SURPRIZĂ la inaugurarea noii Primării. IMNUL GALAȚIULUI, pe versurile lui Victor Cilincă (VIDEO)
Foto: ”Viața liberă”, Alina Şerban

SURPRIZĂ la inaugurarea noii Primării. IMNUL GALAȚIULUI, pe versurile lui Victor Cilincă (VIDEO)
Victor Cilincă, aplauze la scenă deschisă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

La ceremonia de inaugurare a noului sediu al administraţiei locale - CLICK AICI pentru mai multe detalii, sutele de invitaţi au avut parte de un moment neaşteptat şi emoţionant. Au ascultat, în premieră absolută, "Calea Domnească" - "Imnul Galaţiului", o compoziţie uimitoare a maestrului Eugen-Dan Drăgoi, pe versurile ziaristului, scriitorului, dramaturgului, poetului şi - pentru noi - colegului Victor Cilincă.

Interpretarea extraordinară a Corului Teatrului Muzical "Nae Leonard", avându-l ca solist tânărul de doar 17 ani Alin Munteanu, s-a încheiat cu ropote de aplauze. Curioşi să aflăm culisele acestui imn, am încercat să aflăm totul de la colegul Victor Cilincă.

- Victore, cum s-a născut ideea unui imn al "Căii Domneşti"?
- Vinerea trecută, l-am rugat pe maestrul Eugen-Dan Drăgoi, compozitor apreciat naţional, dirijor, profesor, cu carieră internaţională şi implicare totală în fenomenul muzical, să mă ajute: descoperisem o rară compoziţie pentru pian a lui Ivanovici, pentru Regimentul 11 Siret, şi eram extrem de curios cum sună. Am primit înapoi online sunetele dorite însă şi… propunerea, neaşteptată, de a contribui cu versuri la un Imn al Galaţilor, onoare care mi s-a părut uriaşă. Dar îmi plac provocările...

Cum lucrez la a treia ediţie a "Abecedarului istoric gălăţean", ştiam ce merită prins neapărat în text, însă trebuia şi metaforă… Am ascultat imnuri, m-am consultat cu un prieten profesor de muzică… Termenul era strâns, mai ales că îl ţineam în loc pe compozitor, am încercat cinci variante, iar compozitorul a prelucrat părţile alese. A ieşit, iată, muzică cu adevărat domnească, de aplaudat, imnul "Calea Domnească" fiind dirijat de maestrul Drăgoi, glasurile extraordinare fiind ale Corului Teatrului Muzical "Nae Leonard". Vocea solistului, Alin Munteanu, elev în clasa a XI-a, la Seminarul Teologic "Sf. Andrei", a fost nemaipomenită, cred că glasul său a urcat miercuri până... Sus!

- Este prima ta experienţă muzicală sau ai mai "păcătuit"?
- Dacă stau să-mi amintesc, totuşi, nişte recidive personale muzicale am avut: pe la 17 ani, am compus versuri şi muzică pentru o piesă folk. Grupul folk "Glia" (eram prieten cu liderul, Costel Iordache, şi cu interpretul Săndel Bălan, tatăl Andreei Bălan) mi-a pus pe muzică, în studenţie, versurile poeziei "La fel ca migdalii în floare".

A fost cât pe ce să mi se monteze un "Gulliver" muzical, scris împreună cu cea de-a doua mea soţie, Dora-Mirela, pe versurile mele şi muzica, la care am contribuit şi noi, compusă de un fost jurnalist, pe atunci călugăr franciscan (mai târziu a terminat Conservatorul şi acum lucrează la un post tv din Ardeal). Piesa, care începuse să fie montată, a fost înregistrată independent. Am şi interpretat atunci câteva roluri, ba am şi cântat - aria prinţului Fasco.

"La bătrâneţe", am scris libretul pentru o operetă, "Prinţul de velur", cu Leonard personaj principal (după o piesă a mea, premiată naţional) - cât pe ce să se joace şi asta, cu un compozitor austriac...

- Ai mai colaborat cu maestrul Eugen-Dan Drăgoi?
- Cu maestrul Drăgoi am mai lucrat, cu mare plăcere, la un spectacol muzical pentru elevi, "Ai carte, ai party", care s-a bucurat de succes pe scena Teatrului Muzical. Acum, lucrez, printre picături, la libretul unei opere - titlu provizoriu "Ifigenia, medicine show", pe muzică de blues. Şi la o piesă istorică.

Fragment din "Imnul Galaţiului":

Citit 3534 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2017 20:10

3 comentarii

 • postat de G. Lucica Florentina
  Luni, 04 Septembrie 2017 14:46
  Domnul Cilinca pe care-l respect foarte mult parca leviteaza, face o "jonglerie" de zici ca face o plecaciune la nivelul podelei. Jos palaria pentru dumneavoastra domnule Cilinca, indiferent de poezie, imn, versuri sau alte cele sunteti un om care merita respectul meu.
  Asta ca asta, dar totusi nu ne-ati prezentat in imagini cum arata noul sediu de primarie, locuri de parcare, sala/"amfiteatru" de conferinte pentru sedintele in care alesii locali se vor intruni si vor discuta/vota urmatoarele proiecte de modernizare a Galatiului...Sau au construit sediu nou de primarie fara sala de intruniri a alesilor locali unde sa dezbata si sa voteze viitoarele proiecte de modernizare a Galatiului...? Parcarea e suficient de mare? O vedem si noi in imagini? Spuneau ca s-au donat doua tablouri pentru infrumusetarea noului sediu, din care unul, cel mare care infatiseaza toate cladirile si elementele reprezentative pentru Galati l-am vazut in imaginile articolelor dumneavoastra, dar pe celalalt cu pictura Galatiului in acoarela nu l-am vazut unde a fost pus la loc de cinste in primarie sau in a cui birou...Sau au pus tabloul in una din cele 2 incinte cu trepte de pe o parte si de alta a corpului 2 de cladire dinspre strada Al. I. Cuza?

  Si intrebati-i doamna Melinte (va rugam mult), pe alesii locali de ce si-au reparat strada Al. I. Cuza (trotuare facute ca la carte - cimentate, frumos, cu ciment si nu cu asfalt, partea carosabila asfaltata) doar in dreptul primariei noi au facut trotuarul modern cu ciment ca la carte, iar restul strazii Al. I. Cuza (trotuare, carosabil, stalpi vechi de pe timpul lui Burebista) le-au lasat sa arate ca naiba la fel cum au fost si pana acum. Sau acum ca au sediu nou nu mai primeste pe nimeni in audienta nici de la presa scrisa, alesii nu mai aud nimic din ce prezinta ziarele cu nemultumirea oamenilor cu privire la mizeria si ruinele din oras?

  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/010101primarie2k17miercuri/7.jpg

  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/010101primarie2k17miercuri/8.jpg

  Doar in dreptul noului sediu de primarie au reparat, modernizat trotuarul CA LA CARTE cu ciment, iar carosabilul a mai vazut ceva asfalt...Stalpii din dreptul primariei de pe acel trotuar nu stiu unde au disparut, dar "bine" ca ne-au lasat mizeriile celelalte de stalpuri din lemn putred, mizerabil de pe trotuarul de vizavi... Ei si-au modernizat strada doar in dreptul lor, in dreptul noului sediu de primarie iar restul strazii Al. I. Cuza ce sa mai zicem? Decat Dumnezeu cu mila.

  In plus dughene mizerabile de falsele "garaje" sunt la tot pasul de au ajuns galatenii sa fie nevoiti sa mearga ei pe strada fiindca trotuarele sunt ocupate de "garaje" construite multe ILEGAL si de toate formele, uratenii urat mirositoare... Chiar nu mai ia nimeni in seama problemele noastre, nemultumirile semnalate de noi in legatura cu cartierele si strazile noastre? Alesii dorm acum?

  Ne-am saturat de ignoranta lor (PSD, PNL, PDL, USR, PMP, ALDE, etc.)...vrem orase curate, moderne cu cartiere moderne, curate, curatate de cosmelii si dughene.
  1
  17
  Raportează
 • postat de Basu Grig
  Luni, 04 Septembrie 2017 11:30
  Ce porcarie! Seamana a orice, numai ai imn nu!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 04 Septembrie 2017 08:39
  Bravo!
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.