Ocolul ziarului în 30 de ani. Oamenii de la ”Viaţa liberă” care scriu cu cifre

Ocolul ziarului în 30 de ani. Oamenii de la ”Viaţa liberă” care scriu cu cifre
Serviciul Contabilitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru aniversarea celor 30 de ani de "Viaţa liberă", ne-am gândit, în primul rând, la oameni. Oamenii care fac ziarul astăzi, o parte dintre cei care l-au făcut în aceşti ani, mulţi şi zbuciumaţi pentru presa românească, dar mai ales oamenii pentru care ziarul a trăit şi trăieşte: gălăţenii. Am demarat un proiect editorial pentru a vă aduce aproape oamenii care contribuie la apariţia şi difuzarea celui mai vârstnic - deşi mereu tânăr - cotidian al Galaţiului post-decembrist, unul dintre puţinele ziare din ţară care au apărut atunci, în decembrie '89, şi care încă sunt vii, în ciuda multelor vicisitudini, economice, dar nu numai. Pe parcursul acestei luni, vă vom povesti despre ziar şi oamenii lui, iar jurnaliştii de ieri şi de azi vă vor spune cum simt ei timpul trăit aici.

Oamenii de la ”Viaţa liberă” care scriu cu cifre

Pentru cei mai mulţi dintre gălăţeni, chipurile ”Vieţii libere” sunt reporterii pe care îi întâlnesc în timpul documentărilor şi vânzătoarele de la care cumpără ziarul. ”Viaţa liberă” are în spate însă un mecanism complex, a cărui funcţionare depinde de fiecare dintre rotiţele sale. Un departament fără de care ziarul, tipărit sau online, nu ar putea ajunge zilnic, la prima oră, la cititorii săi, este compartimentul financiar-contabil.

Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiţi la un contabil? Probabil că imaginea este cea a unei persoane cu ochelari, destul de tăcută şi lipsită de simțul umorului. Ei bine, cât de departe se află astfel de clişee de realitate am reuşit să mă conving încă o dată, în momentul în care am fost să vorbesc cu fetele de la financiar-contabil pentru textul de aniversare a trei decenii de „Viaţa liberă”.

Imediat mi-a sărit în ochi cât de bine este sudat acest mic grup. Viorica Darie, Corina, Simona, Doina, Magda, Cristina şi Alina sunt aşezate în jurul unei mese ovale care ocupă aproape tot biroul. Aici, în mica încăpere, este ţinută în permanenţă situaţia financiar-contabilă societăţii. „Un rol important în felul în care te simţi la muncă îl joacă echipa alături de care lucrezi. Dacă una dintre noi trece printr-o anumită stare, toate simţim acelaşi lucru”, spune Simona, în asentimentul colegelor de birou.

La prima vedere, activitatea de la contabilitate nu pare să difere cu nimic de cea din redacţia propriu-zisă. Şi într-o parte, şi-n alta se lucrează tot la calculatoare, iar birourile sunt pline cu teancuri de hârtii. Doar că la contabilitate se „scrie” cu cifre, nu cu litere, iar inspiraţia pe care o caută redactorul este înlocuită aici de puterea de concentrare şi de atenţia contabilului. Poate că o greşeală de literă a reporterului mai poate fi trecută cu vederea şi este scuzabilă, dar orice număr introdus greşit în programul de contabilitate poate face diferenţa între o lună terminată pe plus şi una încheiată în pierdere.

„Pot să spun că am avut noroc la oameni”

Viorica Darie este, de mai bine de opt ani, contabilul-şef al „Vieţii libere”. Experienţa profesională pe care a acumulat-o pe parcursul timpului i-a arătat cât de importantă este comunicarea pe care o ai cu colegii. “La serviciu petrec mai mult timp decât acasă. De aceea este important să te simţi bine alături de colegi. Pot să spun că am avut noroc la oameni. Toate fetele s-au încadrat în tot ceea ce ţine de contabilitate şi fac o echipă bună. Suntem ca un membru al familiei „Vieţii libere”. Treaba nu ar merge bine dacă nu am fi o echipă”, este de părere Viorica Darie. 

Şefa departamentului Financiar-Contabil spune şi că preluarea funcţiei pe care o deţine în prezent a venit la pachet cu o serie de provocări. ”Când am venit pe acest post, în compartimentul de contabilitate existau unele persoane din partea cărora am simţit o ostilitate. Eu am primit un mandat din partea conducerii societăţii să organizez acest compartiment, astfel încât să pot furniza informaţiile financiare de care managementul firmei are nevoie, pentru a lua decizii în ceea ce priveşte ziarul „Viaţa liberă”. Nu am venit să fac restructurări în compartiment, pentru că nu acesta este modul meu de lucru. Dar au fost zile şi chiar luni în care eu spuneam un lucru şi mi se răspundea că au îndeplinit sarcina respectivă, pentru ca ulterior să constat că nu era adevărat. Cu alte cuvinte, vorbeam degeaba. Încet, încet, persoanele pe care eu le-am găsit aici, dar care nu au reuşit să se integreze în procedurile pe care le-am impus eu, au părăsit compartimentul. Erau probleme de adaptare la noile cerinţe. Am avut, în schimb, şi câţiva oameni care m-au sprijinit: este vorba de Simona Marcu şi de Carmen Hogea. Aş vrea să o amintesc şi pe Mariana Nanu, o persoană care, din păcate, nu mai este printre noi”.

"Numai cine nu a vrut să rămână nu a rămas aici" 

În acel moment a început şi formarea echipei de contabilitate din prezent. ”Am adus câteva persoane prin anunţuri date în ziar, în urma interviurilor. Au fost persoane care au lucrat alături de mine şi care m-au ajutat în schimbarea programului de contabilitate: Claudia Andreea Muscă, Daniela Andrei şi Liliana Grigoraş. Am fost foarte mulţumită de ele şi le mulţumesc pentru tot efortul lor. În prezent, sunt foarte mulţumită de fetele mele, colaborează foarte frumos între ele, mă ajută, pentru că fără ajutorul lor nu aş putea face faţă. Numai cine nu a vrut să rămână nu a rămas aici", adaugă Viorica Darie.

"Satisfacţiile sunt mereu de prima pagină"  

Veterana compartimentului Financiar-Contabil este Alina Cara, fata cu banii de la "Viaţa liberă". De aproape 15 ani, Alina este casiera redacţiei. «Mă folosesc de un truc, hiperbola, care le este mai la îndemână colegilor din redacţie, eu fiind un slujbaş al cifrelor. Am 14 ani de Viaţă liberă, mă mândresc cu aproape jumătate din vârsta cotidianului Galaţiului, Pot spune, aşadat, că mă bucur de Viaţă! Am crescut aici, m-am maturizat în această familie, am întâlnit oameni care m-au călăuzit profesional, consider că şi moralmente am avut destule de învăţat de la ei. Sunt pasionată de propriul job, e o activitate care presupune mult responsabilitate, iar satisfacţiile sunt mereu de prima pagină. La mulţi ani, ziarului«, este mesajul Alinei cu ocazia a 30 de ani de "Viaţa liberă".

În imaginea de mai jos, mezina Cristina, care a lipsit de la fotografia oficială.

CITEȘTE mai multe din Ocolul ziarului în 30 de ani

Citit 3424 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.