Un lider PKK a fost prins la Vama Vărşand

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cetăţean turc, declarat indezirabil în România pentru apartenenţă la organizaţii teroriste, a fost prins de politiştii de frontieră la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, în timp ce intenţiona să iasă ilegal din România, ascuns într-un automarfar, alături de alţi 11 conaţionali.

În cursul lunii aprilie, ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră au fost sesizaţi de lucrătorii din cadrul D.G.I.P.I. cu privire la existenţa unor informaţii conform cărora pe teritoriul României se află un cetăţean turc suspectat că face parte dintr-o organizaţie teroristă, care intenţionează să iasă ilegal din ţară, pentru a ajunge în Austria.

Imediat s-au declanşat operaţiunile informativ-operative şi cetaăţeanul turc Huseyin C, în vârstă de 39 ani, a fost identificat în Bucureşti.

Acesta solicitase acordarea statutului de refugiat în România şi, după derularea procedurilor specifice, conform unei hotărâri a instanţei, el trebuia să părăsească teritoriul României până la data 15 iunie, fiind declarat indezirabil pentru apartenenţa la organizaţii teroriste.

Un colectiv de ofiţeri din cadrul I.G.P.F. şi D.G.I.P.I. a monitorizat pas cu pas acţiunile cetăţeanului turc, în vederea stabilirii intenţiilor acestuia şi luării măsurilor legale. Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în cursul lunii iunie, acesta intenţiona să plece spre frontiera de vest a ţării unde, cu sprijinul unor conaţionali, intenţiona să treacă fraudulos frontiera în Ungaria. În acest sens, cetăţeanul turc a plătit unui conaţional suma de 2.000 dolari, urmând să fie îmbarcat într-un TIR, pentru a ieşi ilegal din România.

La data de 24 iunie, cetăţeanul turc s-a deplasat cu trenul din Bucureşti în Deva, unde s-a cazat, aşteptând să fie îmbarcat într-un mijloc de transport pentru a ieşi ilegal din ţară. În data de 25 iunie, cetăţeanul turc s-a urcat într-un TIR înmatriculat în Germania şi s-a deplasat până la aproximativ 30 de km de Deva, spre frontieră, unde şoferul TIR-ului a parcat lângă un alt autocamion, înmatriculat tot în Germania. Cele două autocamioane s-au deplasat în coloană până într-o benzinărie aflată la aproximativ 3 km de P.T.F. Vărşand, unde şoferii celor două autocamioane au schimbat între ei maşinile, încercând astfel să inducă în eroare autorităţile.

Unul din autocamioane, condus de un cetăţean turc, s-a prezentat pentru a ieşi din România, prin P.T.F. Vărşand, la data de 26 iunie, în jurul orei 0.30. La controlul amănunţit efectuat de poliţiştii de frontieră nu s-au constatat probleme deosebite, fapt pentru care i s-a permis continuarea călătoriei.

Celălalt automarfar, monitorizat de poliţiştii de frontieră, s-a prezentat la P.T.F. Vărşand în jurul orei 4.40, şoferul, cetăţeanul turc Salim Y., de 51 ani, declarând că transportă textile pentru o societate din Germania.

În baza informaţiilor deţinute, precum şi observând faptul că una din uşile din spate ale automarfarului se poate deschide fără a fi afectat sigiliul vamal, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunţit al mijlocului de transport. În urma controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, ascunse într-un spaţiu special amenajat în spatele textilelor aşezate pe umeraşe, 12 persoane de sex masculin, printre aceştia aflându-se şi cetăţeanul turc Huseyin C.

Din primele verificări s-a stabilit că turcii, cu vârste cuprinse între 16 şi 42 ani, au intrat legal în Romania şi intenţionau să ajungă ilegal în Germania. În urma celor constatate, cei 12 migranţi sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând să fie prezentaţi procurorilor.

Totodată, şoferul automarfarului este cercetat pentru trafic de migranţi, cercetările fiind în derulare, în vederea depistării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Huseyin C. a fost reţinut, urmând ca la finalizarea cazului să fie întreprinse măsurile legale faţă de acesta.

Citit 674 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.