Ministerul Educaţiei vrea să MODIFICE planul-cadru pentru GIMNAZIU. Lipseşte Educaţia sexuală, rămâne Religia

Ministerul Educaţiei vrea să MODIFICE planul-cadru pentru GIMNAZIU. Lipseşte Educaţia sexuală, rămâne Religia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministerul Educaţiei vrea să modifice planul-cadru pentru gimnaziu, adică documentul care stabileşte materiile de studiu şi numărul de ore alocate fiecăreia dintre ele. În acest scop, au fost lansate în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, trei propuneri.

În linii mari, toate cele trei propuneri au în comun reducerea numărului orelor de limba şi literatura română la 4 pe săptămână, dispariţia limbii latine din programa de gimnaziu şi apariţia unor materii noi. Este vorba de Educaţie pentru drepturile copilului, Educaţie interculturală, Educaţie pentru cetăţenie democratică şi Educaţie economică, care vor înlocui disciplina Cultură Civică. De asemenea, orele de informatică (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) devin obligatorii.

Statutul orelor de Religie rămâne neschimbat în toate cele 3 variante: 1 ora/săptămână, în trunchiul comun - ceea ce înseamnă că este practic obligatorie.

Există însă şi diferenţe între cele trei propuneri. De pildă, varianta 2 favorizează Chimia, care ar începe de la clasa a V-a, în schimb taie câte o oră de la Istorie, Geografie şi Educaţie Fizică. Iar varianta 3 taie o oră de la Limba Modernă 2. Interesantă este absenţa materiei „Educaţie pentru sănătate”, care ar fi inclus şi ore de educaţie sexuală şi care momentan este doar opţională.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, citaţi de romania-actualitati.ro, elevii claselor V-VIII studiază, acum, după planuri-cadru aprobate în urmă cu 15 ani, în timp ce pentru ciclul primar acestea au fost modificate. În consecinţă, programa de gimnaziu trebuie schimbată, pentru ca elevii care sunt acum în clasa a III-a să-şi poată continua studiile pe un curriculum nou.

În februarie 2016, documentul urmează să fie avizat de Institutul de Științe ale Educației, care a și elaborat cele trei propuneri.

AICI găsiţi VARIANTELE de plan-cadru pentru gimnaziu şi CHESTIONARUL pentru CONSULTAREA PUBLICĂ on-line, ce poate fi completat până la 22 ianuarie, inclusiv.

Citit 2821 ori Ultima modificare Duminică, 27 Decembrie 2015 02:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.