panglica, flori, mass-media...bine că nu au venit și preoții cu tămâie !!??!!
  Joi, 27 August 2015 11:36
  213.233.84.***
  Bine că nu i-a parașutat ca prima dată, în lăcașe de tragere individuale de infanterie și tranșee, după locația stabilită de ai noștri, deoarece trei americani s-au accidentat, doi cu mâinile și picioarele rupte și unul chiar lovit grav la coloană. Parașutarea nu se face pe pozițiile de tragere a inamicului, ci la o distanță și teren adecvat parașutării cât mai puțin accidentat pentru reducerea pierderilor la atingerea parașutistului cu solul.
  Au învățat și românii militari și acum și parașutarea s-a făcut pe poligon, dar nu în găurile tranșee. Mai au de învățat românii ,,meserie''.
  Această operațiune de parașutare la Smârdan, s-a organizat simultan cu parașutare a 4 500 militari NATO în Germania, Bulgaria, Italia și a fost organizat de Forțele Terestre ale SUA în Europa cu parașutiști militari americani,italieni și spanioli...la Smârdan fiind parașutați 250 de militari din 6 avioane...la sol dușmanii fiind 60 militari din Batalionul 300 infanterie, ce în loc să se conformeze cerințelor aplicației și să execute cu foc de întâmpinare cu muniție de exercițiu, i-au întâmpinat cu flori, salvare, pompieri, mass-media, camere TV, ministru...aiurea !! În Germania, Italia, parașutiștii nu au fost întâmpinați astfel ci cu acțiuni de antrenament pentru luptă de la sol !!
  Și ca să mai învețe ceva generalii români, cu salarii speciale mărite, în fruntea parașutiștilor ce s-au parașutat la Smârdan se afla General Stephen J. Townsend, comandantul Corpului XVIII....nu a venit cu automobilul, generalul american s-a parașutat primul !!! Bravo lor !! Noi cu pânea, sarea și stegulețe...bine că nu au venit și preoții să-i tămâieze !!!??!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de gigione24
  Joi, 27 August 2015 07:02
  88.234.42.***
  Chiar ma miram ca nu apare in nicio poza o ambulanta sau un smurd, dar temerile mi-au fost spulberate pe final! De data asta nu a mai fost primit super-eroul trifan sa puna el toata tehnica militara pe feisbuc?
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.