În încercarea de a strânge cât mai mulţi bani la buget, Guvernul va introduce din nou supraacciza, preţul benzinei şi motorinei urmând să fie majorat în etape: de la 15 septembrie şi de la 1 octombrie. Mai mult, este de aşteptat ca scumpirea carburanţilor să se ducă pe orizontală la toate categoriile de produse ce necesită transport auto.
În primele luni ale acestui an, România ajunsese cea mai ieftină ţară din UE la benzină şi a doua cea mai ieftină la motorină, informează Capital.ro. "Efectele vor fi extrem de urâte. Transportul internaţional va migra către ţările din jurul României, în special către Ungaria şi Austria", a afirmat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), citat de News.ro. Sunt peste şase milioane de români care posedă carnet de conducere şi peste şapte milioane de autovehicule înmatriculate.
Curentul se scumpeşte, după trei ani de ieftiniri
În ultimii trei ani, România a înregistrat o scădere considerabilă a preţurilor la energia electrică. Efectul instalării a mii de MW în centrale eoliene şi fotovoltaice a fost că o cantitate foarte mare de energie ieftină, produsă de aceste surse regenerabile, a intrat în piaţă, cu efect asupra scăderii generalizate a preţurilor, atât în piaţa reglementată, a consumatorilor casnici, cât şi în piaţa concurenţială. De la 230 - 240 de lei, cât costa 1 MWh, în 2014, în piaţa liberă, s-a ajuns, anul trecut, la 150 -160 de lei, o scădere de circa 25 la sută. Şi la gospodării au existat ieftiniri, cumulat circa 13 la sută în preţul final, în ultimii trei ani, atât din ieftinirea energiei, cât şi din ajustarea de către ANRE a tarifelor de transport, distribuţie sau a scăderii taxei de cogenerare.
Anul acesta, însă, trendul s-a schimbat. A început din iarnă, când un val de frig s-a abătut asupra României, aducând cu el consumuri record de energie electrică şi gaze. Pe fondul şi a unor declaraţii alarmiste ale autorităţilor, care anunţau iminenţa unei crize energetice, preţurile de piaţă ale electricităţii au explodat, ajungând la recorduri istorice de 800 de lei/MWh. Destul de repede, mai mulţi traderi de energie, cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro au intrat în insolvenţă, din pricina unor pariuri greşite de preţ de piaţă şi a imposibilităţii de a-şi onora obligaţiile contractuale. Acesta a fost doar un prim efect. Ulterior, chiar şi furnizori de ultimă instanţă, precum Electrica, care alimentează consumatorii casnici de pe piaţa reglementată au avut probleme, reprezentanții acestei companii cerând chiar ANRE să îngheţe preţurile de pe piaţa spot, lucru neacceptat însă de autoritate, informează capital.ro.
Chiar şi după ieşirea din iarnă, seceta de pe Dunăre şi râurile interioare, împreună cu un deficit generalizat de producţie (termocentrala Petrom de la Brazi a fost nefuncţională, în primul semestru, un reactor nuclear de la Cernavodă a fost în revizie toată luna mai), a făcut ca preţurile electricităţii să se menţină mari, din aprilie şi până la începutul lui august. Pentru că, până la 1 iulie, 80 la sută din energia facturată casnicilor provenea din piaţa liberă (acum e 90 la sută), preţurile spot mari au ajuns şi la români acasă. La 1 iulie, ANRE a decis majorarea, în medie, cu 8,6 la sută a preţurilor reglementate. A fost doar începutul. Preţurile mari au continuat să fie o constantă de piaţă, iar la 1 octombrie va urma o nouă majorare pentru consumatorii casnici, de circa cinci la sută.