Două zile de weekend… medieval

Două zile de weekend… medieval
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La „Fani Tardini”, doamnele şi cavalerii au ieşit în curte… *

Nu a trebuit să mergem până la Sighişoara ca să intrăm în plin Ev Mediu reconstruit: sâmbătă şi duminică, actorii Dramaticului gălăţean au venit cu o noutate absolută: îmbrăcaţi în veşminte bogat împodobite, încinşi cu pumnale, au ridicat pocalul sau au dănţuit în curtea teatrului, la Grădina de Vară. Şi „hangiţa”, şi mai tânăra ei ajutoare, au purtat straie care i-ar fi plăcut şi lui Robin Hood.

Frumoasă iniţiativă, care aduce şi „altceva” într-un târg cu străduţe cuminţi şi cu teatre închise vara…

Sâmbătă seara, actriţa Corina Căpăţână a jucat rolul unei ghicitoare, înveselind publicul din Grădină. Mai… interbelic, actorul şi regizorul tehnic Lică Dănilă a recitat din cântecele ţigăneşti ale lui Miron Radu Paraschivescu.

Directorul teatrului, actorul Vlad Vasiliu, a avut ideea să-l îmbie la cântat în aceeaşi seară, în piaţeta de lângă teatru, la iarbă verde cum s-ar zice, pe Gheorghe Iovu, supranumit şi „Vanghelis al României”, care a cântat o muzică a viitorului…

Duminica săbiilor

Duminică seara, ne-am întors cu totul în trecut: doamnele şi cavalerii lor s-au ridicat pe un fel de tribună de turnir, lumânările au luminat mesele la care consumatorii îşi sporeau starea de bine cu bere, sucuri şi cafele, făcliile luminau pe gardul teatrului.

Surpriză: introduşi în atmosferă de oamenii în catifea şi mătase, am fost martori la proiecţia unui film, „made in Fani Tardini”: un recital de poezie din versurile de multe ori blazate ale poetului-brigand  Francois Villon şi din sonetele misterios închinate de dumnealui William Shakespeare. Ideea spectacolului le-a aparţinut actorilor, care au administrat întrutotul evenimentul, am aflat de la directorul teatrului.

Imagine bună şi mişcare dibace a avut filmul, poate fi şi vândut pe la televiziuni; păcat că, tehnic, la Grădină s-a auzit mai puţin bine, fiind binişor acoperit de vocile mesenilor.

La un moment dat un domn a adăstat la o masă atât cât să se mire că „Ăştia nu dau meciul!” Şi nu l-au dat!

Comentariu foto: Nobilii actori au privit duminică scena contemporană de sus…

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.