Sindicaliştii din educaţie consideră că mai e nevoie de câteva zile pentru finalizarea textului Codului educaţiei şi sunt nemulţumiţi de faptul că foarte multe articole discutate săptămâna trecută nu au fost modificate, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr.
Marţi, reprezentanţii ministerului Educaţiei, ai sindicatelor şi universităţilor, dar şi studenţi şi părinţi, se întâlnesc din nou, pentru a discuta proiectul Codului educaţiei.
"Dorim să recitim tot materialul. Am constatat că foarte multe dintre articolele discutate de noi şi asupra cărora am convenit nu au fost modificate. Acest lucru ne obligă să discutăm punct cu punct fiecare aspect. Nu cred că vom finaliza atât de repede. Ieri (luni - n.r. ), citind varianta pe care ne-a trimis-o ministerul după discuţii, am constatat foarte multe nereguli. Au fost multe lucruri omise cu voie sau fără de voie, însă eu cred că din grabă", a declarat Hadăr.
Liderul Federaţiei Alma Mater a declarat că participă la întâlnirea de marţi cu gândul de a fi modificate toate articolele care i-au nemulţumit pe sindicalişti, dar şi pentru a fi rediscutate problemele rămase în suspans, care sunt destule. Unul dintre capitolele asupra cărora sindicaliştii din învăţământul universitar vor să insiste este cel legat de norma didactică. "Nu scrie o vorbă despre normă în noile legi. Ar fi tragic să ne trezim fără motivarea normei, deoarece în momentul acela profesorii ar sta la mâna şefului de catedră. Nu ştiu care a fost intenţia ministerului, de ce au ezitat introducerea acestui aspect în lege. Am observat că unii rectori sunt mulţumiţi de această omisiune, mai ales cei de la particular", a precizat Hadăr.
Potrivit sindicaliştilor, un alt aspect care trebuie lămurit este finanţarea, care ar trebui orientată numai către instituţiile de stat, deoarece în prezent există un alineat potrivit căruia "statul poate oferi ajutor financiar universităţilor private". În plus, din textul codului nu a fost eliminat articolul potrivit căruia profesorii de peste 65 de ani să continue să predea, deşi acesta fusese discutat şi s-a decis eliminarea lui.
"Doamna ministru Andronescu e o luptătoare, vrea foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt. Se impune să mai stăm câteva zile, să ne aplecăm asupra acestui proiect de lege deoarece e un moment foarte important, de elaborare a unei legislaţii care să dăinuie. Am discutat iniţial zece zile, ceea ce e puţin pentru un proiect de peste 290 de pagini", a explicat preşedintele Federaţiei Alma Mater.