Jaf continuu la casele de schimb valutar

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

«Viaţa liberă» a scris de mai multe ori despre modul în care oamenii sunt păcăliţi, din păcate pe mâna şi neatenţia lor, de către casele de schimb valutar. Şi n-am fost singurii care am făcut asta. Toată presa încearcă de ani buni să informeze clienţii despre riscul schimbului de valută în afara băncilor. Rememorăm câteva “întâmplări” din 2008 şi din acest an şi măsurile luate.

În 2008, OJPC făcea control

În ianuarie 2008 Oficiului Judeţean de Protecţie a Consumatorilor (OJPC) Galaţi făcea un control ca urmare a unei serii de reclamaţii înregistrate în al doilea semestru al anului precedent (13 reclamaţii la aceeaşi casă de schimb valutar). Una a venit din partea unei persoane care a pierdut 70 de milioane de lei vechi. «Noi nu am putut face absolut nimic, pentru că persoana semnase acel contract», declară  inspectorul şef adjunct de atunci al OJPC Galaţi, Silviu Bacalum.

Şapte unităţi au fost verificate de către inspectorii OJPC Galaţi, şase înregistrând abateri şi doar trei fiind amendate. Eram informaţi atunci că exista un proiect de lege care să reglementeze aspectele legate de tranzacţiile care se fac la casele de schimb valutar. Ce s-o fi întâmplat cu respectivul act normativ?

Mereu la fel

Un tânăr din judeţul Tulcea a vrut să vândă, în iulie anul acesta, 3.200 de euro la o casă de schimb valutar din Galaţi şi a rămas fără 600 de euro după ce, în loc de 4,20 lei, atât cât credea că o să primească pentru un euro,  a schimbat valuta la o rată de doar 3,40 lei.

Tânărul, care muncise din greu în Italia să strângă bani pentru a-şi construi o casă, a primit cu 2.500 de lei mai puţin decât ar fi trebuit la un curs de schimb de 4,20 lei pentru un euro. Presa scria că la casa de schimb nu era afişat nicăieri cursul. Şi atunci a fost sesizat OJPC.

Ca şi în cazul unui medic cunoscut care a pierdut câteva milioane în 2008, sau o tânără al cărui soţ lucra în Franţa şi îi trimisese bani în 2007… Situaţia pare să se repete în exact aceleaşi condiţii.

OPC Galaţi primeşte deja, lunar, zeci de plângeri de la persoane care au fost înşelate la operaţiuni de schimb valutar.

Încă se lucrează

La finalul lunii iulie 2009, ca urmare a numeroaselor cazuri semnalate în presa din întreaga ţară, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au făcut publice rezultatele controalelor de la casele de schimb valutar, desfăşurate în perioada 20-24 iulie.

Dintr-un total de 407 operatori economici controlaţi, 329 au înregistrat abateri. Inspectorii Autorităţii au lansat 170 de avertismente şi au aplicat 159 de amenzi, în valoare de 667.500 de lei. Şi?

Citit 1144 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.