BENEFICII pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor

BENEFICII pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul României a aprobat, la începutul acestei luni, o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Ordonanţa, propusă de Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora.

Gata cu drumurile inutile

Ordonanţa de Urgenţă vine în ajutorul părinţilor care au copiii cu handicap grav, care beneficiază de îngrijiri paliative. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. "Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare şi condiţiile în care copiii cu handicap grav şi însoţitorii acestora erau nevoiţi să aştepte ore sau chiar zile în şir, pentru reînnoirea certificatului de handicap", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Mai puţine hârtii şi drumuri inutile

Noul act normativ stabileşte şi faptul că persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială şi nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens, aşa cum era stabilit în varianta veche a legii. "Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilităţi ştiau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestaţia socială, după obţinerea certificatului cu handicap", se mai arată în comunicat. Cei care au propus această modificare cred că măsura este una de debirocratizare, iar persoanele cu dizabilităţi vor scăpa de drumuri inutile şi de stat la coadă la ghişee.

De asemenea, actul normativ prevede scutirea persoanelor cu handicap grav psihic şi mintal de la plata contribuţiei datorate în centrele rezidenţiale. La nivel naţional, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor fi scutite de la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale. "Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza şi mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic şi mintal, care, în prezent, suportă plata contribuţiei în centrele rezidenţiale", mai precizează Guvernul.

Autorităţile locale îşi pot face centre sociale

Ordonanţa de Urgernţă aprobată la începutul acestei luni va fi o gură de aer şi pentru rudele persoanelor adulte cu handicap. Astfel, dacă în prezent obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre se întinde până la fraţi şi surori, după modificarea legii această obligaţie a fost restrânsă doar pentru soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copii pentru părinţi. „Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuţii”, argumentează ceid in Guvern.

O altă prevedere importantă a ordonanţei de urgenţă are în vedere crearea de oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autorităţile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetăţean. Legea actuală permitea doar direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale. Această prevedere nu reprezintă însă o obligaţie, ci doar o oportunitate pentru administraţiile locale, care îşi pot face propriile centre sociale de tip rezidenţial.

Recunoaşterea oficială a limbajului mimico-gestual

Conform modificărilor aduse de această ordonanţă de urgenţă, limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv. Astfel, persoanele cu deficienţe de auz, de exemplu, vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susţinerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia de către persoanele din această categorie, şi anume de sub unu la sută. "Măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condiţiile în care, în practică s-a constatat existenţa mai multor regionalisme", se mai arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Citit 4215 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2017 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.