INTERVIU | Vicepreşedintele Academiei Române: "România era al şaptelea stat din Europa, ca potenţial economic"

INTERVIU | Vicepreşedintele Academiei Române: "România era al şaptelea stat din Europa, ca potenţial economic"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române şi Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, prezent la o întâlnire cu studenţii, a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări legate de cel mai mare eveniment al lui 2018 din punct de vedere istoric: împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

- Care e mesajul dvs. în pragul Centenarului Unirii, pentru tânăra generație?

- Tinerii trebuie să conştientizeze importanţa Unirii pentru dezvoltarea spiritului românesc, dar şi pe cea a unităţii în interiorul graniţelor noastre. Societatea românească este mult prea divizată, în prezent, ceea ce nu e bine. Unirea a avut marele avantaj de a ne pune pentru prima dată împreună pe toţi cei aflaţi în provinciile locuite de români şi ne-a dat posibilitatea de a ne dezvolta. Imediat după Unire, adică 20 de ani mai târziu, deşi ieşeam din război şi ţara era distrusă, România era al şaptelea stat din Europa ca potenţial economic şi nivel de trai! Anul acesta, mai mult ca oricând, importanţa Unirii trebuie simţită şi apoi marcată. Academia Română are câteva acţiuni în acest sens: mai întâi vom scoate 25 de volume care să arate dezvoltarea diferitelor domenii în România, după Unire, şi contribuţia pe care a avut-o cercetarea românească la ştiinţa universală. În plus, vor fi conferinţe pe această temă în ţară şi străinătate, la Berlin, Paris, Viena, Freiburg, acţiuni organizate în universităţi şi licee, dar şi manifestări comune cu primăriile marilor oraşe, mai întâi la Iaşi, apoi şi în alte centre, printre care şi Galaţi.

- Putem visa, azi mai mult ca oricând, la o unire cu românii de peste Prut?

- Cred că în viitor acest lucru se va întâmpla, dar trebuie să fie un proces lent şi natural. Pentru asta, cred că atât românii din dreapta Prutului, cât şi cei din stânga trebuie să fie conştienţi de necesitatea şi beneficiile Unirii. Mai cred că noi, România, trebuie să devenim o mare putere economică în Europa, să intrăm pe o piaţă normală, să îi putem ajuta pe ei, să putem investi în Republica Moldova, să le putem oferi locuri de muncă, să-i putem apropia de Uniunea Europeană. Şi atunci Unirea ar apărea ca un fenomen natural.

- Tinerii noştri nu mai ştiu azi să fie patrioţi…

- Trebuie să simţim româneşte, să înţelegem că naţionalismul nu e desuet. Cuvântul "naţional" nu a fost inventat de noi, ci de francezi, acum 160 de ani. Iar tinerii din Occident nu se sfiesc să îşi exprime dragostea de neam. Mai întâi suntem români, apoi suntem europeni.

- Ce ne-ar trebui ca să redevenim "ce am fost, ba chiar mai mult decât atât"?

- Mai multă minte, mai multă seriozitate, un spirit responsabil, mai multă muncă şi consecvenţă în ceea ce facem. Uniţi suntem, ne mai trebuie unitate.

Citit 4510 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.