Interviu. Prefectul Gabriel Avrămescu: Avem oameni devotaţi, dar lucrăm cu materialul clientului

Interviu. Prefectul Gabriel Avrămescu: Avem oameni devotaţi, dar lucrăm cu materialul clientului
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Galaţiul, ca de altfel toată România, trece printr-o perioadă extrem de grea, cu multe necunoscute şi cu situaţii fără precedent. S-au luat măsuri excepţionale, s-au făcut recomandări, multe dintre ele fiind ignorate de populaţie, şi se fac scenarii pentru perioada următoare, scenarii care se bazează pe experienţa altor state care se confruntă cu epidemia de coronavirus. Despre ce măsuri s-au luat la Galaţi, ce vom face de acum înainte şi ce sfaturi ne dau autorităţile, dar şi ce ajutor oferă acestea, am aflat într-un amplu interviu acordat, în exclusivitate, pentru "Viaţa liberă", de prefectul judeţului, Gabriel Avrămescu.

- Domnule prefect, Galaţiul a fost printre primele judeţe cu suspiciuni de coronavirus şi cu oameni plasaţi în carantină. Ce s-a schimbat de atunci în Galaţi?

- Pe 23 februarie, un microbuz venit în ţară din una dintre cele 11 localităţi aflate în carantină în Italia, a ajuns la Galaţi. Am avut trei persoane care au intrat în acea noapte în centrul de carantină deschis în judeţul Galaţi. De atunci, am luat-o pas cu pas şi am dispus măsuri. Am mai înfiinţat încă trei centre de carantină, acum mai avem încă trei, plus unul în nordul judeţului şi urmează să mai avem încă două în municipiu. Printre măsurile cele mai importante au fost cele referitoare la implicarea unor voluntari, a asociaţilor de voluntari în acţiunea autorităţilor. Trebui să precizez că fără sprijinul oamenilor nu am fi reuşit, mai ales că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost găsită cu personal puţin şi cu oameni pe zona de epidemiologie foarte puţini. DSP s-a trezit dintr-o dată cu foarte multe atribuţii în plus pe zona de gestionare a chestionarelor, de investigat persoanele care intră în autoizolare sau în carantină. Ce este de subliniat este că am mers în zona digitalizării şi a conexiunilor on-line. Am luat măsurile în ceea ce  priveşte intrarea în judeţ cu Poliţia Rutieră. Apoi, am instituit acele chestionare, care se completau în frontieră şi la serviciile de permise şi paşapoarte şi la evidenţa persoanei. Am avut şi avem o colaborare foarte bună cu Biserica, care ne-a sprijinit cu fonduri şi acţiuni umanitare. Am colaborat bine şi cu autorităţile locale, mai ales că există şi un fond de un milion de lei pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean, fond care trebuie folosit cu prioritate, mai ales în perioada aceasta de urgenţă. Încă de pe 26 februarie, toate autorităţile locale au fost implicate în acest fenomen şi au început să identifice persoanele care au venit şi am adus lângă noi şi autorităţile locale din judeţ, prin implicarea primarilor, care, până la urmă, ştiu cel mai bine ce au în comune. Pentru a  eficientiza comunicarea, am inaugurat  un sistem de video-conferinţă cu primarii din judeţ. Am făcut întâlniri cu marile supermarketuri din oraş pentru a gestiona aprovizionarea lor, ca să nu existe blocaje în asigurarea produselor alimentare la tot ce înseamnă  judeţul Galaţi.

- Galaţiul a luat măsurile din scenariul 3 înainte ca acesta să intre în vigoare la nivel naţional.

- Avem un grup judeţean de coordonare, din care fac parte eu, şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi, Poliţiei de Frontieră, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, managerul Serviciului de Ambulanţă, grup care se întruneşte şi sâmbătă, şi duminică, ori de câte ori este nevoie pentru a lua măsuri cât mai rapid. Noi ne-am pregătit de scenariul 3 de când au apărut primele îmbolnăviri. La nivel local s-a decis, de exemplu, închiderea anumitor activităţi, a locurilor de joacă, a târgurilor comunale şi a târgurilor auto, măsuri care de altfel au fost luate şi la nivel naţional. Sunt măsuri pe care noi le-am dispus şi de la care sperăm să avem şi rezultate pentru a limita extinderea acestei epidemii în judeţul Galaţi. De asemenea, am pregătit un spital din Galaţi pentru o situaţie de evoluţie a infecţiei cu coronavirus, am luat măsuri administrative în jurul lui, am dispus acele filtre la intrarea în judeţ, am implicat primarii cu mult înainte ca această măsură să fie dispusă la nivel naţional. Am înfiinţat un call-center pentru persoanele care sunt izolate la domiciliu şi care sunt în carantină, pentru că ţinem legătura şi cu persoanele care sunt în carantină, ca să vedem dacă sunt probleme de natură organizatorică, administrativă, şi am început să identificăm persoanele care sunt în grupele vulnerabile. De altfel, prin ultima ordonanţă militară, guvernul a dispus ca autorităţile locale să identifice persoanele din grupurile vulnerabile, ori noi făcusem deja asta, pentru că am avut o întâlnire cu asociaţiile de proprietari şi fiecare şef de asociaţie a fost informat şi a identificat ce era nevoie. Lista pe care am avut-o de la asociaţiile de proprietari cu persoane în dificultate am bifat-o, ca să zic aşa, şi cu reprezentanţii arhiepiscopiei, pentru că preoţii ştiu cel mai bine ce este în locuinţele respective. Avem acum şi această colaborare cu medicii de familie, pentru că, în afară de prima linie din spitale, este foarte importantă prezenţa medicilor de familie şi implicarea lor în tot ceea ce înseamnă consultare, verificare, consiliere a persoanelor pe care le au în liste, tocmai pentru a nu ne trezi că avem o explozie a epidemiei în Galaţi şi nu ştim de unde a apărut.

- Ce trebuie să facă mai exact medicii de familie?

- Am avut întâlniri cu medicii de familie pentru a ne  sprijini şi dumnealor în activitatea noastră, pentru că este foarte important să protejăm personalul medical din spitale. Este prioritatea noastră ca să avem medicii la datorie. Fără medici nu o să putem face faţă. Medicii de familie au în acest moment listele cu persoanele care sunt în izolare şi rugămintea noastră, care este transpusă şi într-o hotărâre a CJSU de la începutul lunii martie, a fost ca ei să sprijine activitatea DSP. Cea mai mare problemă a DSP în momentul respectiv era că, din cauza numărului foarte mare al izolaţilor la domiciliu, nu mai apucau să îi sune pe toţi şi riscam să trecem de la o zi la alta fără să fie sunaţi. Aşa ne-am gândit să implicăm medicii de familie şi voluntarii. Aşa s-a născut şi ideea acestui parteneriat cu voluntarii. Au fost medici de familie care au sunat şi au spus că vor să se implice şi i-am direcţionat în zonele unde era nevoie.

- Au venit ajutorare şi de la entităţi private?

- Am văzut în mediul on-line că sunt societăţi care sprijină sau vor să sprijine activitatea structurilor MAI şi ale Ministerului Sănătăţii. Noi le mulţumim şi le suntem recunoscători pentru că este un moment greu, în care avem nevoie de toate resursele pentru că situaţia, aşa cum o vedem în Europa şi în modul în care ea evoluează în momentul actual, nu este de natură să ne liniştească. Dar, tocmai pentru că am avut acea zicere românească "paza bună trece primejdia rea", noi sperăm că paza bună pe care am încercat-o aici la Galaţi să treacă primejdia rea şi, în afară de mesajele pe care le-am dat, de solidaritate, de responsabilitate şi de calm, în momentul acesta mai trebuie dat şi un mesaj de unitate. Unitatea trebuie să fie din rândul tuturor. Iar aici mă refer la toţi cei care ar putea să reprezinte vulnerabilităţi în faţa acestei epidemii. În momentul acesta, cred că toţi trebuie să învăţăm din experienţa Italiei şi toţi trebuie să învăţăm ce înseamnă să nu respecţi o măsură dispusă de autorităţi şi ce înseamnă să nu te conformezi. Vrem doar să se respecte dispoziţiile autorităţilor. Până acum, autorităţile au acţionat responsabil, nu au fost făcute nici excese, măsurile fiind luate în cunoştinţă de cauză. Noi, ca autorităţi, luăm măsuri, dar aici este nevoie şi de buna-credinţă a tuturor oamenilor. Şi vă spun că mă uit cu îngrijorare la numeroşi vârstnicii care, la primele ore ale dimineţii, aglomerează piaţa, aglomerează supermarketurile. Aşa cum vedem din statistici, sunt cea mai expusă categorie în faţa acestei îmbolnăviri. Şi fac un apel către toţi să încerce să nu mai iasă din casă. Este o recomandare a ordonanţei militare nr. 2 să limităm ieşirile.

- Vor înţelege românii să limiteze ieşirile în timpul zilei astfel încât să nu se decidă o obligaţie în acest sens?

- În principiu, între 22,00 şi 6,00 dimineaţa, prevederea este clară pentru toată lumea, iar acolo sunt prevăzute, limitativ, şi excepţiile, aşa că nu este niciun loc de interpretare. Este o interdicţie de circulaţie care se aplică tuturor, cu excepţiile prevăzute. Prezenţa forţelor de ordine o să fie masivă în stradă. Este o prezenţă în stradă destul de consistentă a forţelor MAI, zilele trecute au fost 370 de persoane, cu tot cu Poliţie Locală, angrenate în misiuni de patrulare. Dacă ne gândim la sănătatea noastră, la sănătatea membrilor familiei noastre, românii nu doar că trebuie să înţeleagă, ci trebuie să limiteze ieşirile şi tocmai, din acest motiv, şi la Primărie, şi la Prefectură sunt puse la dispoziţie linii telefonice pentru astfel de cazuri. Cei care au nevoie de diverse bunuri să sune, că mai bine trimitem noi reprezentanţii autorităţilor să meargă să cumpere ce au nevoie, decât să iasă dumnealor să rişte să se expună. Pentru că noi ştim ce măsuri să luăm să ne protejăm, noi, în principiu, avem această instruire. În schimb, mi se pare absolut anormal faptul că în weekend faleza a fost plină. Înţeleg că este vreme frumoasă şi toţi vrem să ne plimbăm, dar s-ar putea ca această plimbare să ne coste scump. Nu ştim cu cine intrăm în contact, sunt cazuri de persoane care sunt purtătoare şi sunt asimptomatice. Avem cazuri de îmbolnăviri în ţară la persoane care, aparent nu au nimic, dar sunt confirmate pozitiv cu coronavirus. Şi atunci, dacă oamenii respectivi nu au niciun fel de simptome şi merg pe stradă, dau mâna cu alţii… Aşadar, măsura cea mai bună de protecţie este să stăm în casă. Pentru că în casă avem mediul nostru, ştim şi cât de curat este, ştim ce condiţii avem, practic avem tot confortul necesar pentru a trece peste această perioadă. Cu cât nu stăm mai mult acum în casă, cu atât perioada de incubaţie a virusului se va întinde. Şi atunci vom aveam şi o rată de răspândire a virusului, vom avea o prelungire a acestei perioade pe un timp cât mai mare.

- Aici apare o altă problemă. Cât stăm în casă?

- Recomandarea a fost să stăm, toţi, în case, timp de 14 zile. Acesta a fost motivul pentru care nu s-a dispus interdicţia circulaţiei, pentru că sunt activităţi economice care trebuie să funcţioneze. Şi atunci ne punem întrebarea: dacă limităm circulaţia, cum mai funcţionează Combinatul, pentru că acolo este nevoie de flux continuu. Trebuie să ne gândim, când luăm măsuri dure, trebuie să ne adaptăm şi să facem analiza şi asupra altor sectoare. Nu trebuie să ne raportăm numai la vârstnici, la funcţionari sau cei care au muncă de birou. Trebuie să ne raportăm şi la ramuri productive. Şi atunci, tocmai acesta este scopul acestei recomandări. Nu poţi să faci o interdicţie şi apoi să începi cu excepţii. Altfel zăpăcim pe toată lumea. S-a apelat la conştiinţa civică şi aici, mai ales că oamenii care sunt trecuţi fie prin războaie, fie prin tot felul de încercări ar fi trebuit să ştie primii cât de important este să îţi iei nişte măsuri de precauţie în aceste vremuri complicate. Şi tocmai aici este problema pentru că, zilnic trecând pe lângă piaţă, cam 70 la sută din persoanele care le văd pe stradă sunt persoane peste o anumită categorie de vârstă, sunt vârstnici. Şi atunci, îi rog din nou, să solicite autorităţile să le rezolve problemele. Se expun şi după aceea s-ar putea să fie prea târziu.

- În acest moment, Galaţiul are tot ce îi trebuie pentru a gestiona o eventuală creştere a numărului de îmbolnăviri?

- Oameni avem. Avem oameni care sunt implicaţi, calitatea oamenilor este un punct forte, mai ales dacă vorbim despre calitatea oamenilor din sistemul medical şi calitatea oamenilor din forţele de ordine. Am văzut implicare şi la spitale, şi la ambulanţă, la pompieri, la poliţie, la jandarmi şi la frontieră. A, că mai avem câte o oaie neagră, da, dar părerea generală este că avem un corp de profesionişti şi oameni care sunt implicaţi şi au înţeles situaţia în care suntem şi sunt dedicaţi să trecem peste criza asta. În ceea ce  priveşte dotarea, ştim toţi care este dotarea spitalicească. Cu o floare nu se face primăvară şi este foarte important de văzut din ’90 încoace câte secţii de ATI sau câte spitale s-au construit. Sau să vedem câte ventilatoare mecanice s-au achiziţionat. Am constatat acum că, vai, nu avem ventilatoare mecanice în România. Dar, politica de sănătate de-a lungul timpului nu trebuia oare să prevadă şi aceste aspecte? Nu mă pricep, nu sunt de specialitate ca să îmi dau cu părerea, dar mă uit pe statistici şi din ele văd că avem un număr limitat de ventilatoare, avem un număr limitat de paturi în spitale. Şi atunci trebuie să ne descurcăm cu ce avem, lucrăm cu materialul clientului.

Sfaturi pe cemafac.ro

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac (cemafac.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro.

cemafac.ro este un ghid simplu şi practic, bazat pe scenarii posibile prin care populaţia României poate trece. Această platformă te va ghida pentru diferitele situaţii şi te va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorităţi pentru o mai bună protejare a ta, a familiei şi a comunităţii tale în această perioadă.

O funcţie importantă a soluţiei cemafac.ro este chestionarul de evaluare simptome dezvoltat în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a identifica gradul de risc propriu în ideea de a vedea ce paşi ai de urmat mai departe, în funcţie de starea ta de sănătate şi de acţiunile întreprinse în ultima perioadă.

Unde puteţi cere ajutor

La nivelul Prefecturii Galaţi funcţionează două centre call-center, ambele beneficiind de voluntarii de la UVSAR. Unul dintre aceste centre este pentru cei care se află în izolare sau carantină la nivelul judeţului Galaţi, de aici fiind verificate, telefonic, toate persoanele aflate în aceste situaţii. Celălalt call-center este pentru persoanele care au nevoie de ajutorul voluntarilor.  "Gălăţenii care se află într-o situaţie de risc (bătrâni, persoane nedeplasabile sau cu probleme de sănătate), dar şi cei care sunt în izolare la domiciliu pot cere ajutor la numărul de telefon 0755.116.633. Aici pot solicita ajutorul voluntarilor UVSAR şi al autorităţilor, ceea ce este de dorit în această perioadă, astfel încât persoanele aflate în situaţii de risc să nu se expună", ne-a explicat Radu Murea, şeful UVSAR Galaţi.

De asemenea, le reamintim cetăţenilor că pot apela, pentru recomandări şi alte informaţii legate de pandemia de coronavirus, la linia TELVERDE 0800.800.358.

 

Citit 15845 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.