FESTIVALUL INTERNAŢIONAL "LEONARD" "Lucia di Lammermoor", cu fenomenala Elena Moşuc

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL "LEONARD" "Lucia di Lammermoor", cu fenomenala Elena Moşuc
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prestigioasa soprană aduce la Galaţi rolul pe care l-a jucat recent la Scala din Milano

Un adevărat spectacol eveniment are loc duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 19,00, la Teatrul Muzical, în cadrul Festivalului Internaţional "Leonard": "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti. Cap de afiş este soprana de talie internaţională Elena Moşuc, care a făcut un triumf din acelaşi rol jucat, anul trecut, la Scala din Milano.

Prima montare a operei "Lucia di Lammermoor" la Galaţi a fost realizată în iunie 1963. În 2013, spectacolul a fost reluat în regia şi scenografia lui Horia Balint şi conducerea muzicală a lui Cristian Sandu, concepţia regizorală fiind deosebit de apreciată pentru originalitate, atât de publicul gălăţean cât şi de cel german, colectivul teatrului realizând imediat după premieră un turneu cu acest titlu în Germania.

Vor mai cânta, alături de Elena Moşuc, Alexandru Aghenie (Braşov), Florin Guzgă (Iaşi), Sorin Drăniceanu (Craiova), Adrian Mărginean, Florentina Soare şi Valentin Vasopol.

O voce inconfundabilă şi o actriţă impresionantă

Elena Moşuc a studiat la Universitatea de Muzică "George Enescu" din oraşul său natal, Iaşi. A câştigat mai multe concursuri internaţionale şi i s-au decernat multe distincţii şi premii prestigioase. În 2005, preşedintele României i-a acordat titlul de "Ofiţer al Artelor", înaltă recunoaştere a meritelor ei excepţionale. În 2009, a obţinut titlul de doctor în muzică summa cum laude, la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) şi în festivaluri de renume. A lucrat cu mari dirijori şi cu regizori de marcă. Este apreciată atât pentru virtuţile sale vocale, cât şi pentru calităţile sale impresionante de actriţă, rolurile ei fiind memorbile.

Florin Guzgă este absolvent al Universităţii de Arte "George Enescu" şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "D. Stăniloae" din Iaşi. În anul 2013, debutează pe scena Operei Naţionale din Iaşi. A participat la Concursul Internaţional de Canto "V. Bellini", Italia, în 2012, câştigând Premiul al II-lea şi Premiul special pentru tenori. Este distins cu premiul "Cel mai bun debut masculin", acordat în cadrul Galei Operelor Naţionale. Din anul 2006 şi până în prezent este Arhidiacon al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Tenorul Valentin Vasopol este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Debutează la Opera din Braşov. La scurtă vreme este cooptat de marele regizor Cristian Mihăilescu şi adus la Teatrul Muzical din Galaţi, pentru punerea în scena a operei „O noapte furtunoasă”, în care a interpretat rolul lui Chiriac. A rămas la Liricul gălăţean, unde are şi în prezent o bogată activitate. A urmat cursuri de masterclass cu mari artişti ai liricii româneşti şi mondiale.

Dirijorul Cristian Sandu este unul dintre cei mai importanţi dirijori români, format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei. A absolvit şi cursurile din cadrul International Academy of Advaced Conducting after Ilia Musin din Sankt Petersburg. Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca şi lector universitar la Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".

Citit 2999 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016 15:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.