"Zilnic, avem pacienți bolnavi de cancer în sala de operație"
Foto: Facebook

"Zilnic, avem pacienți bolnavi de cancer în sala de operație"
Dr. Paul Ichim
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ultimii ani, în județul Galați au fost diagnosticate din ce în ce mai multe cazuri de cancer. În lipsa unor programe eficiente de testare, care ar duce la depistarea afecțiunilor oncologice în stadii de început, mulți bolnavi primesc un diagnostic de cancer abia când boala a ajuns deja în stadii avansate, mult mai greu de tratat și cu șanse mai mici de supraviețuire. Criza sanitară provocată de noul coronavirus a înrăutățit și mai mult lucrurile, astfel încât medicii spun că se confruntă tot mai des cu situații dramatice, în care pacienții vin la spital atunci când medicina actuală nu mai poate face prea mult pentru ei.

Medicul gălățean Paul Ichim operează de zeci de ani și spune că această tendință îngrijorătoare este cât se poate de evidentă, mai ales în sala de operație, acolo unde ajung, la un moment dat, mulți dintre pacienții depistați cu o formă de cancer.

"Eu, chirurg fiind, am văzut această transformare de la an la an. Dacă, inițial, când abia începusem să practic Medicina, se adunau chirurgi mari pentru a asista la o operație a unui bolnav de cancer și luau notițe, acum nu se mai miră nimeni, pentru că nu este zi în care să nu fie unu sau două cancere în sala de operație. Ușor, ușor, s-a ajuns în situația ca intervențiile chirurgicale mai facile să ajungă la paritate cu cele efectuate în cazuri de cancer. Făceam chiar și o glumă, în acest sens: am ajuns ca cea mai rară operație pe care o fac acum să fie cea de apendicectomie. Ulcere, iarăși, nu am mai operat de mult. Acum, majoritatea operațiilor sunt la pacienți cu cancer gastric", explică medicul chirurg Paul Ichim.

Mai ales în cazul bolilor oncologice, diagnosticul timpuriu obținut prin controalele periodice este cel care face diferența. Din păcate, acesta este încă un capitol la care suntem corijenții Europei.

"Noi, în România, încă nu avem acea cultură a controlului medical făcut în mod periodic. Noi încă descoperim cancere mamare în stadii incredibile, încă descoperim cancere genitale în stadii incredibile. Acestea sunt localizările care ar putea fi descoperite facil. O explorare mamară, un control, un autocontrol, o ecografie mamară, o ecografie care trebuie făcută anual nu sunt făcute. La fel și cu examenul genital. Până și pe vremea comuniștilor venea și-ți bătea sectoristul în poartă și-ți spunea că ești programată la control. Acum, libertate, nu se duc femeile să se caute cu anii. Și sunt oportunități, și la stat, și în clinicile private. Ajungi astfel să-l diagnostichezi în stadii avansate, atunci când te învârți în jurul lui să vezi ce mai poți face", atrage atenția Paul Ichim.

Tot mai mulți pacienți tineri

La fel de îngrijorător este și faptul că din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. În urmă cu ceva ani, cu unele excepții, cancerul era considerat o boală a vârstei a treia.

"Acum, a început să scadă vârsta pacienților diagnosticați și cancerul la vârste mai tinere evoluează mai agresiv. Avem, astfel, cazuri de cancer la vârste incredibile. Respectivul pacient vine cu încărcătura psiho-afectivă pe care o descarcă pe personalul medical. Și pe tine te doare inima când îți spune: «am familie, am copii de crescut». Îți vine și ție să înnebunești, atunci când auzi. Ești și tu părinte și, automat, te întrebi: «Cine o să-i crească copiii omului ăstuia?»", concluzionează medicul citat.

Citit 11132 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.