SURPRIZĂ la inaugurarea noii Primării. IMNUL GALAȚIULUI, pe versurile lui Victor Cilincă (VIDEO)
Foto: ”Viața liberă”, Alina Şerban

SURPRIZĂ la inaugurarea noii Primării. IMNUL GALAȚIULUI, pe versurile lui Victor Cilincă (VIDEO)
Victor Cilincă, aplauze la scenă deschisă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

La ceremonia de inaugurare a noului sediu al administraţiei locale - CLICK AICI pentru mai multe detalii, sutele de invitaţi au avut parte de un moment neaşteptat şi emoţionant. Au ascultat, în premieră absolută, "Calea Domnească" - "Imnul Galaţiului", o compoziţie uimitoare a maestrului Eugen-Dan Drăgoi, pe versurile ziaristului, scriitorului, dramaturgului, poetului şi - pentru noi - colegului Victor Cilincă.

Interpretarea extraordinară a Corului Teatrului Muzical "Nae Leonard", avându-l ca solist tânărul de doar 17 ani Alin Munteanu, s-a încheiat cu ropote de aplauze. Curioşi să aflăm culisele acestui imn, am încercat să aflăm totul de la colegul Victor Cilincă.

- Victore, cum s-a născut ideea unui imn al "Căii Domneşti"?

- Vinerea trecută, l-am rugat pe maestrul Eugen-Dan Drăgoi, compozitor apreciat naţional, dirijor, profesor, cu carieră internaţională şi implicare totală în fenomenul muzical, să mă ajute: descoperisem o rară compoziţie pentru pian a lui Ivanovici, pentru Regimentul 11 Siret, şi eram extrem de curios cum sună. Am primit înapoi online sunetele dorite însă şi… propunerea, neaşteptată, de a contribui cu versuri la un Imn al Galaţilor, onoare care mi s-a părut uriaşă. Dar îmi plac provocările...

Cum lucrez la a treia ediţie a "Abecedarului istoric gălăţean", ştiam ce merită prins neapărat în text, însă trebuia şi metaforă… Am ascultat imnuri, m-am consultat cu un prieten profesor de muzică… Termenul era strâns, mai ales că îl ţineam în loc pe compozitor, am încercat cinci variante, iar compozitorul a prelucrat părţile alese. A ieşit, iată, muzică cu adevărat domnească, de aplaudat, imnul "Calea Domnească" fiind dirijat de maestrul Drăgoi, glasurile extraordinare fiind ale Corului Teatrului Muzical "Nae Leonard". Vocea solistului, Alin Munteanu, elev în clasa a XI-a, la Seminarul Teologic "Sf. Andrei", a fost nemaipomenită, cred că glasul său a urcat miercuri până... Sus!

- Este prima ta experienţă muzicală sau ai mai "păcătuit"?

- Dacă stau să-mi amintesc, totuşi, nişte recidive personale muzicale am avut: pe la 17 ani, am compus versuri şi muzică pentru o piesă folk. Grupul folk "Glia" (eram prieten cu liderul, Costel Iordache, şi cu interpretul Săndel Bălan, tatăl Andreei Bălan) mi-a pus pe muzică, în studenţie, versurile poeziei "La fel ca migdalii în floare".

A fost cât pe ce să mi se monteze un "Gulliver" muzical, scris împreună cu cea de-a doua mea soţie, Dora-Mirela, pe versurile mele şi muzica, la care am contribuit şi noi, compusă de un fost jurnalist, pe atunci călugăr franciscan (mai târziu a terminat Conservatorul şi acum lucrează la un post tv din Ardeal). Piesa, care începuse să fie montată, a fost înregistrată independent. Am şi interpretat atunci câteva roluri, ba am şi cântat - aria prinţului Fasco.

"La bătrâneţe", am scris libretul pentru o operetă, "Prinţul de velur", cu Leonard personaj principal (după o piesă a mea, premiată naţional) - cât pe ce să se joace şi asta, cu un compozitor austriac...

- Ai mai colaborat cu maestrul Eugen-Dan Drăgoi?

- Cu maestrul Drăgoi am mai lucrat, cu mare plăcere, la un spectacol muzical pentru elevi, "Ai carte, ai party", care s-a bucurat de succes pe scena Teatrului Muzical. Acum, lucrez, printre picături, la libretul unei opere - titlu provizoriu "Ifigenia, medicine show", pe muzică de blues. Şi la o piesă istorică.

Fragment din "Imnul Galaţiului":

Citit 3850 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2017 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.