Şedinţă ca pe „Titanic” în Comisia de Dialog Social

Şedinţă ca pe „Titanic” în Comisia de Dialog Social
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Datorii la căldură: se caută soluţii pentru a nu fi  blocat gazul! * Prefectul – un cetăţean în pericol să rămână fără apă: administratoarea a păpat banii locatarilor! * Direcţia de Finanţe: contribuabilii „ne urăsc sincer”, dar plătesc… *

Între raportul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, cu cifre clare care arată că s-a transpirat serios colectând/storcând banii datoraţi de o economie locală afectată de criză, şi un adevărat curs de economie bolnavă susţinut de preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, şedinţa Comisiei de Dialog Social de marţi părea o şedinţă de analiză pe puntea „Titanicului” care lua deja apă…

Deşi a recunoscut că este „zgârcit cu laudele”, preşedintele Filimon a apreciat efortul deosebit de colectare a banilor, după ce directorul coordonator adjunct al DGFP, Clavinia Petrescu, a prezentat analiza direcţiei privind colectarea impozitelor şi taxelor la bugetul de stat pe semestrul I 2009, în judeţul Galaţi.

Căci Direcţia a încasat peste  75 la sută din taxe şi impozite, în timp ce la nivelul ţării, procentajul colectării abia trece de 50 la sută, a observat preşedintele. Ceea ce înseamnă un efort mare al angajaţilor de aici, faţă de „scăderea uriaşă” a plăţilor în toată ţara. Unii contribuabili chiar „ne urăsc sincer”, a recunoscut directoarea… 

Filimon a atacat ieri din nou efectele crizei la Galaţi, cu cifre, falimente şi şomaj, cu sechestrări de bunuri şi evacuări silite, amintind: „Împlinim anul de când am spus că suntem în criză!”, în timp ce el a fost  în schimb ridiculizat de unii în acest timp. Filimon le-a cerut autorităţilor „să taie în carne vie” cheltuielile proprii. 

Prefectul Claudiu Brânzan a observat totuşi că DGFP Galaţi a aplicat o singură amendă în cele opt controale făcute în cazinouri şi case de pariuri. Adică, singura activitate care merge în aceste vremuri, pe baza „taxei pe naivitate”: „ştim cu toţii cât de îngeraşi sunt cei care se ocupă cu astfel de activităţi”, a solicitat prefectul  şi alte controale.

Datoriile la apa caldă… ard!

Directorul executiv al Prefecturii, Vasile Pârlog, a concluzionat că Primăria, Apaterm şi Electrocentrale trebuie să se întâlnească la Prefectură, pentru a căuta soluţii, după ce, atât conducerea Apaterm SA, cât şi cea a Electrocentrale SA, au tras în prealabil serioase semnale de alarmă privind datoria pe care populaţia o are către prima societate, aceasta rămânând datoare apoi către cea de-a doua, Electrocentrale are plătit 32 milioane lei către furnizorul de gaze, ceea ce poate duce „în orice moment” la sistarea gazelor.

Electrocentrale a ajuns în postura să achite acum facturi din… 2006, a atras atenţia directorul tehnic al societăţii, inginerul Grosariu: „Să nu avem surpriza să ajungem în iarnă fără gaze!” Deşi preţul agentului termic furnizat este cel mai mic din ţară după cel plătit de timişoreni, a precizat şi liderul sindical din Electrocentrale, Mihai Popa.

Popa a dat exemplul Brăilei, unde peste 2.000 de apartamente şi-au plătit branşarea şi contorizarea separată, putând fi oricând întreruptă furnizarea căldurii numai la apartamentul rău-platnic. Dar niciunul dintre aceste apartamente nu este restanţier…

Prefectul, ca locatar

Prefectul Claudiu Brânzan a avut o intervenţie ca simplu cetăţean, care s-a trezit că la asociaţia de proprietari al cărui membru este, deşi locatarii, mulţi dintre ei pensionari, sunt la zi cu plata, administratoarea a făcut „o gaură de miliarde” şi sunt cu toţii în pericol să rămână fără apă caldă şi alte servicii. Cine fură astfel, să i se vândă apartamentul şi „de diferenţă” să facă puşcărie, cere prefectul, care a auzit că delapidatorii de acest fel scapă doar cu o amendă.

Mai notăm şi că primăriile din Galaţi şi Tecuci nu au fost reprezentate ieri la întâlnire.

Citit 1987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.