Căsătoriile între minori, în atenţia autorităţilor

Căsătoriile între minori, în atenţia autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cazul de la Lieşti, unde o fetiţă de opt ani a fost logodită cu un băiat de şase ani, a stârnit multiple controverse în comunitatea romilor. Tocmai de aceea, Viorica Gotu, consilierul pentru romi din cadrul Prefecturii Galaţi, a ţinut să dezbată subiectul în prezenţa reprezentanţilor comunităţilor din judeţul Galaţi. Viorica Gotu a atras atenţia că nu va tolera căsătoriile între minori şi va anunţa autorităţile pentru ca părinţii care fac astfel de lucruri să fie traşi la răspundere.

"Că mai fac înţelegeri între ei, că se mai fac promisiuni, nu aş putea să spun, că nu ştiu. Dar, dacă nu o să recunoaştem că există o problemă, nu o să o putem rezolva. Copii au devenit monedă de schimb. Adică nu am ce mânca, dar am un copil sau un nepot, îl dau în familia bogatului, ca să îmi mai dea şi mie una, alta. Şi, după aia, mă duc să îi mai cer nu ştiu ce, mă mai duc o dată, iar ăla se supără şi de aici pornesc toate neînţelegerile. O să spuneţi că astea sunt tradiţiile, obiceiurile. Ei bine, nu. Şi eu am o vârstă, iar pe timpurile noastre nu era aşa. Totul pleacă de la o prostie, de la faptul că vor să aibă ei cu ce trăi. Ca atare, nu mai putem accepta aşa ceva. Dacă dăm un singur exemplu în comunităţile romilor, cu siguranţă alţii nu vor mai face", a explicat Viorica Gotu.

La şedinţa care a avut loc la Prefectură a participat şi directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Ciprian Groza, care a atras atenţia că cei care îşi căsătoresc copii de mici riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti. "S-a ajuns aici datorită unor tradiţii de-ale dumneavoastră, pe care le-aţi tot acoperit ani de zile. Pentru că noi nu am putut intra în comunitate, aşa cum ar fi trebuit, s-a ajuns la această situaţie şi, probabil, în viitor se va ajunge la altele mult mai grave. Trebuie să ne lăsaţi să ne facem treaba şi trebuie să înţelegeţi că aceste cutume sunt depăşite, pentru că altfel vor izbucni şi alte conflicte. Noi monitorizăm toate comunităţile de romi, dar suntem neputincioşi în faţa unei comunităţi închise. De aceea vă cer să discutaţi mai temeinic cu liderii lor, să le explicaţi care le sunt îndatoririle şi care este legea în România”, a declarat Ciprian Groza.

Problema căsătoriilor între copii minori va rămâne în atenţia tuturor autorităţilor. Mai mult, atât bulibaşa din Lieşti, Vasilică Stănescu, cât şi Viorica Gotu au atras atenţia că nu vor tolera astfel de cazuri şi că vor face tot posibilul ca părinţii responsabili să plătească, conform legilor.

Citit 1578 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.