ATENTATE în inima Uniunii Europene/ O gălăţeancă, medic anestezist la Bruxelles: ”Oraşul este sub asediu”

ATENTATE în inima Uniunii Europene/ O gălăţeancă, medic anestezist la Bruxelles: ”Oraşul este sub asediu”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gălăţeanca Alexandra Colesnicenco, sora mai mare a Mariei Crăciun, vocea de aur a Galaţiului, este medic rezident în serviciul de Anestezie şi Reanimare la spitalul Erasme din Bruxelles.

Îngrozită de imaginile atentatelor văzute la televizor, mama ei, Cătălina Lovin, a reuşit să vorbească la telefon cu ea şi să afle că e bine. „Am vorbit cu ea şi era foarte speriată. Abia ieşise din gardă şi venise acasă cu metroul când s-au petrecut exploziile. În zece minute s-au închis staţiile de metrou. Mi-a povestit că oraşul este pur şi simplu sub asediu. Din minut în minut aşteaptă să fie chemată din nou la spital pentru operaţiile de salvare a răniţilor. Mai ales că printre ei se află şi copii... Un bilanţ al celor decedaţi va fi făcut public deseară”, ne-a povestit mama ei, Cătălina Lovin.

De la Alexandra, a aflat că Salah Abdeslam, unul dintre principalii organizatori ai atentatelor de la Paris, prins la Bruxelles în urmă cu câteva zile, fusese împuşcat în picior. A fost operat la spitalul la care lucrează Alexandra, iar medicii şi cadrele medicale au depus toate eforturile pentru a-l menţine în viaţă. Era important să obţină informaţii şi se pare că a colaborat cu autorităţile.

Vă reamintim că cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite în urma unei serii de atacuri care au avut loc, marți, 22 martie, în capitala Belgiei, Bruxelles, pe aeroportul internaţional Zaventem, precum şi într‑o staţie de metrou din apropierea instituţiilor europene.

O serie de două explozii au lovit aeroportul Zaventem în jurul orei 8,00 (ora locală), în zona de plecări a aeroportului. În urma deflagraţiilor, 11 persoane au fost ucise şi alte 81 rănite, potrivit datelor provizorii transmise de autorităţile belgiene.

„Un individ a strigat în limba arabă, a spus mai multe cuvinte şi am auzit o deflagraţie puternică”, a declarat presei un angajat însărcinat cu securitatea bagajelor pe aeroportul Zaventem.

Imediat după explozii, pe aeroport s‑a instaurat o panică generală, iar pasagerii au luat‑o la fugă, părăsindu‑şi bagajele şi încercând să se adăpostească.

O oră mai târziu, panica a pus stăpânire şi pe cartierul european din Bruxelles după ce o altă explozie s‑a produs în staţia de metrou Maelbeek. Explozia s‑a produs, se pare, într‑o garnitură formată din trei vagoane, vagonul din mijloc fiind în totalitate distrus de explozie, în acelaşi timp fiind rănite şi persoane care se aflau pe peron. În această explozie 20 de persoane şi‑au pierdut viaţa, iar alte zeci au fost rănite. Explozia de la staţia de metrou s‑a produs pe o rută frecvent circulată de funcţionarii de la instituţiile europene, la doar câteva sute de metri de sediul  Comisiei Europene şi al altor instituţii comunitare.

Pe aeroportul internaţional Zaventem se aflau şi cetăţeni români, iar într‑un anunţ oficial, premierul Dacian Cioloş  transmisese în cursul zilei de marți că niciun cetăţean român nu a fost victimă în atacuri. Totuşi, în jurul orei 20,00 apăruseră informaţii potrivit cărora cel puțin trei români au fost răniţi.

Atentatele de la Bruxelles vin la patru zile după capturarea lui Salah Abdeslam, unul dintre teroriştii care au pus la cale atentatele de la Paris, din noiembrie anul trecut. Cauza deflagraţiilor nu este clară deocamdată, dar în cazul uneia dintre exploziile de pe aeroportul Zaventem a fost vorba, se pare, de un atac sinucigaş. Atacurile sunt atribuite grupării teroriste ISIS, care, de altfel, a şi revendicat atentatele, însă ancheta este în curs de desfăşurare. În Belgia a fost instituit nivelul de alertă patru corespunzător unui „atac terorist iminent”. Zborurile din şi dinspre Bruxelles au fost anulate sau redirecţionate spre alte aeroporturi, circulaţia mijloacelor de transport în comun din oraş a fost restricţionată, şcolile au fost închise, iar cetăţenilor, inclusiv funcţionarilor din instituţiile europene, li s‑a recomandat să rămână la adăpost în locurile în care se află.

În Bruxelles, au fost inițiate operaţiuni antiteroriste în scopul de a‑i identifica şi captura pe organizatorii atacurilor. (VEZI VIDEO și TRANSMISIE LIVE + UPDATE BILANȚ VICTIME - CLICK AICI)

Citit 4288 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2016 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.