Tg. Bujor - fără apă potabilă

Tg. Bujor - fără  apă potabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Ştefan Arhire susţine că a fost avarie… *

Ieri, 8 iulie, încă de la primele ore ale dimineţii, gălăţenii din oraşul Târgu Bujor s-au trezit fără apă curentă. Au constatat lipsa lichidului vital în special cei care nu au observat anunţul prin care erau înştiinţaţi că „din 7 iulie, ora 23.00, se sistează furnizarea apei curente, pe termen nelimitat”.

Semnale au ajuns la noi şi din partea unor instituţii publice - între acestea  unele şcoli, Judecătoria Tg. Bujor, sucursalele unor bănci - care relatau că  au rămas fără apă potabilă.

„Într-adevăr, aşa cum am atenţionat autorităţile judeţene încă din 3 iulie curent, avem mari probleme cu datoriile către Electrica SA, ne-a declarat, ieri, Ştefan Arfire b, primarul oraşului Tg. Bujor. În acest moment cumulăm datorii faţă de furnizorul de energie electrică de 175.000 lei, datorii cumulate pe anul 2008 şi de la începutul anului şi până în prezent…”

„Informăm însă localnicii că întreruperea apei potabile are drept cauză efectuarea unei avarii la reţeaua de apă şi sperăm ca în aproximativ o oră (era ora 12.00 n.n.), să reluăm furnizarea apei curente în zona centrală a oraşului. Sperăm ca tot în după amiaza acestei zile să repunem în funcţiune reţeaua de distribuirea apei potabile şi în cartierul „Jiru” din Tg. Bujor”.

Ştefan Arhire este primar al oraşului Tg. Bujor încă din anul 1965 şi ne-a spus că „ultimii ani constituie paginile cele mai negre” din istoria amintitei comunităţi urbane care numără 8200 de locuitori. Anul 2009 intră în acest „top” al celor mai grei ani, înregistrând un deficit bugetar de 150.000 lei (echivalentul a un miliard 500 milioane lei vechi). 

Din acest motiv, sunt puse în imposibilitatea de funcţionare sectoarele vitale ale oraşului Tg. Bujor, cum sunt cele de salubrizare,  de distribuire a apei potabile, de iluminat public.

Avertisment

„Cu două săptămâni în urmă (când "Viaţa liberă" a şi scris pe această temă – n.r.), am înştiinţat Consiliul Judeţului Galaţi, Prefectura Galaţi şi Direcţia Generală de Finanţe că nu vom mai putea susţine - din alocaţia bugetară pe acest an - funcţionarea sectoarelor principale ale oraşului. Mă refer la serviciile  de salubrizare, de alimentare cu apă şi de iluminat public, la care se adaugă şi  imposibilitatea plăţii salariilor la aceste servicii comunitate pentru 30 de salariaţi”, a repetat primarul Ştefan Arhire.

Interlocutorul nostru ne-a declarat că factura din luna noiembrie 2008, venită de la Electrica SA - cea cere priveşte „regularizarea consumurilor de energie electrică” - a dezechilibrat total bugetul şi aşa anemic al Primăriei Tg. Bujor pe acest an. Singura sumă la care s-ar putea apela este alocaţia, anemică şi aceasta, din trimestrul IV…

„În ceilalţi ani reuşeam să ne echilibrăm bugetul, însă în 2009, cu un deficit de 150.000 lei, am intrat în imposibilitatea de plată… Semn că actuala lege bugetară „tratează” superficial alocaţiile bugetare pentru comune şi oraşe. Nu de aceleaşi servicii beneficiază o comună cu 8200 de locuitori şi un oraş cu acelaşi număr de locuitori”.

„Administraţiile oraşelor au servicii în plus faţă de comune, servicii pe care trebuie să le susţină. Din acest punct de vedere, legislaţia trebuie schimbată, adaptată la condiţiile fiecărei comunităţi, motiv pentru care  îi rugăm pe cei care fac legea să opereze o modificare legislativă şi să facă alocaţiile bugetare în funcţie de serviciile pe care le prestăm…”

Miercuri, la ora documentării şi redactării  acestei relatări, o parte a oraşului Tg. Bujor încă nu primise apă potabilă. Vom reveni, dacă situaţia o va impune.

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.