Au apărut primele sloiuri de gheaţă pe Dunăre | Nava "Perseus" va patrula de la Brăila la Tulcea

Au apărut primele sloiuri de gheaţă pe Dunăre | Nava "Perseus" va patrula de la Brăila la Tulcea
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fenomen rar pe Dunăre. Din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, pe fluviu au apărut sloiuri de gheaţă. "În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, a apărut fenomenul de gheaţă pe Dunăre, datorită temperaturilor scăzute şi nivelului scăzut al fluviului pentru această perioadă, debitul scăzut şi viteza curentului foarte scăzută. Începând de astăzi, ora 8,00, am activat Comandamentul de acţiune  împortiva gheţii pe Dunăre, aşa cum prevede Ordinul Ministrului 1668/2012, comandantul comandamentului fiind directorul AFDJ, adică subsemnatul”, ne-a declarat Dorian Dumitru, directorul Adminsitraţiei Fluviale a Dunării de Jos.

Ţinând cont că sloiurile de gheaţă pot fi un pericol pentru navigaţie, comandamentul constituit la AFDJ Galaţi a luat deciza să pornească nava "Perseus", cel mai mare spărgător de gheaţă din România. „Perseus va pleca către Brăila, până la Şantierul Naval, la kilometrul 175, după care se va întoarce spre Tulcea, în zona cea mai vulnerabilă. După cum ştiţi, braţul Tulcea, canalul Sulina şi în aval de Isaccea sunt zonele cele mai favorabile pentru producerea zăpoarealor, adică poduri de gheaţă.  Perseus va rămâne în patrulare. Tot în această dimineaţă a plecat remorcherul Galaţi 3, de 2.400 de cai putere, care este în zona Maliuc şi vine spre Tulcea. În această dimineaţă a făcut patrulare şi Gheorgheni 2, un remorcher mai mic, de 1.000 de cai. Gheaţa nu este groasă, este subţire şi acoperă în proporţie de 50- 60 la sută luciul apei la Tulcea, dar sloiurile curg”, a adăugat direcotul AFDJ.

Două nave maritime, una de la mila 44, din portul Ismail, şi una care a plecat din portul Galaţi sâmbătă şi a ancorat la mila 36, au plecat duminică dimineaţă spre Canalul Sulina. „Suntem pregătiţi, avem combustibil,  vedem cum vor evolua temperaturile. Cu ce avem la dispoziţie vom interveni. Să ştiţi că sunt foarte multe solicitări, dar Adminsitraţia Fluvială a Dunării de Jos are trei remorchere capabile să intervină pentru spargerea gheţii. Nu putem mulţumi pe toată lumea. Sperăm ca şi condiţiile hidro-meteo să se mai îmbunătăţească, iar dacă nu, vom interveni”, a conchis Dorian Dumitru, care a adăugat că, pentru moment, navigaţia pe Dunăre nu este blocată.

Nava "Perseus" va patrula de la Brăila la Tulcea

Fenomenul de gheaţă pe Dunăre a fost favorizat nu doar de temperaturile scăzute, ci şi pentru că debitul fluviului este mult sub media multianuală. "Deocamdată, nu există riscul să se formeze poduri de gheaţă. Vom vedea cum va evolua situaţia, mai ales că debitul Dunării este la jumătatea celui mediu multianual. Dacă debitul multianual este de 4.950 de metri cubi pe secundă, acum înregistrăm 2.700 de metri cubi pe secundă, cu tendinţe de scădere spre 2.500 de metri cubi pe secundă. Nu sunt speranţe să crească nivelul Dunării în viitorul apropiat", a explicat Dorian Dumitru, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ).

Pentru a evita pericolele, nava "Perseus" va patrula şi va ajuta la dislocarea sloiurilor, pentru ca acestea să curgă. "Perseus se duce la Brăila, în primul rând să facă patrulare şi să ajute la curgerea gheţii. La Brăila, la kilometrul 175, se termină sectorul maritim, iar nava la bordul căreia ne aflăm are un pescaj de şase metri şi nu poate merge mai departe, aşa că va acţiona doar pe sectorul maritim al Dunării. Sunt zone cu 80 la sută gheaţă la Brăila, dar sloiurile curg, ca şi la Galaţi", a conchis directorul AFDJ.        

Navigaţia din zona Brăila, în pericol

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos atrage atenţia că la Brăila s-ar putea închide navigaţia. „Există un risc foarte mare, dacă temperaturile foarte scăzute se menţin, atunci navigaţia pe Dunărea Fluvială, şi mă refer aici în amonte de Brăila, să fie închisă, din cauza blocajului de gheaţă”, a explicat Dorian Dumitru, directorul AFDJ Galaţi. La Brăila există zone în care luciul apei este acoperit în proporţie de 80 la sută cu sloiuri.

Probleme cu semnalizarea pe fluviu

Directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, atrage atenţia că sunt probleme majore pe Dunăre cu privire la sistemul de balizaj. "Nava Semnal 4 a plecat de la Tulcea şi vine spre Galaţi. O parte dintre geamanduri au fost dislocate de gheaţă şi suntem puşi în situaţia să le recuperăm. Din cauza furtunii din ultimele zile şi a vântului care a bătut cu 80 de km/h, am avut o geamandură hidro-meteo instalată la Sulina care a fost luată de pe poziţii şi a fost dusă până în apropiere de Sf. Gheorghe, în Marea Neagră, aşa că trebuie să o recuperăm", a explicat Dorian Dumitru. Astfel, pe lângă monitorizarea Dunării şi ajutoarele acordate pentru patrularea pe fluviu, cei de la AFDJ Galaţi trebuie să  îşi recupereze şi balizele luate de vânt sau dislocate de pe poziţii. 

       

Citit 6572 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2017 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.