ACCELERATORUL liniar de particule va ajunge la Galaţi în 2017. Dar cu o CONDIȚIE

ACCELERATORUL liniar de particule va ajunge la Galaţi în 2017. Dar cu o CONDIȚIE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Spitalul Judeţean din Galaţi, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, ar putea fi dotat, anul viitor, cu mult promisul accelerator liniar de particule, aparatură medicală ultramodernă destinată tratamentului persoanelor cu afecţiuni oncologice. Cel puţin asta susţine Ministerul Sănătăţii, într-un document oficial asumat. Condiţia este ca CJ să investească în reabilitarea unuia dintre buncăre, astfel încât să poată găzdui aparatura ultramodernă pentru tratarea cancerului.

La solicitarea senatorului Paul Ichim (medic chirurg, de profesie), care a dorit să ştie în ce stadiu se află acest proiect şi dacă judeţul nostru va beneficia de un asemenea aparat, conducerea ministerului de resort i-a transmis parlamentarului gălăţean că Spitalului Judeţean îi va fi repartizat un accelerator liniar de particule graţie proiectului „Reforma sistemului sanitar - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Se impun investiţii de la CJ

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a precizat însă, în informarea transmisă senatorului Paul Ichim, că dotarea Spitalului Judeţean cu un accelerator liniar de particule va depinde de reabilitarea unuia dintre buncăre. Practic, Consiliul Judeţului va trebui să asigure finanţare şi să se îngrijească, prin spitalul pe care îl are în subordine, ca acest lucru să fie pus în practică.

„Data avansată de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea cu acceleratorul liniar de particule fiind 2017, „după terminarea lucrărilor de reabilitare a buncărului”. Acest lucru presupune că autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţului Galaţi, trebuie să asigure finanţarea reabilitării acestui spaţiu astfel încât bolnavii cu afecţiuni oncologice să nu mai aştepte în plus faţă de anul 2017 pentru ca acest buncăr să fie refăcut. Semnalul meu de alarmă se îndreaptă către autorităţile responsabile, care ar trebui să dea dovadă de respect faţă de cetăţenii judeţului Galaţi şi să facă din timp toate demersurile pentru a începe reabilitarea buncărului pentru primirea acestui aparat medical”, a precizat parlamentarul.

Reamintim că, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, la sfârşitul anului trecut, în evidenţa medicilor figurau peste 16.000 de gălăţeni cu afecţiuni canceroase, din care două treimi proveneau din mediul urban. În anul 2015 au fost depistate nu mai puţin de 1.397 de noi îmbolnăviri, în condiţiile în care în anul 2014 erau 1.104 noi cazuri descoperite.

Citit 2779 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2016 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.