Crescătorii de păsări au protestat în Piaţa Centrală
Foto: Marius Negri

Crescătorii de păsări au protestat în Piaţa Centrală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Protest spontan, duminică dimineaţa, în Piaţa Centrală, la care au participat membrii Asociaţiei Columbofile Păsări şi Animale Mici, care au vrut să îşi arate, pentru a doua oară, nemulţumirea că nu li se mai permite să îşi vândă păsările sau animalele mici în Piaţa Centrală, întrucât zona nu mai este autorizată sanitar-veterinar.

Prima dată, crescătorii au protestat, pe 2 mai, în faţa Prefecturii Galaţi, dar, susţin ei, nu s-a rezolvat nimic. Nemulţumirile lor sunt cunoscute atât la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cât şi de Primăria Galaţi.

"În urma celor două adrese formulate de către Asociaţia Columbofilă, Păsări şi Animale Mici Galaţi, reprezentată prin domnul Costin Laurenţiu, în calitate de preşedinte, li s-a prezentat cadrul legal prin care aceştia pot comercializa păsări exotice, porumbei şi animale de companie, prin amenajarea unui spaţiu tip "magazin pet-shop", cu dotări minime, astfel încât să fie asigurate normele sanitar veterinare privind bunăstarea animalelor pe timpul expunerii spre comercializare şi anume: temperatură, ventilaţie, luminozitate, adăpostire, aşternut, apă şi furajare. Acest obiectiv poate fi înregistrat sanitar veterinar în baza Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010 cu modificările şi completările ulterioare", au precizat cei de la DSVSA Galaţi, în urma protestului din 2 mai.

Crescătorii nu s-au mulţumit însă cu acest răspuns, motiv pentru care sunt decişi să protesteze în continuare. "În alte localităţi există pieţe de păsări. De ce la ei se poate şi la noi nu? Oamenii veneau aici, sâmbăta şi duminica, să îşi cumpere păsări şi animale. DSV are probabil interes să ţină piaţa închisă", ne-au spus protestatarii, care au aprins lumânări în cuşti, pentru a simboliza astfel că piaţa de păsări a murit.

Autorităţile locale cred că totul se poate rezolva, dacă părţile implicate ar da dovadă de bunăvoinţă. "La momentul acesta, noi putem vorbi despre o urmare a unor încăpăţânări atât a Administraţiei Pieţelor, cât şi a crescătorilor de animale. Am discutat cu cei de la DSV, iar dumnealor ne-au spus că, de nenumărate ori, au atras atenţia şi la Piaţă, şi asociaţiei respective că nu mai au voie să facă un astfel de comerţ decât în spaţii special amenajate. Spaţii care ar fi putut fi amenajate, dacă încăpăţânarea, şi a unora, şi a altora, ar fi fost puţin mai mică. Cei de la piaţă sunt dispuşi să modifice spaţiul, iar cei de la DSV susţin că le vor permite şi câteva cuşti afară, dacă vor decide să intre în acel loc special. Trebuie doar să înţeleagă că acest comerţ pe tarabă nu mai este admis", ne-a explicat Picu Apostol Roman, viceprimarul Galaţiului.

Citit 4241 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2017 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.