Soluţie împotriva crizei de sânge din spitalele românești

Soluţie împotriva crizei de sânge din spitalele românești
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În timp ce în spitalele din România nevoia de sânge pentru transfuzii este tot mai mare, autorităţile vor să simplifice procedura de donare, în speranţa că numărul celor interesaţi să devină donatori va creşte.

În cazul în care măsura va fi adoptată, veţi putea afla toate informaţiile de care aveţi nevoie de la un call center şi tot acolo vă veţi putea programa. Mai mult, toţi donatorii vor avea un card în care va fi stocat istoricul fiecăruia. În momentul de faţă, cine vrea să doneze sânge trebuie să se înregistreze mai întâi la recepţia centrului de transfuzie din oraşul în care locuieşte. Apoi, este trimis la camera de triaj. Urmează analizele şi consultul medical. În acest fel, se adună uneori ore bune de aşteptare.

Pornind tocmai de la faptul că numărul mare de ore de aşteptare îi descurajează pe mulţi români să devină donatori de sânge, Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să ia măsuri. Prin punerea la dispoziţia donatorilor a unui call center şi a cardurilor speciale, altfel spus prin informatizarea sistemului, România nu face nimic altceva decât să se alinieze celorlalte state europene. Măsurile ar urma să fie adoptate în curând de Guvern.

În jur de 70 de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzii (CRTS) Galaţi, pentru a dona sânge. Gestul lor ajută zeci de bolnavi aflaţi în situaţii critice. O parte din sânge rămâne în spitalele din Galaţi, în vreme ce alte pungi sunt duse la Bucureşti, pentru tratamentul pacienţilor gălăţeni internaţi în spitalele din Capitală.

Ce condiţii trebuie îndeplinite

"Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani şi să nu fie hipertensiv. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos; femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele", se arată într-un comunicat al CRTS Galaţi.

Citit 2569 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2017 15:06

1 comentariu

 • postat de Adrian Oancea
  Joi, 17 August 2017 09:14
  Peste tot la stiri...lipsa de sange...donatorii in vacanta...criza acuta de sange. De ce nu doneaza romanii sange?

  1. Cand te duci la centru, nu este nimeni sa ofere informatii, sa te "prosteasca" sa donezi sange. Noua romanilor, ne place sa fim "prostiti"...
  2. Desi se salveaza vieti, sunt cozi la cele 2 usi unde se ia sange.
  3. Romanul este satul de cozi. Coada la primarie, coada la finante, coada la banca. Cand mai vede si coada la centrul sanguin, fuge cat il tin picioarele.
  4. Romanul nu se gandeste ca poate salva pana la 3 vieti. Romanul vrea sa fie bine renumerat. Sau sa i iasa si lui ceva nu doar 7 bonuri sau cat se dau...
  5. Romanul vrea la botul calului. Nu sa se duca la 5 dim la rand sa ia bon si sa doneze la 10 dim....
  6. Sa se poata dona si in baza altui act de identittate nu doar C.I.

  Acestea fiind spuse, trebuie gasite solutii la problemele de mai sus si astfel "there will be blood".
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.