Spectaculoasă, dar se pare că NU şi NOCIVĂ. Ciupercă ”atomică” pe cerul Galaţiului
Foto: Foto Sonia Baciu

Spectaculoasă, dar se pare că NU şi NOCIVĂ. Ciupercă ”atomică” pe cerul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Misterul norului de fum care a apărut, miercuri seara, 21 septembrie, pe cerul Galaţiului, a fost dezlegat în scurt timp. Din fericire, se pare că norul care a plutit timp de minute bune deasupra Combinatului nu a fost toxic, iar la staţiile de monitorizare a mediului din Galaţi nu s-au semnalat depăşiri. Pe site-ul „Vieţii libere” a fost postată, la scurt timp după producerea evenimentului, declaraţia purtătorului de cuvânt al combinatului ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, care a explicat cum s-a produs fenomenul care i-a neliniştit pe mulţi dintre gălăţeni: "ArcelorMittal Galaţi confirmă că fenomenul observat în după-amiaza de 21 septembrie provine din procesul de descărcare rapidă a unor oale cu fontă lichidă. Autorităţile de mediu au fost informate despre acest eveniment de producţie" - CLICK AICI

Un nor roşu, spectaculos

Am stat de vorbă cu un specialist din Combinat, care ne-a detaliat modul în care a fost posibilă apariţia ciupercii de fum: "Produsul furnalului este fonta lichidă, care este materie primă pentru următoarea etapă, oţelăria. Între furnal şi oţelărie, fonta lichidă se transportă în nişte oale-torpedo, care au o formă alungită. De multe ori, se poate întâmpla ca oţelăria să nu poată să primească una sau mai multe asemenea oale, fie este plină, fie are o avarie… Şi atunci oala nu se poate întoarce la furnal, ci trebuie descărcată, fonta lichidă se aruncă într-o groapă care este între furnal şi oţelărie. Asta se întâmplă de când e Combinatul, nu de azi, de ieri. În groapa respectivă, fonta, care are peste o mie de grade Celsius, se va solidifica; după câteva zile, se sparge şi se repune în producţie, pentru că nu se pierde niciun gram. Asta este o procedură absolut normală şi sunt luni în care nu se întâmplă deloc, dar şi altele în care se întâmplă de câteva ori. Din cauza ploii puternice care a fost, în groapă s-a acumulat multă umezeală şi chiar o peliculă de apă. Apa, intrând în contact cu fonta lichidă foarte fierbinte, a cauzat acel nor amestecat cu nişte oxizi de fier, probabil, care au dat şi culoarea aceea de ruginiu. E ca şi cum stropeşti cu apă talpa unui fier de călcat, îţi apare un abur. Aşa a apărut acel norişor roşu, care a fost foarte vizibil şi spectaculos, din cauză că atmosfera era foarte curată, după ploile din zilele trecute".

Garda de Mediu: "Norul nu este toxic"

Reprezentanţii Gărzii de Mediu dau asigurări că norul de fum nu va avea efecte nocive asupra gălăţenilor. "În timpul descărcării a două oale torpedo la frontul de descărcare a fontei, a avut loc o emisie de pulberi, care s-a degajat cu rapiditate în atmosferă, din cauza umidităţii crescute existente pe suprafaţa de descărcare, determinată de ploile din ultimele zile. Asigurăm populaţia că norul de fum nu este toxic, că toate aspectele sunt trecute în Autorizaţia Integrată de Mediu şi că descărcarea celor două oale a avut acord de mediu. Au fost prelevate şi probe de către Agenţia pentru Mediu Galaţi, iar rezultatele analizelor sunt în aşteptare, însă la staţiile de monitorizare din Galaţi nu s-au semnalat depăşiri", ne-a declarat Marian Mocanu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi.

Citit 4715 ori Ultima modificare Joi, 22 Septembrie 2016 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.