AMBASADORUL Republicii Coreea de Sud, în VIZITĂ la Galaţi: ”Cheia succesului este competiţia”

AMBASADORUL Republicii Coreea de Sud, în VIZITĂ la Galaţi: ”Cheia succesului este competiţia”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În urma discursului ţinut de Excelenţa sa, domnul Kim Eun-Joong, am înţeles că tinerii trebuie să lupte pentru a fi cei mai buni, că succesul nu vine de la sine şi că cea mai bună cale să ajungem la o revoluţie tehnologică este competiţia. Am rămas impresionată de modul de a fi al ambasadorului, modestia şi prietenia de care a dat dovadă la conferinţa cu studenţii Universităţii “Dunărea de Jos”, intitulată "Ugal Leadersip - perspective asupra Leadershipului".

Deşi la început unii studenţi din sală au părut total dezinteresaţi, câţiva chiar plecând în primele minute, cei care au rămas la întâlnire au avut parte de sfaturi utile în dezvoltarea personală, dar şi profesională. Ambasadorul a ţinut să menţioneze că noi, tinerii, suntem o voce puternică. Noi trebuie să dezvoltăm această ţară, iar pentru un eventual progres e nevoie de oameni calificaţi.

“Globalizarea, prin tehnologie şi cultură, uneşte lumea. Majorarea preţului unui produs nu va rezolva problema concurenţei. Concentraţi-vă pe idei inovative şi pe cultură. Doar educaţia poate crea resurse umane talentate. Câţi dintre voi au smartphone-uri? Foarte mulţi. În ţara mea, în jur de 10 la sută au aşa telefoane. Trebuie să înţelegeţi că, fără o educaţie de nivel înalt, nu putem supravieţui în cea mai competitivă societate.”

Domnul ambasador consideră că România a făcut o decizie crucială în urma evenimentelor din anul 1989. El ne-a explicat că sistemul nu putea suporta aşteptările oamenilor în ceea ce priveşte concurenţa. Este necesar ca ţara să promoveze oamenii deştepţi, oamenii culţi.

“Statul nu trebuie să irosească resursele umane. Voi pierdeţi bani. Este foarte simplu să înţelegeţi acest lucru. Ţara aceasta nu are un viitor fără voi, tinerii. Vreau să dau un exemplu bun României, să arăt că există potenţial”, a susţinut Excelenţa Sa.

România are o climă favorabilă activităţilor în agricultură, are munţi pentru dezvoltarea turismului, are o viteză mare la internet, are porturi în Galaţi şi Constanţa, are tot ce îi trebuie. La această întâlnire am avut ocazia să privesc partea bună a lucrurilor şi să înţeleg că succesul nu se limitează doar la partea financiară, ci reprezintă o dezvoltare nonconformistă, originalitatea gândirii şi unicitatea.

“Studenţii trebuie să aibă scopuri mari. Universitatea trebuie să coopereze cu statul. Nici nu ştiţi cât de unici sunteţi" a adăugat diplomatul.

Domnul ambasador ne-a explicat că nu este nevoie de mulţi oameni pentru a face produse calitative. El s-a referit la exemplul unei companii multinaţionale: “10 muncitori produc un million de perechi de încălţăminte la Adidas. În statele sărace muncesc mii de oameni pentru a ajunge la o asemenea producţie. Se înţelege că nu puteţi avea o dezvoltare economică fără stabilitate politică şi democraţie. Corupţia distruge statul. Aveţi nevoie de o bază industrială. Trebuie să atrageţi investiţii, iar cheia succesului este competiţia. Nici o companie mondială nu poate ajunge la un nivel înalt al productivităţii fără concurenţi".

Când a venit în România pentru prima dată, domnul Kim Eun-Joong a descoperit un lucru simplu: România are mulţi oameni talentaţi, care nu sunt promovaţi. În Coreea de Sud, oamenii talentaţi au afaceri, se implică în dezvoltarea ştiinţei şi promovează tradiţiile. Coreea de Sud nu este stat membru al Uniunii Europene, dar încearcă să îşi promoveze interesele pe continentul european pentru stabilirea relaţiilor de parteneriat. România este stat UE de aproape 10 ani, dar nu profită de acest statut.

Deşi la început studenţii au fost timizi şi inhibaţi la adresarea întrebărilor, după cinci minute de dialog au apărut tot mai multe mâini ridicate şi doritori să discute cu ambasadorul Kim Eun-Joong. Am auzit în sală întrebări despre posibilele investiţii ale companiilor sud-coreene în România, susţinerea transparenţei în administraţie, testarea maşinii care se alimentează doar cu apă, dar şi diversitatea culturală. Acest lucru dovedeşte interesul tinerilor pentru dezvoltarea comunităţii. Spre sfârşitul conferinţei, unii participanţi au plecat acasă plictisiţi. Dar au rămas oamenii curioşi, cei care nu se mulţumesc doar să asculte un discurs, ci chiar reuşesc să gândească diferit. Ei sunt interesaţi de problemele globale şi de soluţionarea acestora. Ei reprezintă cu adevărat viitorul societăţii.

Foto Ştefan Lupu

Citit 2070 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2016 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.