Doliu în cultura gălăţeană/ S-a stins din viaţă Marcel Ionescu

Doliu în cultura gălăţeană/ S-a stins din viaţă Marcel Ionescu
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

S-a stins din viaţă Marcel Ionescu, personalitate complexă a culturii gălăţene, publicist, regizor, solist de operetă, conducător de instituţii de educaţie şi cultură, director de teatre.

Marcel Ionescu s-a născut la Brăila la 20 septembrie 1938, oraş pe care l-a iubit întreaga viaţă şi în care se retrăsese acum, în ultimii ani. În 1958, a absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" din această localitate, instituţie de prestigiu a învăţământului românesc. Având calităţi vocale deosebite şi o înfăţişare carismatică, expresivă, va urma cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Timp de doi ani (1963-1965) va fi angajat ca secretar muzical şi solist vocal la Teatrul Muzical din Galaţi, unde, în 1964, va debuta în opereta "Vagabonzii" de K.M. Ziehrer.

Atras de latura organizatorică a fenomenului cultural, după un an de practică în învăţământ (1965-1966 profesor la Liceul nr. 7 şi director de curs la Universitatea Populară din Galaţi), va deveni director al Casei Municipale de Cultură (1966-1970) şi apoi director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi (1970-1971).

Între anii 1971-1980, îl găsim şef-serviciu la Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”, unde depune o intensă activitate de cercetare, iniţiază şi organizează secţia muzicală a acestei instituţii.

Următorii doi ani, 1980-1982, va fi numit director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă, iar în perioada 1982-1989, director la Teatrul de Păpuşi.

Din decembrie 1989, până la ieşirea la pensie în 1997, numele său se leagă de evoluţia Teatrului Muzical „N. Leonard”, al cărui director a fost în perioada respectivă. Imediat după Revoluţie, instituţia s-a confruntat cu o serie de probleme dificile: jumătate din personalul artistic din toate compartimentele a plecat în străinătate, iar publicul gălăţean devenise reticent la evenimentele artistice. Cu tactul şi diplomaţia care îl caracterizau, Marcel Ionescu a reuşit să atragă în cadrul instituţiei o serie de artişti de valoare: dirijorul şi compozitorul Nicolae Mantu, basul Teodor Niţă, soprana Ana Condrea, actriţa Isabela Oancea, actorul Paul Buţa, precum şi o serie de tineri talentaţi instrumentişti, balerini, corişti ş.a.

Deşi restricţiile financiare erau deosebit de mari, reuşeşte să susţină trei ediţii ale Zilelor muzicale gălăţene şi cea de a III-a ediţie a Festivalului de Operetă „Leonard”. Sub conducerea sa, au avut loc primele turnee de lungă durată, în Italia, susţinute de colectivul Teatrului Muzical cu operele "Madama Butterfly" şi "Boema".

În paralel cu activitatea de director, a desfăşurat şi o importantă activitate creatoare scriind texte şi regizând spectacolele de revistă şi pentru copii: "A dispărut o poveste", "Feriţi buzunarele, au sosit piraţii!", "Galaţi - Europa - Zero Km", "Balul basmovedetelor". După pensionare, a rămas pentru o perioadă consultant artistic, timp în care a organizat arhiva artistică a instituţiei şi a elaborat monografia "Valurile muzicii la malurile Dunării", tipărită cu prilejul aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea teatrului. Este, de asemenea, autorul monografiei "Treptele devenirii" (30 de ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Artă din Galaţi) şi al unei cărţi pentru copii "Povestiri cu un bunic, un copil şi-un câine mic".

În paralel a scris libretul operei-baladă "Apa vie", pe muzica lui Florin Dumitriu, librete coregrafice, librete şi scenarii pentru spectacole de varietăţi şi ale teatrului de păpuşi.

Marcel Ionescu a revitalizat Corul mixt Filarmonica, Cenaclul literar "Fluviul", cenaclul umoristic "Verva", a înfiinţat Ansamblul de estradă, Ansamblul coral mixt şi Ansamblul "Rapsodia Dunării". A fost iniţiatorul festivalului-concurs interjudeţean de creaţie şi interpretare a muzicii uşoare româneşti "Glasul primăverii".

Îi vom purta o frumoasă şi plină de recunoştinţă amintire.

Dumnezeu să-l ierte!

Citit 2485 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.