Doar 12 şcoli gălăţene NU au autorizaţie de la ISU

Doar 12 şcoli gălăţene NU au autorizaţie de la ISU
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fost ministru al educaţiei, actualmente prim-ministru interimar, Sorin Câmpeanu a afirmat că doar şapte la sută dintre şcolile din ţara noastră au autorizaţie privind siguranţa împotriva incendiilor. La o primă vedere, statistica este îngrijorătoare. Situaţia nu este însă la fel de gravă ca cea prezentată la televizor. Şi asta pentru că numărul şcolilor care nu au autorizaţie, cel puţin la nivelul judeţului Galaţi, nu este foarte mare.

„La nivelul judeţului Galaţi, din cele 431 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 52 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 367 nu fac obiectul avizării/autorizării conform legislaţiei în vigoare, deoarece au fost construite şi puse în funcţiune înainte de apariţia reglementărilor privind avizarea şi autorizarea, iar până în prezent nu au făcut extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Asta înseamnă că doar 12 unităţi de învăţământ nu au în acest moment, la nivelul judeţului Galaţi, autorizaţie eliberată de ISU, deşi se încadrează în categoria de construcţii ce se supun procesului de avizare autorizare. „Menţionăm ca acestea au fost sancţionate şi se fac demersurile legale pentru intrarea în legalitate”, a completat Eugen Chiriţă.

Schimbări de destinaţie sau lucrări în execuţie

Situaţia este cunoscută şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Galaţi, conducerea instituţiei explicând foarte clar că nu există săli de clasă în care elevii să fie în pericol. „La nivelul judeţului Galaţi, avem 654 de spaţii care aparţin unităţilor şcolare, însă, ca spaţii de învăţământ destinate exclusiv procesului educaţional, există un număr de 124, care nu au autorizaţie de funcţionare însă respectă celelalte norme prevăzute, în sensul că există plan de intervenţie, plan de evacuare şi stingătoare de incendiu, aşa cum prevăd normele în vigoare. Sunt unităţi care au fost construite în ultima perioadă, sau care şi-au schimbat destinaţia. De asemenea, sunt săli de sport, cantine, internate şi alte corpuri, biblioteci, spre exemplu, în care se desfăşoară activitatea şcolară, dar nu în mod deosebit activitate la clasă. Nu avem clase care să nu aibă autorizaţie”, ne-a declarat Mioara Enache, inspectorul general al ISJ Galaţi.

În categoria spaţiilor care nu au autorizaţie se încadrează, de exemplu, magazia şi spălătoria de la Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, care de altfel nici nu mai sunt folosite. Un alt exemplu, ar fi Liceul Economic, acolo unde sunt în desfăşurare lucrări de reamenajare, motiv pentru care nu s-a putu încă obţine autorizaţia de la ISU. “Dacă sunt construcţii din anii anteriori, adică înainte de 2006, şi nu au suferit alte modificări sau nu şi-au schimbat destinaţia, acestea au încă de la bun început această autorizaţie”, a conchis Mioara Enache.

Autorizaţiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcţiilor sau amenajărilor noi.

Citit 2393 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.