Româna în maghiară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inerţii universitare: Catedrele cu profil de limba română din instituţiile de învăţământ superior din Ungaria se plâng de ani de zile de numărul scăzut al studenţilor. Cele trei catedre - de la Budapesta, Seghedin şi Szarvas - pregătesc, în primul rând, filologi şi cadre didactice, care pot preda limba, literatura şi elemente de cultură şi civilizaţie românească, începând de la grădiniţe şi până la liceu. Orice român care s-ar interesa însă de aceste trei catedre de română, ar întâmpina o greutate elementară: puţinele informaţii, care se găsesc pe internet despre acestea, sunt scrise... numai în limba maghiară.

* Sărbătoarea parohiei româneşti din Aalst: Biserica ortodoxă română din localitatea belgiană Aalst îşi va sărbători în perioada 19-20 septembrie hramul, prilejuit de cel de-al doilea sfânt protector al parohiei, sfântul Materne, propovăduitorul belgienilor.

* Simpozionul „Traducere şi identitate în diaspora”: Simpozionul „Traducere şi identitate în diaspora" care se va derula în luna noiembrie în localitatea spaniolă Alicante a demarat, deja, înscrierile pentru participarea la lucrările sale. Evenimentul va avea loc în intervalul 12-14 noiembrie.

* Şcoala duminicală din Colleyville: Începând de duminică, 20 septembrie, se va redeschide Şcoala duminicală la biserica ortodoxă română „Sfânta Maria" din Colleyville, SUA.

* "Shana Tova": Newsletterul editat de ISRO Press din Israel, "Buna dimineaţa, Israel!" a  ajuns la numărul 17 şi trecând pragul Noului An evreiesc urează tuturor originarilor din România "Shana Tova" cu sănătate şi bucurii şi împlinirea tuturor dorinţelor.

* Aniversarea Marelui Refugiu Polonez: La Varşovia se vor întâlni cei mai reputaţi specialişti din România şi Polonia ai relaţiilor româno-polone, în cadrul conferinţei, organizate de ICR Varşovia împreună cu Dom Spotkań z Historia (Casa Întâlnirilor cu Istoria) şi Fundaţia "Karta" ("Harta"), două importante instituţii poloneze, "70 de ani de la marele refugiul polonez în România".

* Expoziţie de pictură în Bruxelles: Arthis - Casa de cultură Belgo-Română organizează în perioada 25 septembrie -16 octombrie, la sediul său, expoziţia de pictură a artistei Tina Popa, al cărei vernisaj va avea loc în prima zi a manifestării, de la ora 19:00.

* Dansuri populare în Spania: Asociaţia de Coruri şi Dansuri Stmo. Cristo de la Veracruz şi Primăria oraşului Mora au organizat un Festival Internacional de Folclor Villa de Mora, la acest eveniment fiind invitată şi Comunitatea Românilor din Spania, Interese Bilaterale, care a prezentat ansamblul folcloric din Spania "Românaşul".

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.