Cele mai importante reguli pentru a avea o vacanţă fără probleme

Cele mai importante reguli pentru a avea o vacanţă fără probleme
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Hoţii intră chiar şi pe geamul de la baie, iar gadget-urile lăsate neglijent prin maşină sunt tentaţii de nerefuzat pentru infractori

Sezonul estival este în plină desfăşurare şi chiar dacă vă plănuiţi un concediu în toată regula sau doar în reprize, câte un weekend la mare sau la munte, este esenţial să ţineţi cont de câteva reguli dacă nu vreţi ca vara să fie una de coşmar. Prima şi cea mai importantă regulă pe care trebuie să o ştiţi este că infractorii vă pot pândi oriunde, şi acasă, şi pe drum, şi în locul pe care l-aţi ales ca destinaţie de vacanţă, aşa că puţină vigilenţă şi câteva metode preventive trebuie să vă însoţească pretutindeni.

Aţi plecat? Închideţi casa!

Febra bagajelor şi perspectiva drumului şi a vacanţei nu trebuie să vă şteargă din memorie o primă obligaţie: închideţi toate geamurile locuinţei la plecare, indiferent de etajul la care locuiţi, sau dacă aveţi ferestrele asigurate cu gratii. Chiar şi micuţul geam de aerisire de la baie poate fi o cale de acces pentru hoţii antrenaţi! În plus, aveţi grijă ca atunci când vă faceţi bagajele sau planurile de călătorie să nu audă toţi vecinii şi eventual cei care vă trec pe sub fereastră, nu de alta, dar e posibil ca orice informaţie să ajungă să fie exploatată de rău-voitori. Tot în spiritul regulii „mai puţin e deja mult”, este bine ca şi numărul persoanelor care ştiu de plecarea dumneavoastră să fie cât mai redus. Un vecin de încredere şi eventual nişte rude sunt suficienţi.

Atenţie la maşină şi la necunoscuţi!

Aţi plecat din casă, aţi încărcat maşina cu bagaje şi aţi pornit la drum, spre destinaţie. Nu vă lăsaţi păcăliţi, pericolele nu au trecut dacă aţi părăsit oraşul şi aţi ajuns într-un loc mai mult sau mai puţin străin. Pe stradă, la cumpărături sau în alte locuri aglomerate trebuie să fiţi la fel de atenţi. Hoţii au ochiul format şi, dacă se prind că nu sunteţi de-ai locului, vă pot jefui în fel şi chip. De la simpla smulgere a genţii sau bijuteriilor afişate la vedere, până la metode mai elaborate, cum ar fi atragerea în locuri ferite de ochii lumii, sub diferite pretexte (să vă vândă ceva avantajos),  infractorii au o gamă largă de variante. Nu cedaţi tentaţiei şi ţineţi-vă valorile bine, iar dacă mergeţi la cumpărături, nu puneţi geanta în coş sau cărucior pentru că aşa e cel mai simplu de furat. Evident, cît timp vă plimbaţi, vizitaţi sau faceţi cumpărături, maşina va rămâne într-o parcare. Ei bine, aveţi grijă ca la coborâre să nu lăsaţi, cel puţin la vedere, bunuri de valoare, precum genţi, portofele, telefoane, laptopuri sau tablete.  Simpla existenţă pe bordul maşinii a suportului pentru dispozitivul de navigaţie poate reprezenta o „tentaţie” pentru infractori, ne asigură poliţiştii, care ne recomandă să lăsăm maşina „curată şi săracă”, cel puţin la prima vedere. Evident, nu uitaţi să încuiaţi portierele şi, mai ales, nu lăsaţi cheile în contact!

Staţi cu ochii pe copii!

Copiii sunt energici, curioşi şi dornici să exploreze, aşa că dacă cei mici vă însoţesc în vacanţă, trebuie să aveţi o mare grijă în plus. Staţi cu ochii pe ei,oriunde aţi fi, mai ales dacă sunt destul de mici cât să nu ştie să se orienteze sau să spună exact cum îi cheamă, unde locuiesc, etc. Locurile aglomerate, plajele sau alte zone cu aflux mare de turişti sunt favorabile rătăcirilor, aşa că nu îi pierdeţi din ochi. În cazul în care nivelul de dezvoltare al celui mic este destul de ridicat, învăţaţi-l, preventiv, să nu plece nu necunoscuţi, indiferent de motiv, să ştie cum îl cheamă, cum se numesc părinţii şi hotelul sau pensiunea unde este cazat. Cel mic trebuie instruit ca în cazul în care se rătăceşte să caute un poliţist, o vânzătoare, un salvamar sau, în ultimă instanţă, un adult însoţit de un copil, acestea fiind cele mai indicate persoane cărora să le comunice informaţiile necesare pentru a fi readus alături de părinţi.

Citit 1483 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iulie 2016 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.