Sindicaliştii din educaţie, nemulţumiţi după discuţiile de la Guvern

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicaliştii din educaţie au declarat că sunt extrem de nemulţumiţi după discuţiile de la Guvern privind legea unică de salarizare în sistemul bugetar, întrucât Executivul le-a comunicat că decizia este una politică şi că nimic nu se va schimba.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea , a declarat, la finalul discuţiilor de la Guvern, că legea salarizării "este la fel de strâmbă ca toate legile de până acum". El a mai spus că niciuna dintre problemele ridicate de către sindicaliştii din educaţie nu a fost rezolvată.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor se referă la faptul că Executivul ar fi decis că suma medie a sporurilor pe întreg sistemul bugetar este de 30 la sută, ceea ce înseamnă că anumite categorii vor fi favorizate.

Cornea a mai spus că a rămas nerezolvată şi problema ridicată de sindicalişti referitoare la ierarhizarea coeficienţilor în interiorul sistemului, ceea ce duce la corelarea incorectă cu celelalte segmente.

" Învăţământul este din nou Cenuşăreasa sistemului bugetar . Am rămas la coadă fără vreo şansă de a urca. Ni s-a comunicat că decizia este una politică şi nimic nu se mai poate schimba", a declarat Cornea.

La rândul său, preşedintele Executiv de la Federaţia "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că întâlnirea de marţi nu a constat într-o negociere, în opinia sa fiind doar o întâlnire informală în care sindicaliştilor li s-a comunicat că "s-a luat o decizie politică".

Nici coeficienţii negociaţi iniţial cu partenerii sociali nu au fost respectaţi, astfel încât salariile din învăţământ vor fi situate în treimea inferioară a piramidei.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că salariile din învăţământ nu vor creşte nici în 2010, nici în 2011, învăţământul fiind "condamnat la îngheţare".

De asemenea, Isvoranu a atras atenţia că din punctul de vedere al educaţiei, proiectul legii salarizării nu a fost foarte mult modificat, în sensul că grila în care sunt situate salariile din învăţământ este la fel de aplatizată.

Liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că este extrem de nemulţumit de întâlnirea cu reprezentanţii Executivului întrucât sindicaliştii "au fost terfeliţi".

"Domnul Pogea, în loc să urle şi să zbiere la noi nu ştie altceva", a spus Hadăr.

El a adăugat că Executivul şi-a păstrat decizia iniţială de a nu acorda niciun spor pentru cadrele didactice din învăţământul superior, nici măcar cel pentru doctorat, decizie care, în opinia lui Hadăr, "va distruge şcoala doctorală în România".

Şi sindicaliştii din preuniversitar au fost nemulţumiţi de faptul că Executivul a decis tăierea unor sporuri.

Mai mult, secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina, i-ar fi anunţat că sporurile care au fost luate în calcul de guvernanţi pentru sistemul bugetar sunt în realitate de doar 15 la sută.

Sindicaliştii spun că în zilele următoare se vor consulta cu colegii, urmând să anunţe în cel mai scurt timp ce hotărâre vor lua.

Discuţiile dintre Guvern şi sindicate privind proiectul de lege al salarizării unitare în sectorul public vor continua pe parcursul întregii zile de marţi, pentru stabilirea unei forme finale, dezbaterile fiind organizate la ore diferite, în funcţie de domeniul de activitate. După întâlnirile cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi cu cei din Educaţie urmează discuţiile cu cei din sistemul de justiţie.

Guvernul intenţionează să aprobe, miercuri, forma finală a proiectului de lege şi să promoveze documentul prin asumarea răspunderii.

Citit 712 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.