UPDATE | Miercuri, zi decisivă pentru cabinetul Grindeanu

UPDATE | Miercuri, zi decisivă pentru cabinetul Grindeanu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE, duminică, 18 iunie | Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, citită în Parlament. Parlamentarii puterii (PSD+ALDE) au făcut, duminică, 18 iunie, primul pas pentru demiterea propriului Executiv, pe care chiar ei l-au învestit în funcție pe data de 4 ianuarie 2017. Liviu Dragnea a declarat că nu are emoții, întrucât moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată "masiv".

Duminică după-amiază, 18 iunie, coaliția de guvernare s-a reunit în plenul Parlamentului pentru a prezenta moțiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor", care vizează Guvernul Grindeanu, pe care PSD și ALDE au decis să-l decapiteze, la doar șase luni de la învestire. Documentul, care se dorește a fi o radiografie a Executivului, a fost citit în prezența a 216 parlamentari, potrivit jurnaliștilor din presa centrală. Aleșii PNL, USR, PMP și UDMR nu au participat la ședință. Moțiunea de cenzură depusă de PSD și ALDE a fost semnată de 223 de parlamentari, însă pentru ca aceasta să treacă este nevoie de votul a cel puțin 233 de deputați și senatori. "Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, prim-ministrul și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația (...) "Guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând, o dată în plus, justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD-ALDE. Aceasta nu este o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și a votului cetățenilor României", se arată, printre altele, în textul moțiunii de cenzură.

Dragnea spune că nu are emoții

Deși pe scena politică circulă, de câteva zile, scenarii conform cărora moțiunea ar putea să nu treacă, întrucât mai mulți parlamentari ai PSD și ALDE vor refuza să o voteze, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu are emoții, respingând totodată această variantă. Întrebat de ce moțiunea de cenzură a adunat mai puține semnături (223) decât numărul necesar de voturi pentru a provoca căderea Guvernului (adică, 233), Liviu Dragnea a răspuns că "majoratea celor care nu au semnat nu au fost de fapt prezenți, dar au vorbit cu mine. Unii nu sunt în țară, ajung în seara asta, unii ajung marți". Președintele PSD a ținut să spună că a mai gestionat o moțiune de cenzură, iar important este votul de miercuri (21 iunie - n.r.), care "va fi masiv". Liviu Dragnea a mai spus: "Am vorbit, de exemplu, cu parlamentarii de la Iași, pe care Evz.ro îi dădea că nu votează în bloc. Au semnat (moțiunea de cenzură n.r.) ".

Procedură ilegală?

Deocamdată, pentru votarea moțiunii de cenzură, PSD și ALDE se pot baza doar pe propriii parlamentari. PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură, în timp ce UDMR a transmis că este deschis negocierilor și că, miercuri, în ziua în care moțiunea va fi supusă votului, va decide cum va vota. PSD are nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea împotriva propriului guvern să treacă. PSD și ALDE au împreună 244 de parlamentari, însă unii ar putea să nu răspundă pozitiv directivei date de conducerea partidului. Echipa lui Grindeanu, căruia i s-a alăturat și Victor Ponta, invocă articolul 92 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, care prevede că "moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă". Însă, potrivit acestora, moțiunea nu avea cum să fie comunicată Guvernului, întrucât la Registratura Executivului nu se lucrează în weekend.

(Corina Dobre)


UPDATE, duminică, 18 iunie. Moțiunea de cenzură va fi citită la ora 16,30, în Parlament | Moțiunea de cenzură va fi citită duminică, 18 iunie, la ora 16,30, în Parlament. Moţiunea vorbeşte despre "guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu", care ar exercita guvernarea în nume personal. Se afirmă că Grindeanu şi Jianu ar fi trecut "voluntar sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public" (Ponta) şi că "au ales să exercite suveranitatea naţională în numele unui grup ocult şi ilegitim". Textul menţionează în repetate rânduri UDMR ca un susţinător al coaliţiei de guvernare "legitime".

Sursa: stirileprotv.ro


PSD a convocat Parlamentul la citirea moţiunii de cenzură. Premierul Sorin Grindeanu face baie de mulţime la Timişoara | Aleşii României sunt convocaţi, duminică după-amiază, la citirea în plenul Parlamentului a moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu încearcă să găsească sprijinul în demersul său de a-l îndepărta pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului, după ce vineri seara l-a numit în funcţia de secretarul general al guvernului pe Victor Ponta. Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, susţine că Sorin Grindeanu a avut "un plan malefic pentru a distruge PSD"

Dacă, iniţial, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţase că moţiunea de cenzură va fi citită luni şi votată miercuri, lucrurile au fost grăbite. "Am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică, ora 16,30, în plenul Parlamentului, unde se va citi moţiunea de cenzură. Nu putem să aşteptăm, să asistăm impasibili la ce se întâmplă, e normal ca Parlamentul să reacţioneze, să repunem în ordinea normală a lucrurilor. E un mod ilegal, neconstituţional de acaparare a puterii guvernamentale. Citim moţiunea de cenzură duminică, în termen cel mai scurt", a declarat, vineri seara, Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senat.

În acest moment premierul Sorin Grindeanu se află la Timişoara, unde participă la o şedinţă cu social-democraţii din judeţ. La intrarea în sediul PSD, Sorin Grindeanu a fost întâmpinat cu aplauze şi urale de câteva zeci de simpatizanţi care au scandat: "Grindeanu PSD!", "Grindeanu prim-ministru!", "Jos Dragnea!".

„Am venit acasă pentru că am vrut să văd dacă acasă, în Timişoara, în Banat, mai există oameni cărora nu le e frică. Eu cred că nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară din acest partid. Nu a câştigat Liviu Dragnea alegerile, ci am câştigat noi, sutele de mii de membri. Nu a câştigat o singură persoană, Liviu Dragnea, care vrea să confişte acest partid şi această ţară. Trebuie să se organizeze congres. Teama de oameni îl face pe Liviu Dragnea să rămână într-un cerc restrâns. Noi trebuie să fim de partea bună a istoriei, să nu ne fie ruşine de ceea ce facem. Sunt mândru şi emoţionat că sunteţi atâţia alături de mine astăzi", le-a mai spus premierul simpatizanţilor săi.

Grindeanu a găsit sprijin nu numai la Timişoara, ci şi la Bucureşti. Vineri seara, premierul l-a numit în funcţia de secretarul general al guvernului pe Victor Ponta care a explicat de ce a acceptat această sarcină: "Domnul prim-ministru Sorin Grindeanu mi-a propus să intru în echipa domniei sale în această perioadă cu totul şi cu totul anormală pentru funcţionarea unui guvern şi am spus imediat "DA", pentru că eu cred că Sorin Grindeanu merită sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea să le facă."

De cealaltă parte, primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că Sorin Grindeanu a avut "un plan malefic pentru a distruge PSD": „Politica e un sport de echipă. Intrăm într-o formaţiune politică sau alta pornind de la ideea că avem aceleaşi idealuri, respectăm statutul acelei formaţiuni, deciziile luate de conducerile alese statutar la vârful respectivului partid politic. Faptul că acum aceste reguli sunt călcate în picioare de domnii Grindeanu şi Ponta ne duce cu gândul că ce nu au reuşit inamicii politici vor reuşi cei doi foşti colegi”, a spus Firea.

Preşedintele României Klaus Iohannis: ”Am cerut PSD să termine cât mai repede această criză!” - CLICK AICI PENTRU DETALII

Sursa foto: HotNews.ro

(Anca Melinte)

Citit 3486 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iunie 2017 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.