SIGURANŢA gălăţenilor scârţăie. NEREGULI AMENDATE cu peste 70.000 de lei de ISU

SIGURANŢA gălăţenilor scârţăie. NEREGULI AMENDATE cu peste 70.000 de lei de ISU
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După tragicul eveniment de pe 30 octombrie din clubul Colectiv, a fost modificată legislaţia privind securitatea pentru incendii, motiv pentru care au fost intensificate controalele la operatori economici cu profil alimentaţie publică, turism şi agrement (baruri, discoteci, cluburi, hoteluri) din întreaga ţară.

La Galaţi, în ultimele două săptămâni, au fost efectuate 36 de controale, ocazie cu care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, dintre care 35 de avertismente şi 26 amenzi, în cuantum de 77.500 lei. „Aceste controale vor continua până la punerea în legalitate a tuturor categoriilor de operatori economici sau instituţii publice în conformitate cu reglementările legale în vigoare”, ne-a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Cele mai frecvente nereguli

Conform purtătorului de cuvânt al ISU, pe timpul controalelor au fost remediate anumite deficienţe constatate. „Cele mai frecvente nereguli identificate au fost: nu s-a solicitat avizul se securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, deficienţe privind organizarea activitatăţii de apărare împotriva incendiilor, nu s-a asigurat întocmirea registrului de control la instalaţiile de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori, nu s-au verificat mijloacele de apărare împotriva incendiilor cu personal calificat, nu s-a asigurat echiparea cu sistem de iluminat pentru evacuare ori acesta era defect, nu se verifică periodic instalaţiile de punere la pământ, uşi anulate ori blocate fără a mai fi asigurate condiţiile iniţiale care au stat la baza eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu planurile de evacuare nu sunt afişate în locuri vizibile şi pe căile de acces astfel încât să poată fi cunoscute de utilizatori, s-a constatat reducerea căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor mărfuri pe acestea, utilizarea instalaţiilor electrice se realizează, în unele cazuri, cu defecţiuni şi improvizaţii şi fără a fi protejate corespunzător faţă de materiale combustibile, uşile de pe căile de evacuare au sensul de deschidere invers sensului de evacuare spre exterior”, a adăugat maiorul Eugen Chiriţă. 

Prevenţie înainte de tragedie

Controalele nu s-au făcut însă doar după producerea incendiului din clubul Colectiv. Conform datelor furnizate de ISU Galaţi, pompierii au făcut controale şi înainte de 30 octombrie. „În baza planificărilor care stau la baza derulării activităţilor, inspectorii de prevenire execută periodic controale de verificare şi îndrumare pentru constatarea şi eliminarea potenţialelor elemente generatoare de risc pentru beneficiari”, a explicat Eugen Chiriţă.

Astfel, în primul semestru al acestui an, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Galaţi a făcut 26 de controale la operatorii economici cu spaţii destinate alimentaţiei publice, turism şi agrement (baruri, discoteci, cluburi, hoteluri), ocazie cu care s-au aplicat 38 de avertismente şi şase amenzi,în cuantum total de 7.500 de lei.

Conform prevederilor legale (Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor), verificările s-au efectuat la operatorii economici existenţi în evidenţa inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă, care au solicitat obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

Citit 2297 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.