A murit liderul comunist Tudor Postelnicu

A murit liderul comunist Tudor Postelnicu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

General și fostul șef al Securității, Tudor Postelnicu, a murit astăzi, la vârsta de 86 de ani. Era internat la spitalul Militar din București, cu probleme respiratorii.

Postelnicu făcuse parte, în 1977,  din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. În cursul anului următor,  fusese numit șef al Departamentului Securității Statului. În 1987 devenea Ministru de Interne și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Numele îi este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care scriitorii Paul Goma, Stelian Diaconescu (Ion Caraion), George Constantin și Gheorghe Ursu.

În 1989, Postelnicu fusese criticat de Ceaușescu, la ședința Comitetului Central al Partidului Comunist Român, alături de generalul Vasile Milea (care se va sinucide la scurt timp după acea ședință) pentru că nu intervenise destul de dur pentru reprimarea revoluționarilor din Timișoara.

După căderea regimului comunist, Postelnicu a fost arestat. A fost judecat în ”lotul celor patru”, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. A mai fost cercetat și în dosarul “Autobuzul” – caz în care, în 1981, trei persoane furaseră de la un depozit din Timiș arme de foc și muniție, cu care ținuseră ostateci mai mulți pasageri ai unui autobuz.  Cereau, în schimbul eliberării oamenilor bani și pașapoarte cu care să  fugă din România. Răpitorii au fost uciși de forțele de ordine comuniste, dar și-au pierdut viața, în incident, și trei civili.  

De asemenea, Postelnicu era judecat și pentru că l-ar fi finanțat pe teroristul Carlos Șacalul. A fost condamnat întâi la închisoare pe viață pentru genocid, apoi pedeapsa i s-a comutat într-una de 14 ani, pentru omor deosebit de grav. A fost închis, în total, șapte ani pentru crimele pe care le comisese.

A rămas celebru și pentru că, în timpul procesului său, a justificat răul făcut spunând: „Am fost un dobitoc!”.

Citit 3098 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 August 2017 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.