Institutul Cantacuzino a produs primele mostre de vaccin împotriva gripei porcine

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Institutul Cantacuzino a produs primele preparate de vaccin împotriva gripei porcine, iar în următoarele luni vor fi efectuate teste pe cobai şi, apoi, pe subiecţi umani, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Geza Molnar.

"Laboratoarele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au trimis către toate laboratoarele producătoare de vaccin pulpa vaccinală, adică tulpina virusului. Institutul Cantacuzino a cultivat pulpa vaccinală şi din aceste culturi s-au făcut preparatele de vaccin, care urmează să fie testate", a precizat Molnar.

Potrivit secretarului de stat, primul lot de vaccin împotriva gripei porcine pentru populaţia din România va fi gata, cel mai devreme, la sfârşitul lunii noiembrie. Vaccinarea populaţiei va putea începe, astfel, în decembrie.

Institutul Cantacuzino are capacitatea de a prepara peste şapte milioane de doze de vaccin, în trei tranşe, potrivit autorităţilor sanitare.

Primele teste pe subiecţi umani ale vaccinului contra gripei porcine au început, la sfârşitul lunii iulie, pe 540 de voluntari, la o clinică din Melbourne şi una din Adelaide, Australia, iar primele rezultate clinice vor fi concludente la sfârşitul lunii septembrie. Şi în SUA, tot la sfârşitul lunii iulie, se căutau mii de voluntari pentru a începe testele clinice ale vaccinurilor experimentale împotriva virusului A/H1N1, potrivit Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).

În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu gripă porcină 225 de persoane. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.

Specialiştii estimează că, la toamnă, odată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteză fără precedent", potrivit organizaţiei, care a subliniat că "în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul A/H1N1 în mai puţin de şase săptămâni.

Citit 655 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.