Geoană: Andronescu nu a consultat PSD despre OG prin care absolvenţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat vineri pentru NewsIn că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu a consultat PSD despre OG pe care intenţionează să o promoveze, prin care absolvenţii "Spiru Haret" ar putea fi nevoiţi să repeta licenţa.

"Subiectul Universităţii Spiru Haret este un subiect important, dar şi sensibil. Este clar că este nevoie de a asigura ca regimul acordării diplomelor să fie transparent şi să să reflecte atât calitatea, cât şi cantitatea activităţii de educaţie, dar în acelaşi timp e clar că abordarea subiectului nu trebuie să aibă o dimensiune retroactivă, în condiţiile în care este vorba de mii de absolvenţi, unii dintre ei aflându-se deja de câţiva ani în câmpul muncii, fie în sistemul de stat, fie în cel privat", a declarat Geoană, pledând ca măsurile Ecaterinei Andronescu să ţină cont de toate consecinţele.

Întrebat dacă ministrul a vorbit cu partidul despre Ordonanţa de Guvern pe care intenţionează să o promoveze prin care absolvenţii "Spiru Haret" ar putea fi nevoiţi să repeta licenţa, preşedintele PSD a admis că acest lucru nu s-a întâmplat. "Ministrul a acţionat fără să informeze partidul pe acest subiect, nu l-a adus în discuţia partidului". Liderul PSD a susţinut că a vorbit cu Ecaterina Andronescu la ultimul BPN al partidului despre subiectul "Spiru Haret" şi că aşteaptă şi alte explicaţii la următoarea şedinţă.

"Este destul de clar că ministerul nu a fost pregătit să răspundă tuturor consecinţelor. Cred că Ecaterina Andronescu ar fi trebuit, înainte să ia acele decizii, să aibă o evaluare completă asupra acestui subiect. Ministerul Educaţiei trebuie să se gândească nu doar la diplome şi profesori, ci şi la studenţi şi absolvenţi. Răspunsul de până acum al ministrului faţă de cei care au ales această formă de învăţământ este insuficient, iar noi trebuie să asigurăm un răspuns corect", a mai precizat Geoană.

Reprezentanţii ministerului Educaţiei spun că, dacă universitatea refuză să anuleze diplomele şi să plătească susţinerea altor examene de licenţă, Ministerul Educaţiei va intenta proces universităţii şi va apela la toate procedurile necesare pentru intrarea în legalitate a instituţiei. În replică, reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret” spun că Ministerul Educaţiei nu este autorizat să anuleze diplomele emise de universitate.

Absolvenţii unor forme de învăţământ superior neautorizate vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei ordonanţe de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu. Ordonanţa prin care absolvenţii trebuie, practic, să repete examenul de licenţă va fi emisă în baza Legii 253/2009, dat fiind faptul că parlamentarii sunt acum în vacanţă. Ministrul Educaţiei a mai spus că instituţia pe care o conduce a solicitat Universităţii "Spiru Haret" să nu mai înscrie studenţi la forme de învăţământ neautorizate sau neacreditate şi a anunţat că instituţia va fi obiectul unui control amănunţit.

Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Aproape toate centrele de învăţământ din cadrul Universităţii "Spiru Haret" funcţionează ilegal, printre ele fiind cele din Capitală ale facultăţilor de arhitectură, limba română şi matematică, dar şi sedii din oraşe ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educaţiei.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.

Citit 764 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.