De astăzi, cresc salariile şi se ieftinesc utilităţile

De astăzi, cresc salariile şi se ieftinesc utilităţile
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pe lângă distracţie şi Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului, ziua de 1 mai aduce şi veşti bune pentru cei care sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie. Aşa cum s-a stabilit încă de la începutul anului, de astăzi, 1 mai, câştigul minim în România va fi de 1250 de lei brut, în loc de 1050 de lei. De asemenea, conform calendarului de liberalizare, gazele se ieftinesc, ceea ce înseamnă că veţi plăti mai puţin la factură. 

Şi zilierii vor primi mai mulţi bani. Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază brut pe ţară garantat în plată. Altfel spus, de la 1 mai zilierii vor fi remuneraţi cu cel puţin 7,41 lei pe oră, faţă de 6,22 lei pe oră ca până acum. 

Ieftinirea gazelor, anunţată de câteva luni

Facturile populaţiei pentru gazele naturale vor scădea cu trei procente începând din data de 1 mai, ca urmare a scăderii tarifelor de distribuţie a gazelor naturale cu şase la sută, iar ANRE vrea ca liberalizarea pieţei gazelor naturale pentru consumatorii casnici să fie completă anul acesta, astfel încât să fie eliminate creşterile programate de tarife pentru a doua jumătatea a anului, conform spuselor lui Niculae Havrileţ, preşedintele Administraţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie. 

Telefonie mai ieftină 

Şi tarifele pentru convorbiri în roaming vor scădea de la 1 mai, la niveluri apropiate costurilor locale, la care operatorii pot adăuga taxe suplimentare. Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile din roaming, fie doar pentru unele servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro pe minut, fără TVA, pentru apelurile efectuate, 0,06 euro pe SMS, fără TVA, pentru trimiterea unui mesaj, respectiv 0,2 euro pe megabit, fără TVA, pentru traficul de date. Eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene va avea loc la 15 iunie 2017. 

Veştile bune se opresc, însă, aici, dat fiind că odată cu creşterea salariului minim vor creşte şi contribuţiile la sănătate, plătite atât de către angajatori cât şi de către angajaţi, precum şi amenzile pe care le primesc şoferii. Un punct de amendă este echivalentul a 10 la sută din salariul minim pe economie, adică zece procente din 925 de lei, cât va fi valoarea netă a acestuia. 

 

Citit 7988 ori Ultima modificare Duminică, 01 Mai 2016 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.