Probleme, soluţii şi proiecte cu şi pentru studenţi. Alexandru Vlad, preşedintele LSG, despre voluntariat. INTERVIU

Probleme, soluţii şi proiecte cu şi pentru studenţi. Alexandru Vlad, preşedintele LSG, despre voluntariat. INTERVIU
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Am discutat recent cu preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi, Alexandru Vlad, despre activităţile de voluntariat desfăşurate, dar şi despre situaţiile mai puţin plăcute prin care au fost nevoiţi să treacă din cauza vremurilor neobişnuite pe care le trăim. Alexandru Vlad are 20 de ani şi este liderul acestei organizaţii non-guvernamentale studenţeşti din luna octombrie a anului 2021, fiind student în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie.

R: Educaţia a trecut printr-o schimbare majoră în ultimii doi ani. Din cauza pandemiei, s-a optat cu această ocazie pentru versiunea de şcoală online, cu care nici studenţii, nici elevii nu fuseseră obişnuiţi până la acel moment. Vreau să ştiu care este opinia dvs., ca lider al studenţilor gălăţeni, referitor la şcoala în format fizic versus online, dar şi cum a fost afectată activitatea Ligii Studenţilor din Galaţi în perioada pandemiei.

A.V: Şcoala online are beneficiile ei, prin prisma faptului că sunt materii la care teoria nu se schimbă, indiferent de formatul de predare, dacă este o materie care trebuie învăţată cuvânt cu cuvânt, poate fi făcută şi online. Dacă vorbim însă despre viaţa de student şi dezvoltarea relaţiilor interumane, învăţământul în format fizic e mult mai eficient şi plăcut. La începutul pandemiei, în 2020, era dificil să ne putem desfăşura activitatea Ligii, nimeni nu te putea ajuta să găseşti o sală pentru activităţi sau sponsorizări, însă, odată cu apariţia certificatului verde, lucrurile au început să reintre în normal.

R: Sunteţi o organizaţie non-guvernamentală de voluntariat. Cum îi convingeţi pe tineri să se implice şi să adere la Liga Studenţilor din Galaţi?

A.V: Nu este neapărat o tactică anume de recrutări, în principiu, chemăm oamenii la proiecte şi la şedinţe, iar dacă le place ceea ce văd, se pot alătura. Avem o echipă capabilă, ne facem marketingul pe Facebook şi vom reîncepe şi pe Instagram.

R: Cu ce probleme se confruntă studenţii gălăţeni?

A.V: În momentul de faţă, majoritatea studenţilor, care fac voluntariat pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina, se confruntă cu oboseala. Din cauza oboselii nu mai ajung la facultate şi e o perioadă destul de aglomerată pentru toţi. În cămine nu au fost sesizate probleme ca în alţi ani, poate doar situaţii mai simple, care s-au rezolvat rapid. Chiar luni, 14 martie, am avut şedinţă pentru a descoperi eventualele dificultăţi, însă studenţii nu au avut nimic de reclamat.

R: Care sunt metodele prin care aţi putea rezolva potenţialele probleme în calitate de lider al Ligii Studenţilor? 

A.V: Problemele se rezolvă prin comunicare, atât cu studenţii, cât şi cu conducerea Universităţii, dar şi prin studierea legislaţiei, pentru găsirea unei soluţii.

R: Cu ce provocări v-aţi confruntat în poziţia de lider?

A.V: Am început mandatul în luna octombrie 2021, eu fiind un ONG-ist convins, însă am observat că aici este un nivel mult mai înalt de responsabilitate, dar şi un potenţial mult mai mare de resurse umane. Problema majoră a fost cauzată de pandemie, fiind certuri pornite de la discriminarea între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate, cele nevaccinate neavând posibilitatea legală de a participa la activităţi. Acum s-a terminat pandemia şi a intervenit problema războiului, care are însă şi o parte plină a paharului, să o numim aşa, pentru că leagă oamenii şi repară astfel ceea ce a stricat pandemia.

R: Ce proiecte noi au fost duse la bun sfârşit în decursul acestui mandat? 

A.V: În decursul acestui mandat a reapărut Balul Bobocilor, după un an de pauză. Am participat la organizarea evenimentului „Zilele Basarabiei“, acest proiect care a avut drept scop sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România, pe 27 Martie 1918, fiind o săptămână dedicată activităţilor diverse: seri de folk, competiţii sportive, competiţii culinare. E o tradiţie acest eveniment, mai ales concursul ”Basarabia culinară”, când toţi studenţii gătesc, iar a doua zi se adună să mănânce împreună.

Citit 5624 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.